ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ, ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ, ΠΡΟΔΟΣΙΑ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου*

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς κατέγραψε σε δυο βιβλία με τίτλο: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια” συγκλονιστικές αφηγήσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και οι οποίες προέκυψαν από συναντήσεις τους που πραγματοποιήθηκαν, με τον αυστηρό όρο (ρητή συμφωνία για να αποκαλυφθούν συγκλονιστικά γεγονότα), το περιεχόμενό των αποκαλύψεων Μητσοτάκη να δημοσιοποιηθούν μετά τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού.

Σε αυτά τα βιβλία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταθέτει τη δική του μαρτυρία για μια ολόκληρη εποχή, εποχή κατά την οποία αποκαλύπτονται προδοσίες και στις οποίες ήταν εμπλεκόμενο το πολιτικό Σύστημα των χρόνων του πρώην Πρωθυπουργού, πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!

Μοίραζαν την Κύπρο ερήμην του ελληνικού και του κυπριακού λαού…

Εξ αφορμής του δευτέρου βιβλίου, πολλές φορές έχω καταγράψει πολλές αναφορές λεγομένων του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, που παραπέμπουν ευθέως σε προδοτικές ενέργειες των συμφερόντων της Πατρίδας μας.

Πάρτε μια μικρή γεύση από τις σελίδες 208-210:

«…ο Γιλμάζ, παλιός γνώριμος του Κ. Μητσοτάκη, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τη δεκαετία του ΄80 και πρόεδρος του κόμματος της “Μητέρας Πατρίδας”, έγινε τρεις φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας (στην πρώτη του θητεία είχαν συναντηθεί στο Παρίσι – 1991).

Όταν τον συνάντησε ο Μητσοτάκης το 1997 ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν εκλεγεί πρωθυπουργός για Τρίτη φορά. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενάμισι χρόνο μετά τα Ίμια (σ.σ. την προδοσία των Ιμίων με τη δημιουργία “γκρίζων ζωνών”), ήταν ακόμα σε δύσκολη φάση.

“Μου λέει ο Γιλμάζ: Εμείς οι Τούρκοι ξέρουμε ότι όποια λύση και να δώσουμε στην Κύπρο, εσείς οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα ΄χετε κυριαρχήσει στο νησί οικονομικά και θα κάνετε την Κύπρο ελληνικό νησί (σ.σ. θα είχε γίνει αυτό εάν υπήρχαν στην Ελλάδα πατριωτικές κυβερνήσεις και ανακήρυσσαν από τότε ΑΟΖ με την Κύπρο).

Κι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε 80 μίλια από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας να έχουμε ένα ελληνικό νησί. Εγώ φυσικά του είπα:

Πραγματικά με εκπλήσσεις. Πρώτη φορά ακούω αυτή την καινούργια θεωρία σου. Αν πράγματι, λέω, έτσι πιστεύετε, τότε να έχετε το θάρρος και την εντιμότητα να μας το πείτε καθαρά. Βεβαίως δεν θα σας χαρίσουμε το έδαφος. Να πάρουμε το έδαφος που μας ανήκει και πάρτε εσείς τη Βόρεια Κύπρο και κάντε την ό,τι θέλετε.

Αλλά έφυγα από εκεί και πήγα και βρήκα τον Ντεμιρέλ:

Ο Γιλμάζ αυτά μου είπε. Εσύ τα συμμερίζεσαι;

Όχι μου λέει. Αυτό που σου είπε ο Γιλμάζ είναι η έσχατη λύση.

Μετά τον ρώτησα: εμείς είχαμε συμφωνήσει αυτά και αυτά και αυτά και αυτά. Αυτά που συμφωνήσαμε ισχύουν ή δεν ισχύουν;

Ισχύουν.

Μπορώ να το μεταφέρω αυτό στην κυβέρνηση ότι ισχύουν;

Βεβαίως μου λέει, να το μεταφέρεις.

Και πράγματι γύρισα, και τους είπα αυτά που είχα συμφωνήσει εγώ. Δεν είχαν κάνει τον κόπο να τα δούνε. Και ούτε ήξερε κανένας.

Η προδοτική Συμφωνία της Μαδρίτης με το ξεπούλημα του Αιγαίου μας…

Έναν μήνα μετά τις επαφές Μητσοτάκη στην Άγκυρα η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο υπογράφει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 8 Ιουλίου 1997.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Σημίτη υπογραμμίζουν ότι τότε έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά η ύπαρξη διαφορών με την Τουρκία πέρα από τη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Σημίτη αντιτείνουν ότι η Ελλάδα, με την απόφασή της στην Μαδρίτη να αποδεχτεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που επιτρέπει στα κράτη να συζητούν κάθε λογής “διαφορές”, πάντοτε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, προετοίμασε το έδαφος για τη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2003 χωρίς να τεθεί ο όρος ότι έπρεπε να προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού.

Ο Μητσοτάκης, με έντεχνο και έμμεσο τρόπο, στέκεται κάπου στη μέση.

“Και πήγαν στην Ισπανία τότε, στη Μαδρίτη. Και υπέγραψαν τη Συμφωνία στη Μαδρίτη, η οποία είχε μεν αυτά τα στοιχεία, στα οποία παγίως συμφωνούσαμε, αλλά είχε και σκουλαρίκια συμπληρωματικά τα οποία δεν χρειαζόντουσαν (σ.σ. σκουλαρίκια λέγονται οι αντεθνικές ενέργειες).

Εγώ ήθελα ένα λιτό κείμενο με τρεις φράσεις. Αυτοί προσέθεσαν ότι έχουν θεμιτά συμφέροντα οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ένα πράγμα το οποίο είναι μεν αληθές, αλλά προστιθέμενο εκείνη την ώρα δημιουργεί τη δυνατότητα παρερμηνειών, πολλών παρερμηνειών. Και μάλιστα ρώτησα εγώ εκ των υστέρων:

“Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί τα βάζετε αυτά μέσα; Μου απάντησαν:

Τα ζήτησαν αυτά οι Αμερικάνοι.

Λέω, άμα σας κάνουν τα κείμενα οι Αμερικάνοι, καλά να πάθετε. Αλλά πάλι λέω, καλύτερα οι Αμερικανοί, παρά να σας τα κάνουν οι Τούρκοι. Διότι θυμήθηκα τότε, αυτό που μου είχε πει ο Γιλμάζ, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε αυτό το φιάσκο στο Νταβός. Το διηγείται ο ίδιος ο υφυπουργός του ο Καψής, ο Γιάννης Καψής στο βιβλίο του. Είπε ο Ανδρέας: Αυτό το επαίσχυντο κείμενο ποιος το έγραψε;

Εγώ ρώτησα τον Γιλμάζ το κείμενο ποιος το έγραψε, και μου είπε:

Εγώ το έγραψα. Αλλά αφού αυτοί το δεχτήκανε, τι θες να κάνω εγώ; Να μην το δεχτώ; Αφού τους το έδωσα και το δεχτήκανε.

Και έτσι είπα εγώ μετά τη Μαδρίτη: καλύτερα τουλάχιστον να σ΄ τα γράφουν οι Αμερικάνοι τα κείμενα παρά να σ΄ τα γράφει ο Γιλμάζ…»!

Διέπραξε εθνική μειοδοσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μάλιστα φίλες και φίλοι! Τα κείμενα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας μας, τα γράφουν Τούρκοι και Αμερικάνοι!

Όμως άλλαξαν τα πράγματα από το τότε στο σήμερα, όπου Πρωθυπουργός είναι ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος;

Όταν ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συμφωνία με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προτείνει την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων μας στην Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια από τα 6 όπως άλλωστε ορίζει το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο των Θαλασσών του 1982 στο Montego Bay), αφού έχει ήδη πιάσει η Τουρκία απροετοίμαστη την ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας το παράνομο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο ακρωτηριάζει την Ελλάδα!

Έτσι δημιουργήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τον Δεκέμβριο του 2019 η ανακοίνωση και η οποία ήταν εξόχως συμβατή με τα ελληνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα καταγγελτική για την τουρκική πλευρά.

Από αυτήν την ανακοίνωση της ΕΕ το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο πεταγόταν στις καλένδες.

Όμως δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε μια ύποπτη στάση κατά τον Δεκέμβριο του ΄19 τοποθετώντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τοποθετώντας στο χρονοντούλαπο την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη!

Ποιος μπορεί λοιπόν να μην θεωρεί καθόλα ύποπτη την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού; Του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι υπέρμαχος του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, δηλαδή της δουλικότητας του έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας!

Εκείνη την ίδια εποχή το μεγάλο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, κρατούσε στάση θετική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταυτόχρονα παρουσίαζε ως πολεμοχαρή τον Νίκο Δένδια!

Άλλωστε έτσι δεν θεωρεί και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Στην υποτονική στάση, στη δουλική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την επιθετικότητα της Τουρκίας, η Ελλάδα “εισπράττει” την νέα απειλή της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το παράνομο Casus Belli και προς την Κρήτη…

Δεν θυμίζει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πατέρα του, ο οποίος δολίως κάνει μυστική διπλωματία;

Δεν πρέπει να καλεστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μας αποκαλύψει τι ακριβώς συμφώνησε – ερήμην του ΥΠΕΞ και του ελληνικού λαού – με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με θέα το Βόσπορο;

O Άγγελος Συρίγος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πράκτορας της Τουρκίας;

Αλλά βλέπετε η πολιτική μειοδοσίας αποκαλύπτετε καθημερινά από αξιωματούχους του Κυριάκου Μητσοτάκη! Όπως ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Βουλευτής της Ν.Δ. και Υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος δήλωσε, προ ολίγων ημερών στην ΕΡΤ, ότι: «Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει τα F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου».

Αυτή η απίστευτη δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και στην αμερικανική Ομογένεια που αγωνίζεται να αποτρέψει την πώληση από τις ΗΠΑ.

Δείτε παρακάτω το υπέροχο άρθρο του κ. Νίκου Ιγγλέση:

Ο κ. Συρίγος δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής ή ένας απλός υφυπουργός. Λόγω της ακαδημαϊκής ιδιότητας του καλείται συχνά πυκνά σ’ όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να εκθέτει τις απόψεις του, όχι για το αντικείμενο του υπουργείου του, αλλά για γεωπολιτικά θέματα, την τουρκική απειλή, τις θαλάσσιες ζώνες, το Κυπριακό κ.α. Χαίρει δε ιδιαίτερης εκτίμησης από αναλυτές και δημοσιογράφους όλου του πολιτικού φάσματος, πέρα από το χώρο της Ν.Δ. Ο κ. Συρίγος αιτιολόγησε την άποψή του γιατί θέλουμε να πάρει τα F-16 η Τουρκία ως εξής:

«Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα, δε θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό…»!

Στη συνέχεια επιχειρώντας να απαντήσει σε σωρεία επικρίσεων που δέχθηκε δήλωσε:

«Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από τη Δύση και ειδικότερα από την Αμερική, με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών».

Μέσα σε λίγες φράσεις ο κ. Συρίγος κάνει πολλά, ανεπίτρεπτα για την ιδιότητά του, λάθη.

Ποιος διασφαλίζει ότι η Τουρκία θα δεχτεί να αγοράσει τα 40 F-16 Viper και τα kit για τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 σε Viper με τους όρους του Ρ. Μενέντεζ; Για λόγους εθνικού γοήτρου η Τουρκία έχει ήδη απορρίψει οποιαδήποτε δέσμευση για την αγορά των νέων μαχητικών.

Η Τουρκία διαθέτει σήμερα περίπου 250 αεροσκάφη όλα αμερικανικής κατασκευής. Ακόμα κι αν τα 80 από αυτά που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν εξαιρεθούν, παραμένουν άλλα 170 συν τα δεκάδες UAV για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνουν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Αν δε κάποια στιγμή η Ελλάδα καταρρίψει ένα ή περισσότερα από αυτά μέσα στον εναέριο χώρο της, τότε 120 F-16 Viper θα απογειωθούν για να την τιμωρήσουν.

Στην Τουρκία υπάρχουν 11 αμερικανικές-νατοϊκές βάσεις, με σημαντικότερη αυτή του Ινσιρλίκ όπου εκτός της στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών, φυλάσσονται και πυρηνικά όπλα. Γιατί χρειάζεται να πουληθούν ακόμα 40 F-16 για να ασκηθεί η αμερικανική επιρροή τής μη παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, όταν από την πλευρά της η Ελλάδα «ματώνει» οικονομικά για να αγοράσει μόλις 24 Rafale;

Στην Τουρκία έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) και έτσι απαγορεύτηκε η πώληση των F-35. Για να προχωρήσει η πώληση των F-16 θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις του CAATSA, αλλά, τότε ανοίγει η πόρτα και για τα F-35. Μήπως, κ. Συρίγο, ούτε αυτό θα επηρεάσει την ασφάλεια του Ελληνισμού, επειδή και τα F-35 είναι αμερικανικά;

Μετά τις δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Α. Συρίγο “λαγό” του Μητσοτάκη στην προσπάθειά του ν’ αλλάξει την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο επικεφαλής της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic Leaders (HALC) στις ΗΠΑ Έντι Ζεμενίδης χαρακτήρισε “ανοησίες” όσα δήλωσε ο Α. Συρίγος και πρόσθεσε ότι “τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας”.

Κατά την άποψή μας ο Άγγελος Συρίγος δεν είναι ούτε “λαγός”, ούτε “ανόητος” ούτε “λέει τα ίδια με τους τούρκους πράκτορες”. Οι δηλώσεις του εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης κατευναστικής πολιτικής από το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι πρόθυμο για κάθε είδους παραχωρήσεις προς την Τουρκία στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο, την Κύπρο κλπ. προκειμένου να εξασφαλίσει μια βραχυχρόνια ηρεμία. Μόνο που κάθε παραχώρηση εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και προσθέτει νέες απαιτήσεις.»!

“Επαναστάτησε” ακόμη και ο Ανδρέας Λοβέρδος…

Αλλά διαβάζουμε και στο “Ντοκουμέντο” του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη:

«Σε τρομερό ατόπημα έπεσε ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ή αλλιώς ο “άνθρωπος των ειδικών αποστολών” της κυβέρνησης, Νίκος Τσάφος, όπως έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Συγκεκριμένα σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει τα Κατεχόμενα ως “τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου”.»!

Αυτό προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση:

«Αληθεύει ότι ο Ν.Τ. είναι σύμβουλός σας;» ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποφεύγοντας να παραθέσει το ονοματεπώνυμο του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Νίκου Τσάφου, ο οποίος πρόσφατα αποκάλεσε τα Κατεχόμενα ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

«Με δυσάρεστη έκπληξη διάβασα στην έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα www.slpress.gr ότι ανέλαβε καθήκοντα ως σύμβουλός σας ο Ν.Τ. Έως να λάβω τη διευκρινιστική σας απάντηση για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το πλήρες όνομά του” σημειώνει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο άνθρωπος αυτός, όπως επαναλαμβάνω διαβάζω στην ανωτέρω ιστοσελίδα, μεταξύ άλλων αποκαλεί το κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου με το όνομα που η Τουρκία παρανόμως του έχει απονείμει».

«Αληθεύει ότι ο Ν.Τ. είναι σύμβουλός σας;» ρωτά τον πρωθυπουργό, o Ανδρέας Λοβέρδος, καταλήγει το “Ντοκουμέντο”!

Τα συμπεράσματα δικά σας Συνέλληνες!!

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

loading...