Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Στόκγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα καρκίνου BMC Cancer, αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 27 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά ή μερίδες τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτηαυξάνεται κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου (περιλαμβάνει τόσο τους πρώην πότες, όσο και όσους ποτέ δεν ήπιαν) και κατά 23% σε σχέση μόνο με όσους δεν έχουν πιει ποτέ στη ζωή τους (εξαιρούνται εν προκειμένω οι πρώην πότες). Όσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός. Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το ζήτημα είναι σημαντικό από άποψη δημόσιας υγείας.

Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού και για καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη – κάτι που επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη.

Πηγη onmed

2 σχόλια :

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ
  ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΜΙΑ
  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΣΥΧΝΑ
  ΤΟΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΛΑΜΕΤΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΙ? ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕ ΦΙΛΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή