Διέλυσαν το ΕΣΥ και την δημόσια Υγεία: Παιδάκια σε… ράντσα στο «Αττικόν» για πρώτη φορά στην Ιστορία Αντίστοιχη κατάσταση εντοπίζεται και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Οι ιώσεις κάνουν «πάρτι» στον παιδικό πληθυσμό με τα ράντσα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο για πρώτη φορά στην Ιστορία σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή τα παιδιατρικά σιρόπια και τα αντιβιοτικά κάνουν φτερά από τα φαρμακεία καθώς υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια καθώς το τρομακτικό κύμα ιώσεων οφείλεται στον αναγκαστικό διετή εγκλεισμό παιδιών και ενήλικων στα σπίτια τους για να «προστατευτούν» από τον covid, αλλά και στην υποχρεωτική μασκοφορία που είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ταυτόχρονα οι εμμονές της κυβέρνησης με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στέρησε από τα νοσοκομεία σημαντικό ενώ δεν έκανε τίποτε για να τα ενισχύσει ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως η τωρινή αν και οι «ειδικοί» (αυτοί που έκλεισαν την χώρα για 2 χρόνια) τις είχαν προβλέψει εδώ και μήνες.

Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους αναμένεται να δώσει μία μικρή ανάσα στο ΕΣΥ.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που χθες αναπτύχθηκαν ράντσα και στην Παιδιατρική Κλινική του Αττικόν που εφημέρευε.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Αττικόν Σπύρο Αποστολόπουλο, υπάρχει ασφυκτική πίεση διότι καθημερινά γίνονται εισαγωγές για νοσηλεία από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Είτε για μονοήμερη νοσηλεία είτε για πολυήμερη νοσηλεία λόγω προγραμματισμένου χειρουργείου ή κάποιας πάθησης ή παρακολούθησης περιστατικών. Αντίστοιχη κατάσταση όμως εντοπίζεται και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου στην τελευταία του εφημερία προσήλθαν 509 παιδιά, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές non Covid.

Στην παραδοχή της οριακής αυτής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί προχώρησε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως «όλη η Αθήνα και όλη η Ελλάδα βράζουν από τις ιογενείς λοιμώξεις». Το πιο ανησυχητικό ωστόσο στοιχείο έχει να κάνει με την αναφορά της κυρίας Παπαευαγγέλου στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, που έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον θάνατο τουλάχιστον 15 παιδιών.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τη μεγάλη επιτήρηση που κάνουν οι Αγγλοι σχετικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Έχουμε, όμως, κι εμείς κάποια παιδιά που έχουν εμφανίσει οστρακιά, αλλά δεν έχουμε δει όμως -ευτυχώς ακόμα- κανένα κρούσμα διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Και μιλάμε μεταξύ μας οι παιδίατροι στα μεγάλα νοσοκομεία. Έχουμε δει, πάντως, κάποιες οστρακιές τις τελευταίες εβδομάδες» σημείωσε η ίδια, μιλώντας στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η τριπλή επιδημία [Covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη]: Υπερβολή ή πραγματικότητα;», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Αυτοπροστασία

Βασικοί άξονες στο σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης Α΄ από το υπουργείο Υγείας είναι, πρώτον, ο εμβολιασμός και, δεύτερον, η εμπέδωση κουλτούρας αυτοπροστασίας από τον ίδιο τον πληθυσμό για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας έθεσε εκτός συνταγογράφησης το εμβόλιο, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να μπορεί να εμβολιάζεται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς.

Παρά την προσπάθεια διευκόλυνσης που γίνεται από το υπουργείο για τη διενέργεια των εμβολιασμών, τα αποτελέσματα παραμένουν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 24% του πληθυσμού.

Η τριδημία γρίπης, κορονοϊού και συγκυτιακού ιού (RSV) φαίνεται πως έχει έρθει για να μείνει, καθώς οι προβλέψεις των ειδικών αλλά και των διεθνών οργανισμών υγείας είναι πως οι ιώσεις τον φετινό χειμώνα θα μετατραπούν σε τσουνάμι λόγω της διετούς περίπου απομόνωσης, που παρεμπόδισε την εμφάνιση των συνηθισμένων ετήσιων ιώσεων, ιδιαίτερα των χειμερινών μηνών.

loading...