Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στην πορεία της Αλβανίας στη ΕΕ;

Του Σπύρου Σιδέρη

Η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, περνάει από την Ελλάδα.
Όσο κι αν ενοχλεί αυτό την αλβανική ηγεσία αλλά και ορισμένα μέλη της ΕΕ που λειτουργούν υπονομευτικά στις συνομιλίες των δυο χωρών, είναι μια πραγματικότητα.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η έκθεση προόδου της Αλβανίας, δεν είναι δεσμευτικές για το Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τις όποιες αποφάσεις ως προς την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι παρότι το περιεχόμενο της Έκθεσης Χάν έχει πολλές αρνητικές αναφορές για την Αλβανία, σκοπίμως δεν έχουν αναδειχθεί στη δημόσια ανακοίνωση της Επιτροπής. Στην ανακοίνωση προβάλλονται επιλεγμένα σημεία, με συνέπεια να ωραιοποιείται η γενική εικόνα ως προς την πορεία προόδου της Αλβανίας, ενώ η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά σε ελλείψεις, στερήσεις και προβλήματα σε σειρά τομέων που άπτονται της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

Η προώθηση, πάντως, μιας εξωραϊσμένης εικόνας για την Αλβανία, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προφανώς δεν επιχειρείται τυχαία από τον κ. Χαν, ο οποίος με την επιπόλαια, προ μηνός, απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ναρκοθέτησε τις συνομιλίες Ελλάδας-Αλβανίας αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές συζητούν ένα ανύπαρκτο θέμα.

Η μεροληπτική στάση του κ. Χαν υπέρ της Αλβανίας δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, η στάση του Επιτρόπου και η διαμόρφωση του κειμένου της έκθεσης προόδου συνδέεται με την Πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα Ρομάνα Βλαχούτην (Romana Vlahutin) η οποία λειτουργεί μεροληπτικά για την Αλβανική πλευρά, σε αντίθεση με ό,τι επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Κροάτισσα πρώην δημοσιογράφος, μετεξελίχθηκε σε αναλύτρια, σύμβουλος πολιτικών, πρέσβης αλλά και στέλεχος επιτροπών της ΕΕ και προωθήθηκε στο τέλος ως Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία. Ο ρόλος πρώην πολιτικών από την Κροατία σε ρόλο συμβούλων του Πρωθυπουργού Edi Rama, η Κροατικής καταγωγής Vlahutin και οι προσπάθειες από την μεριά της Κροατίας για την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας στην ΕΕ και για τις σχέσεις ΕΕ-Κοσόβου, δίνουν μια άλλη διάσταση στον ρόλο της Vlahutin και της Κροατίας στην περιοχή.

Δημοσιεύματα φέρνουν τον σύζυγο της Vlahutin, Βλάντο Αζινοβιτς (Vlado Azinovic), να εμπλέκεται σε δύο μεγάλα έργα στην Αλβανία. Από την μια μεριά η σιδηροδρομική σύνδεση Αλβανίας Μαυροβουνίου κι από την άλλη τα συστήματα ασφαλείας του Αλβανικού Κράτους.

Η «σκοτεινή» πλευρά της Vlahutin, όσον αφορά την διαρροή του non paper και την αποδοχή του, με την επισήμανση για το ανύπαρκτο τσάμικο, από τον Γερμανό Επίτροπο Χαν δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Προφανώς κάποιοι προσπαθούν να «χαλάσουν» τις καλές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας ψεύτικες υποσχέσεις για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αντάλλαγμα το οικονομικό όφελος μέσω παραχώρησης έργων. Ήδη υπάρχουν έρευνες κι όχι μόνο δημοσιογραφικές για τον ρόλο της Romana Vlahutin και του συζύγου της στην Αλβανία.

Στο κείμενο της Έκθεσης προόδου, πάντως, ουδεμία αναφορά υπάρχει περί "τσαμικού" παρά τα όσα ανακριβή αναφέρονται.

IndependentBalkanNewsAgency
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΓΑΜΙΩΛΗ ΜΗΠΩΣ ΕΣΒΗΣΕΣ ΣΧΟΛΙΟ? ΘΑ ΣΟΥ ΣΚΙΣΩ ΤΑ ΠΕΡΙΚΛΑΝΙΔΚΑ ΚΑΡΙΟΛΗ!!! ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΥΤΝΑΝΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΑΜΟΥΡΕΣ ΧΕΣΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΝΕΙΣ......ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΥΠΟΥΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΠΟΥΛΑΤΕ ΜΑΓΚΙΑ ΣΕ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΙΕΣ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΠΩ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕ ΨΩΛΟΧΥΜΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΡΑΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΥΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΥΠΟΥΛΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΝΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]