Εσύ ξέρεις γιατί τρέχει η μύτη σου όταν κάνει κρύο;

Γιατί η μύτη σου αντιδρά στη χαμηλή θερμοκρασία;…Ενώ δεν έχεις αρπάξει γρίπη και παρόλο που είσαι
ντυμένη σαν το κρεμμύδι, η μυτούλα σου “τρέχει” όταν βγαίνεις στο κρύο, ειδικά το πρωί. Το φαινόμενο που λέγεται “ρινική καταρροή” ή “η μύτη του σκιέρ” και γεμίζει με άφθονα τσαλακωμένα χαρτομάντιλα τις τσέπες έχει εξήγηση, επιστημονική βεβαίως βεβαίως.
Αφού λοιπόν σε ενημερώσουμε πως σύμφωνα με σχετική επιθεώρηση του Annals of Allergy αυτό συμβαίνει παροδικά στο 96% των ανθρώπων με το 48% να ταλαιπωρούνται από τις μυξούλες σε πιο συχνή βάση, μάθε πως δεν έχεις αλλεργία στο κρύο. Η εξήγηση είναι άλλη και επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το μεγαλείο του ανθρώπινου σώματος.

Πρόκειται για μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί την συμπύκνωση των υδρατμών σε μορφή σταγονιδίων νερού στην άκρη της μύτης. Όταν κάνει κρύο η ρινική κοιλότητα εκκρίνει περισσότερη βλέννα προκειμένου η περιοχή να παραμένει ενυδατωμένη και ζεστή. Ταυτόχρονα τα μικροσκοπικά αυτά σταγονίδια φιλτράρουν τα βακτήρια, ώστε να μην φτάσουν στους πνεύμονές σου.

Όταν λοιπόν είσαι στο κρύο και νιώθεις πως η μυτούλα αρχίζει και γίνεται πολύ υγρή μην αγχώνεσαι. Αν θες να βοηθήσεις το σύστημα, αγκάλιασέ τη με τις χούφτες σου και πάρε βαθιές εισπνόες/εκπνοές.

loading...