Κώστα Δημ Χρονόπουλου: 

Άκουσα την κα Επίτροπο Εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου να χρησιμοποιεί –αγανακτισμένη- τη λέξη:  Ν τ ρ ο π ή!.‘Έλληνες πολιτικοί – σύντροφοι της έγκλειστης κας τέως Αντιπροέδρου –μίλησαν για: «τραγική υπόθεση» ή «πως γίνεται να έχει τόσα και να θέλει περισσότερα» ή «Μα, ήταν τόσο προοδευτικό άτομο με σύγχρονες αντιλήψεις δημοκρατικές» κ.α ανεδαφικά και τετριμμένα. Βέβαια μεγάλη μερίδα- όχι μόνον της «προοδευτικής οπισθοδρόμησης» – πολιτών δεν μπορούσε να πιστέψει τον χρηματισμό. Είτε από υποκρισία ή από ευήθεια. Μερικοί –ως είθισται να συμβαίνει παραδοσιακά στον Τόπο μας – έπεσαν από τα σύννεφα, χωρίς ευτυχώς κανείς τους να τραυματιστεί.  Δεν χωνεύεται εύκολα το πώς μια νέα, ωραία, επιτυχημένη «σοσιαλίστρια», προοδευτική πολιτικός, ενδίδει στον όφι –μαμωνά και του παραδίνεται προδίδοντας τα χρηστά ήθη και εκθέτοντας τη χώρα της.  Βέβαια ο χρηματισμός /δωροδοκία καθώς και οι παντοειδείς … «διευκολύνσεις/παροχές» τρυφηλής ζωής από μεγιστάνες του πλούτου προς αδηφάγα / άπληστα άτομα, δεν είναι κάτι πρωτοφανέρωτο, αξιοπρόσεκτο ή αξιοπερίεργο. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι το σάλο που προκλήθηκε. Πάντοτε συνέβαινε, συμβαίνει και θα εξακολουθήσει μελλοντικά.  Όσο θα  υπάρχουν άνθρωποι, όσο η ηθική κατάρρευση θα επιτείνεται , τόσο οι εγγενείς αδυναμίες /κουσούρια θα τους ποδηγετούν. Προς τι λοιπόν οι απορίες, τα χάσκοντα στόματα, οι συννεφοπτώσεις, οι ηθικολογίες, οι ….. πολιτικές (δια)συνδέσεις (που , σε ποιο κόμμα άραγε ανήκει ο κάθε κατηγορούμενος /η για διαφθορά), οι σχοινοτενείς αναλύσεις, οι συγκρίσεις ,οι ανόητες κρίσεις και οι μέντορες αναλυτές των τηλεπάνελς της φαιδρότητας και της ακρισίας;. Ακόμα αυτή η σύνδεση –και απόδοση ευθύνης- της κας με αυταρχικά /ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν είναι άσχετη, άτοπη, υπερβολική; . Η συναλλαγή θα γίνονταν και με δημοκρατικότερα καθεστώτα, αν υπήρχε ο πρόθυμος , ευένδοτος, ευάλωτος, δωρολήπτης (τρια). Όταν ολόκληρη  Ε.Ε, USA κ.α χώρες, ανέχονται, στηρίζουν, εξοπλίζουν, τύπους ωσάν τον …. «Δημοκράτη» φιλειρηνιστή Τούρκο πρόεδρο ο οποίος τους εξευτελίζει και τους απειλεί ευθέως , τι να περιμένει κανείς;. Γιατί η κα Επίτροπος δεν απευθύνει και προς την Ε.Ε και τις ΗΠΑ τη λέξη: Ντροπή;. Γιατί έδωσαν στο Κατάρ το Μουντιάλ;.  Ως επιβράβευση για την εκχυλίζουσα δημοκρατικότητά του ή, μήπως –όπως γράφεται – επειδή θυσιάστηκαν 6.000 εργάτες –είλωτες για την κατασκευή των Μουντιαλικών έργων;. Τι νόημα έχει το αν είναι το θέμα της κατηγορούμενης νομικό /ποινικό, πολιτικό /κομματικό ή εθνικό;. 

Βαθύτατα ηθικό , σε ατομικό επίπεδο απληστίας εδραζόμενο, είναι!.Το ζήτημα δεν είναι οι αέναες συζητήσεις που αναφύονται /ανακύπτουν αναπόφευκτα μετά την εκδήλωση παρόμοιων περιστατικών /γεγονότων , ούτε οι ανώφελες αναλύσεις του καθενός μας (εμού ενίοτε συμπεριλαμβανομένου). Εκείνο που έχει αξία /σημασία είναι η θωράκιση των θεσμών και των κοινωνιών από παρόμοια συμβάντα. Εκτός των ήδη υφιστάμενων κυρώσεων θα ήθελα να προσθέσω κάτι που το θεωρώ ως απολύτως αναγκαίο , αποτρεπτικό τέλεσης έκνομων πράξεων: 

Κατάργηση –εχθές –  όλων των ΜΚΟ (=Μας Κοροιδεύουν Ορισμένοι).

Δήμευση των περιουσιών – στην ημεδαπή και αλλοδαπή – (σ.σ είναι αδιανόητο ο χρηματιζόμενος, ο καταχραστής, ο κλέφτης, ο σφετεριστής  –ανεξαρτήτως φύλου – να εκτίει μερικά χρόνια φυλάκισης και μετά να ξεκοκαλίζει ήρεμα και ισόβια εκείνα που παράνομα αποκόμισε). 

Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά, εκτός από τη δήλωση πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών, να γνωρίζει ότι η τυχόν παραβατική συμπεριφορά του θα του επιφέρει ποινή διπλάσια εκείνης που προβλέπεται για τους άλλους παραβάτες /παραβάτιδες. 

ΥΓ Επειδή ήδη επιδιώκεται η διεξαγωγή του επόμενου Μουντιάλ από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Σ. Αραβία , θα πρέπει να ενημερώσω τους δικούς μας, πως η θεοσεβούμενη , άμωμη, και αμόλυντη FIFA , ΟΥΕΦΑ, κ.α διεθνείς οργανωτικοί Οργανισμοί δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι από … λαδώματα (στα μεσοδιαστήματα που δεν θα τα επιδιώκουν). Συνεπώς (ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα δώσει από λίγα έως καθόλου), οι άλλοι οφείλουν να … συνδράμουν κάπως περισσότερο για τον κοινό σκοπό. Το Κατάρ –λέγεται πως –διέθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ηθικό δίδαγμα: για να συναλλαγεί κανείς με διεφθαρμένους , θα πρέπει να διαθέτει έλλειμμα ηθικής. Διαφορετικά : no martini , no party.                                       Ουσιώδης λεπτομέρεια: Ποιος , ποιοι θα είναι οι επόμενοι διαμεσολαβητές/μεσάζοντες πολιτικοί, ή ΜΚΟ που θα αναλάβουν –με το αζημίωτο- την διευκόλυνση της ανάθεσης των αγώνων στις τρείς χώρες;. Πιθανώς να το μάθουμε προσεχώς. 

loading...