Ευκάλυπτος – Θεραπευτικές ιδιότητες

 

Τι είναι ο ευκάλυπτος;

Ο ευκάλυπτος είναι καλλωπιστικό δένδρο που ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae και κατάγεται από την Αυστραλία. Τα δύο κύρια είδη ευκάλυπτου είναι τα Eucalyptus globulus Labill και Eucalyptus camaldulensis Dehnh. Είναι φυτό που απαντάται κυρίως στις υποτροπικές περιοχές, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να καλύπτουν τη μισή περίπου παγκόσμια παραγωγή ευκάλυπτου. Σημαντικές επίσης καλλιεργούμενες εκτάσεις ευρίσκονται στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, Αριζόνα και Χαβάη.

Το ξύλο που παράγεται από τον ευκάλυπτο χρησιμοποιείται για την παραγωγή οικοδομικών υλικών και χαρτοπολτού. Τα φύλλα έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες και το απόσταγμά τους χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό και αντιπαρασιτικό. Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τον ευκάλυπτο χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, αντισηπτικό και για την παρασκευή καλλυντικών σκευασμάτων. Δεδομένης της προσαρμοστικότητας στις κλιματικές συνθήκες της νότιας Ευρώπης, ο ευκάλυπτος μπορεί να αποτελέσει μια συμφέρουσα καλλιέργεια για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων. Πηγή

Τα οφέλη του ευκαλύπτου για την υγεία

Τα καλύτερα οφέλη του ευκαλύπτου για την υγεία σου περιλαμβάνουν την ικανότητά του να ενισχύει την αναπνευστική υγεία, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να προστατεύει την υγεία του δέρματος, να ηρεμεί από το στρες και το άγχος, να μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, να εξαλείφει την φλεγμονή και να καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Βελτιώνει την αναπνευστική υγεία

Τα φύλλα και το έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται εδώ και γενιές σαν θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά στην αφαίρεση της καταρροής από τις αναπνευστικές οδούς. Τα ενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα δρουν ως αποχρεμπτικά, βοηθώντας στην απομάκρυνση του υπερβολικού φλέγματος και της βλέννας από τα ιγμόρεια και τις αναπνευστικές οδούς, εξαλείφοντας το φυσικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των βακτηρίων και άλλων παθογόνων παραγόντων. Όσον αφορά τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, τα φύλλα και τα εκχυλίσματα ευκαλύπτου συνιστώνται συχνά σε άτομα που αναζητούν φυτικές ή φυσικές θεραπείες για αυτές τις κοινές ασθένειες.

Ενισχύει την ανοσία

Το πόσο ισχυρά επιδρά το τσάι από ευκάλυπτο στο ανοσοποιητικό σου μελετάται ευρέως και εκτός από την άμεση επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα, συνιστάται για την προστασία του σώματός σου από μια ευρεία ποικιλία βακτηριακών λοιμώξεων. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν το βακτήριο Εσερίχια κόλι (E. coli) και την Candida albicans. Εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα ταλαιπωρείται από κάποια άλλη ασθένεια ή ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή κόπωσης, αυτό το τσάι μπορεί να δράσει σαν ένα φυσικό ενισχυτικό για το ανοσοποιητικό σου.

Μειώνει το άγχος και το στρες

Τα φυσικά ηρεμιστικά και καταπραϋντικά αποτελέσματα του ευκαλύπτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς λόγους, αλλά το τσάι του συνιστάται ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνιο στρες. Οι ορμόνες του στρες στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στον μεταβολισμό σου και στη γενική υγεία. Ένα καλά παρασκευασμένο φλιτζάνι τσάι ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των δυνητικά επικίνδυνων ορμονών του στρες και στην ελάφρυνση της ψυχικής έντασης.

Ευκάλυπτος  & Φροντίδα του δέρματος

Οι φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ευκαλύπτου τον καθιστούν ιδανικό για την προστασία της υγείας του δέρματος. Εάν τρίβεις τα φύλλα του στο δέρμα σου μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα πιο γρήγορα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το έλαιό του είναι εξαιρετικά ισχυρό και μπορεί να γίνει τοξικό εάν καταναλωθεί στην μη αραιωμένη μορφή του.

Ελέγχει το διαβήτη

Αν και η ακριβής χημική οδός είναι άγνωστη, η έρευνα έδειξε ότι η παρασκευή των φύλλων του ευκαλύπτου σε τσάι μπορεί να αποτελέσει ένα προληπτικό μέτρο ή μια αποτελεσματική θεραπεία για τον διαβήτη. Είτε έχεις ήδη αναπτύξει τη νόσο ή προσπαθείς να έχεις έναν τρόπο ζωής που απομακρύνει το διαβήτη, η κατανάλωση 1 με 2 κούπες τσάι ευκαλύπτου κάθε ημέρα μπορεί να αποτελεί μία καλή στρατηγική. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου προτού το χρησιμοποιήσεις με αυτό τον τρόπο, γιατί η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη που μπορεί να έχεις ή να βρίσκεσαι σε κίνδυνο να αποκτήσεις.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο ευκάλυπτος είναι μία φυσική, αντιφλεγμονώδης ουσία, οπότε η κατανάλωσή του σε τσάι μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, από το να ηρεμήσει τους πόνους μέχρι να προστατεύσει την καρδιά σου. Το τσάι του ευκαλύπτου συχνά συνιστάται σε ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, αλλά και αρθρίτιδα και χρόνια μυϊκή καταπόνηση. Εάν σε ταλαιπωρεί κάποιος ήπιος τραυματισμός, πιες το τσάι και δες τον πόνο να εξαφανίζεται. Με τη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, μπορεί επίσης να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς και να αποτρέψει την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης, προστατεύοντας έτσι από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

loading...