Τσίπρας: Να τηρήσουν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους για το χρέος

"Η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τόνισε ότι το 2016 αναδεικνύεται ως το έτος σταθεροποίησης της οικονομίας, για να στείλει το μήνυμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα, είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους "πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και του καθορισμού άμεσα και εντός Δεκεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέσων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, "επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων". Σημείωσε ότι «ο οικονομικός ορίζοντας για την Ελλάδα, η πρόσβαση της στις αγορές χρήματος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρος και ανοικτή πρόσβαση», επισημαίνοντας ότι "το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη". "Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή", τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο θα πρέπει να μας οδηγήσουν όχι σε μοιρολατρία αλλά σε δράση, ώστε να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση του Brexit, που πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο.

"Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθεί απόσπασμα του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού:

"Το 2016 είναι το έτος σταθεροποίησης. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η ανεργία μπήκε σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
Το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει.
Ωστόσο, η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη.
Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Έγινε πιο μαχητικός ο ψευταράκος. Το "πρέπει να", το έκανε σκέτο "να". Για μας είτε έτσι το έλεγε, είτε αλλιώς, ισχύει πάντα το "Να!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΤΤΑ ΡΕ ΜΙΑ ΚΑΥΛΑ Ο ΚΟΥΜΜΟΥΝΑΚΟΣ ΚΥΤΤΑ...ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΜΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΑΡΙΟΛΗΣ ΚΑΥΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΕΖΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΛΟΙ ΚΥΤΤΑΝΕ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΡΟΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΞΕΚΩΛΙΑΣΕ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΞΕΚΩΛΙΑΣΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ ΚΑΡΙΟΛΗ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΤΩ ΠΗΓΕ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ (ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΤΡΑΠΕΖΑ) ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΧΝΟΥΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΑΙΣΕ ΣΤΟ ΗΟΤ ΣΠΟΤ ΤHΣ ΣΑΜΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΑΜΝΩ ΤΟΝ ΑΘΕΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΟΡΟΙΔΟ ΑΠΛΥΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΜΕΓΑΛΩΜΕΝΕ ΑΠΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ...ΑΕΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΦΙΝΑΛΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΣΤΟΣΚΥΛΟΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕΣ ΚΑΡΙΟΛΗ...ΟΥΥΥΣΤ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΟΥΜΜΟΥΝΟΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΑΣ ΠΟΤΕ ...ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΤΑΝΟΣΚΥΛΑ ΠΟΟΤΕ....ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]