Ερχονται μεταβατικές ρυθμίσεις για κανάλια;

Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης
Σχεδόν σίγουρη πρέπει να θεωρείται η «ενδιάμεση» νομοθετική ρύθμιση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα... αναταραχή. Κι αυτό διότι, όπως φαίνεται, θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε η απαραίτητη δημοσίευση σε ΦΕΚ της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ με αποτέλεσμα τα καινούργια μέλη να μην μπορούν να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους.
Η δημοσίευση στο ΦΕΚ λέγεται ότι αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα οι πρώτες επαφές για την εγκατάστασή τους στην Αμερικής 5, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται τα γραφεία της ανεξάρτητης Αρχής.
Η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν δεν είναι και η καλύτερη καθώς το ΕΣΡ έχει ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Ν. Παππάς έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από δύο-τρεις μήνες, θα προχωρήσει σε μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, θα εκδώσει δηλαδή «βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας» μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης | EUROKINISSI
Το κυρίαρχο όμως είναι να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με το επιστημονικό προσωπικό και το νέο προεδρείο να συναντηθεί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, για να τον ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα κινηθεί για την αδειοδότηση των καναλιών. Κάτι που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέλη του ΕΣΡ θεωρούν ότι πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του λεγόμενου νόμου Παππά για τις άδειες (Ν. 4339/2015). Είναι σαφές ότι θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιγράφεται σε αυτή την απόφαση ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στον δικό τους σχεδιασμό.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για να προχωρήσει σωστά η όλη διαδικασία και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΡ για να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες. Διάστημα μάλιστα που θεωρείται πολύ... ασφυκτικό για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία.
Δεν αποκλείεται βέβαια μέλη του ΕΣΡ και λόγω της κατάστασης που προϋπήρξε να θέλουν κάποια επίσπευση της διαδικασίας ώστε να αποφευχθούν άλλου τύπου αντιδράσεις, αλλά είναι σαφές ότι κανείς δεν θα θέσει και πάλι σε αμφισβήτηση και κινδύνους την όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σίγουρο ότι θα χρειαστεί ένα κάποιο νόμιμο μεταβατικό στάδιο για τα κανάλια που θα λειτουργούν μέχρι την οριστική αδειοδότηση. Και καθώς το ΕΣΡ δεν έχει κανονιστικές αρμοδιότητες τη νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει η κυβέρνηση, δηλαδή και πάλι ο αρμόδιος υπουργός.
Ο ίδιος αμέσως μετά την οριστική κατάληξη στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ είχε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από δύο-τρεις μήνες θα προχωρήσει σε σχετική μεταβατική νομοθετική ρύθμιση. Κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση των λεγόμενων «βεβαιώσεων προσωρινής λειτουργίας» μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης.

Ο Βαγγ. Μαρινάκης | EUROKINISSI
Το θέμα βέβαια είναι αν βεβαιώσεις θα δοθούν μόνο στους ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ή και σε άλλους. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους δύο υπερθεματιστές, τον Ι. Σαββίδη και τον Β. Μαρινάκη δηλαδή, που δεν διαθέτουν κανάλια αλλά έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία τους;

Ιβάν Σαββίδης | EUROKINISSI
Και τι θα γίνει αν υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι είτε από αυτούς που συμμετείχαν στη δημοπρασία, η οποία πλέον έχει ακυρωθεί, ή ακόμα και από νέα πρόσωπα; Ολα αυτά δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν καινούργιες εντάσεις, γι' αυτό και θα πρέπει σύντομα να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]