Αρσενικό, το ρύζι σας δηλητηριάζει

Περα από την φυσική ύπαρξη του αρσενικού στον φλοιό της γης, πολλές ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία αυξάνουν τα επίπεδα αρσενικού στο χώμα και επιβαρύνουν σημαντικά την τροφική αλυσίδα. Τα παρασιτοκτόνα και τα λιπάσματα από κοπριά πουλερικών απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αρσενικού στο περιβάλλον. Αποδέκτες είναι το έδαφος και το νερό, και τελικά οι ζωντανοί οργανισμοί και ο άνθρωπος. Το αρσενικό που προσλαμβάνουμε από την τροφή συσσωρεύεται στον οργανισμό και ανάλογα με την ποσότητα προκαλεί σημαντικές βλάβες.

Η χρόνια έκθεση σε σχετικά μικρές ποσότητες αρσενικού προκαλεί καρκίνο του δέρματος, του πνεύμονα, και της ουροδόχου κύστεως ενώ το μέταλλο αυτό συνδέεται και με τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις βλάβες του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ρύζι απορροφά το αρσενικό ευκολότερα από πολλά άλλα φυτά, γι’ αυτό ο κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι συγκριτικά μεγαλύτερος. Ο Αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις αρσενικού στο ρύζι για δεκαετίες.


Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις παιδικές τροφές γιατί οι περισσότερες από αυτές έχουν σαν βάση το ρύζι και τα προϊόντα του. Πολλές βρεφικές και παιδικές τροφές (κρέμες, σούπες, γιαούρτι, μπισκότα) φτιάχνονται από ρυζάλευρο. Επιπρόσθετα οι περιεχόμενες ποσότητες αρσενικού φαίνεται ότι είναι πιο επιβλαβείς στα παιδιά λόγω της χαμηλότερης μάζας σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει το εβδομαδιαίο όριο πρόσληψης αρσενικού με λιγότερο από 1/3 της κούπας ρύζι.

Για να απομακρύνουμε το αρσενικό (ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον) από το ρύζι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα με νερό, σε αναλογία 6:1 δηλαδή να χρησιμοποιούμε εξαπλάσια ποσότητα νερού από την ποσότητα του ρυζιού. Ένας άλλος τρόπος να ελαττώσουμε την πρόσληψη αρσενικού από το ρύζι, είναι να αλλάζουμε συχνά την ποικιλία και την προέλευση του ρυζιού που καταναλώνουμε. Φαίνεται ότι το basmati και η κινόα περιέχουν λιγότερο αρσενικό από τα άλλα είδη ρυζιού ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφορά στην περιεκτικότητα αν το ρύζι είναι βιολογικό.

Πηγη tromaktiko
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]