«Μαρτύριο της σταγόνας» από την Ρωσία για τις κινήσεις της στο πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό πλαφόν – Δεν ανοίγει τα «χαρτιά»

Η αρχική αντίδραση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμής που επέβαλε η ΕΕ για το αργό πετρέλαιο δεν περιλαμβάνει δραστικά μέτρα που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τον παγκόσμιο εφοδιασμό αλλά οι δυτικές χώρες παραμένουν νευρικές καθώς καμία δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική ρωσική απόφαση.

Το προεδρικό διάταγμα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες δεν θα περιλαμβάνει τελικά το κατώτατο όριο τιμής για τις πωλήσεις αργού που εξεταζόταν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg άνθρωποι με γνώση του θέματος, την ώρα που το έγγραφο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το διάταγμα δεν θα απαγορεύσει σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει τις πωλήσεις μέσω οποιασδήποτε σύμβασης που θα αναφέρει το πλαφόν.

Αυτή η τελευταία προϋπόθεση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αποστολές πετρελαίου, επειδή δεν απαιτείται από τους αγοραστές να συμπεριλάβουν κάποια αναφορά στους όρους της συμφωνίας του πλαφόν.

Η τιμή αγοράς του ρωσικού αργού Urals είναι αυτή τη στιγμή πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τον περιορισμό.

Στάση αναμονής από τη Ρωσία για το πρώτο τρίμηνο, θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου

Το όριο τιμής που επιβάλλεται στο ρωσικό αργό από την ΕΕ και την G7 θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες με στόχο τον περιορισμό των εσόδων που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο για να δει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών πριν αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα αντιποίνων, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών, αποκαλύπτει το Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα αφού κατέστη σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις επρόκειτο να θέσουν το ανώτατο όριο τιμών σε αρκετά υψηλό επίπεδο ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στις πωλήσεις ρωσικού αργού.

Η απάντηση της Μόσχας στο μέτρο είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενα σχόλια από Ρώσους πολιτικούς ηγέτες.

Συγκρατημένη προς το παρόν η αντίδραση Πούτιν στο πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «απλώς δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες» που συντάσσονται με το πλαφόν. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιδράσει μειώνοντας την παραγωγή.

Τα περισσότερα κράτη που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών έχουν ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες μέσω αγωγών, οι οποίοι εξαιρούνται από το ανώτατο όριο τιμών και την απαγόρευση του μπλοκ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Την Παρασκευή ο Πούτιν δεσμεύθηκε να ανακοινώσει το σχετικό διάταγμα τις επόμενες μέρες. Ενώ το έγγραφο θα καθορίσει το πλαίσιο της απάντησης της Ρωσίας, οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα τεθούν υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση, ανέφερε το Vedomosti νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ούτε αυτά τα πρόσθετα κυβερνητικά καταστατικά θα προσδιορίζουν ένα κατώτατο όριο τιμής προς το παρόν.

loading...