Οι ζάπλουτοι του κόσμου ετοιμάζουν μυστικά περίτεχνα καταφύγια για την Αποκάλυψη – Ποια χώρα επιλέγουν

Αν και μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι «ζούμε στο τέλος του κόσμου», δεν είναι μόνο ο απλός άνθρωπος που φοβάται την Αποκάλυψη αυτές τις μέρες. Οι δισεκατομμυριούχοι προετοιμάζονται για την Αποκάλυψη με περίτεχνα καταφύγια εδώ και χρόνια

Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει από τα σημάδια της πανδημίας COVID-19, οι καταιγίδες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πλήττουν τις αμερικανικές ακτές και πλημμυρίζουν τις πόλεις της ενδοχώρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να μιλάει για χρήση πυρηνικών όπλων για να καταστρέψει την Ουκρανία, μια έρευνα του Pew Research Center σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 39% αποκάλεσε αυτό το διάστημα ως «έσχατους καιρούς».

Οι πλουσιότεροι του κόσμου συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προετοιμάζονται για μια επερχόμενη καταστροφή, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του PayPal Πίτερ Θιλ και ο επιχειρηματίας της Silicon Valley Σαμ Άλτμαν, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει υποδομές στην απομακρυσμένη Νέα Ζηλανδία με σκοπό να αντιμετωπίσουν το τέλος του κόσμου και να επιζήσουν.

Οι ζάπλουτοι ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Για τα λίγα ονόματα της ελίτ που είναι γνωστό ότι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη Δευτέρα Παρουσία, υπάρχουν δεκάδες που παραμένουν -πιθανότατα σκόπιμα- ανώνυμοι. Ο συγγραφέας τεχνολογίας Douglas Rushkoff περιέγραψε πρόσφατα μια μυστική συνάντηση στη μέση μιας αμερικανικής ερήμου, κατά την οποία πέντε «υπερπλούσιοι τύποι» τον ρωτούσαν για το πώς θα μπορούσαν να προετοιμάσουν καλύτερα τα καταφύγιά τους για την Ημέρα της Κρίσης με ερωτήσεις όπως «Πώς θα διατηρήσω την εξουσία επί των δυνάμεων ασφαλείας μου μετά το συμβάν;».

Μια σειρά από εταιρείες έχουν εμφανιστεί έτοιμες να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση, όπως η Rising S, η οποία λέει ότι έχει κατασκευάσει 14 καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία, η Survival Condo, μετατρέποντας εγκαταλελειμμένα σιλό πυραύλων των ΗΠΑ σε υπόγειες πολυκατοικίες επιβίωσης, και η Oppidum με έδρα την Τσεχία, η οποία προσφέρει «υπερπολυτελή» καταφύγια για δισεκατομμυριούχους οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο NewYorker το 2016, ο Altman, ο 37χρονος πρώην πρόεδρος της Y Combinator, ανέφερε ότι ήταν ένας doomsday prepper (σ.σ.: Οι «Preppers» ή οι «Doomsday Preppers» είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι που προετοιμάζονται για την επιβίωση της ομάδας ή της οικογένειάς τους μπροστά σε ένα προβλεπόμενο απειλητικό για τη ζωή καταστροφικό γεγονός) που ήταν πεπεισμένος ότι μια πανδημία ήταν αναπόφευκτη.

«Τα άλλα πιο δημοφιλή σενάρια θα ήταν μια τεχνητή νοημοσύνη που θα μας επιτίθεται», δήλωσε ο Altman, ο οποίος σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της OpenAI. «Και τα έθνη να πολεμούν με πυρηνικά για τους σπάνιους πόρους».

Είπε ότι σε περίπτωση συμφοράς το σχέδιό του ήταν να ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία και εκεί να συναντηθεί με τον Peter Thiel στην ιδιοκτησία του για να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση.

«Έχω όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες, νερό, μάσκες αερίων από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Big Sur στο οποίο μπορώ να πετάξω», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο ήταν καλά εξοπλισμένος αλλά είχε και αρκετές τοποθεσίες στις μπορούσε να καταφύγει.

Η έκταση του συγκροτήματος του Thiel στη Νέα Ζηλανδία, αξίας 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά είναι γνωστό ότι το ακίνητο στο Queenstown διαθέτει το δικό του δωμάτιο πανικού.

Μόλις φέτος έχασε μια προσφορά για την κατασκευή μιας νέας ιδιοκτησίας που επρόκειτο να χτιστεί σε μια απομακρυσμένη πλαγιά δίπλα στη λίμνη Wanaka στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Τα εκτεταμένα σχέδια που υποβλήθηκαν για την άδεια οικοδομής δεν φαίνεται να έδειχναν συστήματα καταφυγίων, αλλά οι απεικονίσεις έδειχναν ότι το σπίτι προοριζόταν σαφώς να ενσωματωθεί δυσδιάκριτα στο τοπίο.

Ο Thiel απορρίφθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Queenstown-Lakes τον Αύγουστο, μετά από κατακραυγή των περιβαλλοντολόγων που είπαν ότι το σπίτι θα «κατέστρεφε το όμορφο περιβάλλον της λίμνης μας». Παρά την ήττα αυτής της υποψηφιότητας, του δόθηκε η υπηκοότητα το 2011, αφού πέρασε μόλις 12 ημέρες στη χώρα.

Νέα Ζηλανδία: Γιατί επιλέγεται από τους πλούσιους

Ο Thiel, όπως και ο Altman, φαίνεται να είναι ένας από τους πολλούς δισεκατομμυριούχους «preppers» που βλέπουν το νησιωτικό έθνος της Νέας Ζηλανδίας ως το ιδανικό καταφύγιο για να ξεπεράσουν μια παγκόσμια καταστροφή.

Ένας από τους συνιδρυτές του PayPal του Thiel, ο Reid Hoffman, δήλωσε στο NewYorker ότι μεταξύ των πλουσιότερων του κόσμου η Νέα Ζηλανδία θεωρείται αθόρυβα το μέρος που θα καταφύγουν σε περίπτωση καταστροφής.

«Το να λες ότι “αγοράζεις ένα σπίτι στη Νέα Ζηλανδία” είναι κάτι σαν “κλείσιμο του ματιού, μην πεις τίποτα άλλο”», είπε ο Hoffman.

Ο Rod Drury, διευθύνων σύμβουλος της νεοζηλανδικής εταιρείας λογιστικού λογισμικού Xero, η οποία υποστηρίζεται από τον Thiel, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι «αντιμετωπίζουν τη Νέα Ζηλανδία ως μια μικρή τρύπα για να ξεφύγουν».

Όπως και ο Thiel, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Google Larry Page κατέχει κατοικία στη Νέα Ζηλανδία. Ο επιχειρηματίας Mihai Dinulescu άφησε ως γνωστόν πίσω του μια startup κρυπτονομισμάτων κατά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το 2020 και κατέφυγε στη Νέα Ζηλανδία με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν οχυρά-καταφύγια στο Χάμιλτον, στο Hanmer Springs και στη Wanaka.

Ποιες είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία καταφύγιων
Για να καλύψουν τις απαιτήσεις των υπερπλούσιων, μια σειρά από εταιρείες ειδικεύονται στην κατασκευή πολυτελών καταφυγίων για όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Η Rising S, ένας προμηθευτής πολυτελών καταφυγίων με έδρα το Τέξας, προσφέρει ένα μοντέλο «Aristocrat» για 9,6 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το καταφύγιο διαθέτει πισίνα, αίθουσα μπόουλινγκ, μαζί με «έξοδο σπηλιάς με κινητήρα» και «ανθεκτικό σε σφαίρες», μεταξύ άλλων ανέσεων.

Χτίσιμο καταφυγίου

Και η εταιρεία ευδοκιμεί, ειδικά στη Νέα Ζηλανδία -μέχρι τον Απρίλιο του 2020 είχε στείλει και κατασκευάσει 10 καταφύγια. Μέχρι το 2022, ο γενικός διευθυντής Gary Lynch δήλωσε στη DailyMail.com ότι είχε κατασκευάσει 14 στη χώρα και είχε παραγγείλει άλλα δύο για παράδοση στις αρχές του επόμενου έτους.

Για λόγους διαφύλαξης της ύψιστης ιδιωτικής ζωής των πελατών του, ο Lynch αρνήθηκε να πει πού στη χώρα η Rising S είχε κατασκευάσει καταφύγια. Ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ζητούσε πρόσφατα να μάθει ποιοι ήταν οι πελάτες της «δεν θα συζητάμε πλέον ούτε κατά προσέγγιση τοποθεσίες ή πόλεις».

Μια διατομή ενός από τα σιλό πυραύλων Survival Condos που μετατράπηκε σε καταφύγιο 75 ατόμων. Η εταιρεία έχει ένα ολοκληρωμένο και ένα δεύτερο στα σκαριά.

Για όσους δεν θέλουν να ανησυχούν για μια πτήση στη Νέα Ζηλανδία, η Rising S θα κατασκευάσει τα καταφύγια της όπου οι πελάτες της τα επιθυμούν.

Στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία πλαισιώνεται από ανταγωνιστές όπως η Survival Condo, η εταιρεία με έδρα το Κάνσας που μετατρέπει πρώην σιλό πυραύλων του αμερικανικού στρατού σε πολυτελή καταφύγια.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πρώην κυβερνητικό εργολάβο Larry Hall, ο οποίος το 2008 μετέτρεψε ένα σιλό βάθους 197 ποδιών σε ένα 15ώροφο πολυτελώς εξοπλισμένο καταφύγιο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει 75 άτομα για έως και πέντε χρόνια.

Ο Hall έχει προς το παρόν ολοκληρώσει ένα σιλό και έχει ξεκινήσει τις εργασίες για ένα δεύτερο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Προς το παρόν πουλάει μονάδες στο πρώτο σιλό με τρόπο που μοιάζει περισσότερο οικείος στη σύγχρονη Νέα Υόρκη παρά σε μια επερχόμενη Εποχή της Εκμηδένισης.

Ένα τμήμα ενός καταφυγίου από τη Rising S κατεβαίνει στο έδαφος κατά τη διάρκεια της κατασκευής

Μια “σουίτα Condo” μισού ορόφου – η οποία περιλαμβάνει παράθυρα με “προσομοίωση θέας”, μεταξύ άλλων τυπικών πολυτελών παροχών – προσφέρεται για 1,5 εκατ. δολάρια. Οι μονάδες πλήρους ορόφου κοστίζουν 3 εκατομμύρια δολάρια. Ένα ρετιρέ – 3.600 τετραγωνικά πόδια σε δύο ορόφους – κοστίζει 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Για τους πελάτες που έχουν βαρεθεί τα διαμερίσματα της σύγχρονης εποχής πριν από τη Μεγάλη Πτώση, η Survival Condo προσφέρει εξατομικευμένα καταφύγια που μπορούν να κατασκευαστούν στις ιδιωτικές τους ιδιοκτησίες.

Οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής, μπορούν να εξετάσουν τις προσφορές των «ασφαλών καταφυγίων αγροκτημάτων», τα οποία λειτουργούν με τη φιλοσοφία ότι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να επιβιώσουν τις μέρες της αναρχίας θα είναι να συνεργαστούν όλοι μαζί.

Κρυμμένος κάπου στα βουνά Poconos προς τα σύνορα Πενσυλβάνια-Νιου Τζέρσεϊ, ο πρώην πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Λετονίας-Αμερικής JC Cole χτίζει μια σειρά από βαριά οχυρωμένες κοινότητες αγροκτημάτων στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα προτεινόμενο εσωτερικό ενός πολυτελούς καταφυγίου επιβίωσης Rising S

Μια κινηματογραφική αίθουσα σε ένα πολυτελές καταφύγιο επιβίωσης Rising S. Στο βάθος, διακρίνεται μια αίθουσα μπόουλινγκ.

Ο Cole ήταν παρών στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και στα επακόλουθά της και με αυτή τη διορατικότητα ανέπτυξε την πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας θα είναι οι τοπικές κοινότητες που θα μπορούν να παραμένουν αυτάρκεις, ενώ παράλληλα θα μπορούν να συνεργάζονται με γειτονικές κοινότητες που είναι εξίσου επαρκείς.

«Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσεις την οικογένειά σου είναι με μια ομάδα», είπε στον Rushkoff στον Guardian. «Ειλικρινά, ανησυχώ λιγότερο για τις συμμορίες με τα όπλα παρά για τη γυναίκα στο τέλος του δρόμου που κρατάει ένα μωρό και ζητάει φαγητό. Δεν θέλω να βρεθώ σε αυτό το ηθικό δίλημμα».

Και εξυπηρετώντας τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο, όπου αυτοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό, είναι η κορυφαία Oppidum, η εταιρεία με έδρα την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία στέκεται σε πείσμα της αντίληψης ότι «δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου» – πρόκειται για συλλογές έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας, αποθέματα εκλεκτού κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, στόλους πολυτελών αυτοκινήτων και γενικότερα έναν τρόπο ζωής απομονωμένης απομάκρυνσης και ασφάλειας.

Η Oppidum προσφέρει πολυτελή υπόγεια μεγαλοπρεπή μέγαρα που προορίζονται όχι μόνο για να κρατήσουν τους πλουσιότερους του κόσμου και τις οικογένειές τους ασφαλείς από το ραδιενεργό νέφος και τις ορδές των βαρβάρων, αλλά και για να προστατεύσουν τα πολύτιμα υπάρχοντα που συγκέντρωσαν πριν τα μετρητά γίνουν απλώς χαρτί.

«Δουλέψατε σκληρά για πολλά χρόνια, πήρατε ρίσκα, εκμεταλλευτήκατε ευκαιρίες, κάνατε το όραμά σας πραγματικότητα», λέει η ιστοσελίδα της Oppidum στους υποψήφιους πελάτες. «Η ανταμοιβή σας είναι τα μέσα για να αποκτήσετε και να επιμεληθείτε όλα τα όμορφα, σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα που επιθυμείτε».

Η Oppidum προσφέρει στους δισεκατομμυριούχους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μια γκαλερί για την ανεκτίμητη τέχνη τους μέσα στα καταφύγιά τους

Ο ιστότοπος της εταιρείας δείχνει ένα παλάτι που μοιάζει με τις Βερσαλλίες με ένα πολύπλοκο δίκτυο καταφυγίων θαμμένο κάτω από έναν εκτεταμένο κήπο. Υπάρχουν εικόνες από ένα κομψό γκαράζ με Teslas, G-Wagon, κλασικές Ferrari και μια πανοπλία σαμουράι.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, γελαστοί άντρες με κοστούμια και σγουρά μουστάκια πίνουν ουίσκι και καπνίζουν πούρα, πριν σταματήσουν σε μια γκαλερί τέχνης όπου Πικάσο και Μοντριάν κρέμονται δίπλα σε γλυπτά και ένα μάλλον ανεκτίμητο βιολί.

Στην γκαλερί υπάρχει μια προτομή του Περικλή και από κάτω ένα απόσπασμα από τον αρχαίο Αθηναίο πολιτικό: «Η ελευθερία είναι κτήμα όσων έχουν το θάρρος να την υπερασπιστούν».

loading...