Κύρτσος: Κατέθεσε μήνυση εναντίον της ΕΥΠ, του πρώην διοικητή και της αρμόδιας εισαγγελέως

Ο κ. Κύρτσος στη μήνυσή του επικαλείται δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ

Mήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, σε βάρος του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Εφετών, εποπτεύουσας την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου και της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου, αξιωματικού της ΕΛΑΣ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και Β´ υποδιευθύντρια τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ, για το ζήτημα της τηλεφωνικης παρακολούθησής του.

Η μήνυση του κ. Κύρτσου αφορά τα αδικήματα της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα, κατατέθηκε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ο κύριος Κύρτσος στη μήνυσή του επικαλείται δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv», σύμφωνα με το οποίο από έλεγχο της ΑΔΑΕ στη COSMOTE διαπιστώθηκε ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Ευθύς εξαρχής τονίζεται ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων», τονίζει ο Γ. Κύρτσος στη μήνυση του, προσθέτοντας: « Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως την δυνατότητα μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματά μου, οχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, ο στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας, Αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες έλληνες πολίτες.»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Γιώργου Κύρτσου, δήλωσε: «Με τη σημερινή μήνυση ο κύριος Κύρτσος ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες ή προσχηματικές βράδυπορείες και να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομική συμβουλή της ΕΥΠ και της Cosmote».

Ο δικηγόρος του Γιάννης Μαντζουράνης υπερασπίζεται τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Novartis και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση αδειών των καναλιών.

https://www.parapolitika.gr/

loading...