Ορμόνες της πείνας: Πώς θα τις κάνεις να σε αδυνατίζουν αντί να σε παχαίνουν;

Είναι πια γνωστό ότι η πείνα και η αίσθηση κορεσμού καθορίζονται σε
μεγάλο βαθμό από ορμόνες όπως η λεπτίνη, η γρελίνη, η κορτιζόλη και τα οιστρογόνα. Αυτό που μπορεί να μην…
ξέρεις είναι ότι μπορούμε να επηρεάσουμε την έκκρισή τους και κατά συνέπεια να ελέγξουμε την όρεξή μας για φαγητό. Μάθε ποιες είνα οι ορμόνες της πείνας και πώς θα ξεγελάσεις την καθεμία!

Η λεπτίνη

Παράγεται από τα λιποκύτταρα και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος καθώς τρώμε. Υπό κανονικές συνθήκες είναι το «σήμα» που δίνει ο οργανισμός ότι δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή και πρέπει να σταματήσουμε. Ωστόσο, εάν έχουμε συνηθίσει να τρώμε περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη, τότε αναπτύσσουμε ένα είδος αντίστασης στη λεπτίνη που δεν μας αναγκάζει πλέον να χορτάσουμε. Ο εγκέφαλος αδιαφορεί για τα σημάδια του κορεσμού και εξακολουθούμε να νιώθουμε πείνα ακόμα και αμέσως μετά το γεύμα.

Πώς να την ξεγελάσεις: Για να λειτουργεί σωστά η παραγωγή της λεπτίνης, χρειάζεται να κάνεις συστηματικά γυμναστική και να κοιμάσαι εφτά με οχτώ ώρες τη νύχτα, όπως έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν. Για όσους έχουν ήδη αναπτύξει αντίσταση στη λεπτίνη, έρευνες έδειξαν ότι ο ηλεκτροβελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό.

Η γρελίνη

Γνωστή και ως «η ορμόνη της όρεξης», η γρελίνη εκκρίνεται όταν δεν έχουμε φάει για πολλές ώρες και ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Μετά τα γεύματα, τα επίπεδά της στο αίμα πέφτουν και παραμένουν χαμηλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.

Πώς να την ξεγελάσεις: Η άσκηση και ο ύπνος βοηθούν στη ρύθμιση της έκκρισης και της γρελίνης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Clinical Science βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη συμβάλλει στη διατήρηση της γρελίνης σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

loading...