«Ζωή και κότα» με δημόσιο χρήμα: «Όργιο» απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους της ΝΔ!

Τρία πρόσωπα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την Κυβέρνηση, πήραν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 410 συμβάσεις από το Δημόσιο, αξίας 5,5 εκατ. ευρώ!

Με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς αμφίβολης «δημοκρατικότητας», οι νέοι «Πάτσηδες» της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν σχεδόν 420 συμβάσεις, αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσα σε τρία χρόνια! Πρόκειται για τρία πρόσωπα που συνδέονται με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσθέτοντας το όνομά τους στα απανωτά σκάνδαλα διασπάθισης κρατικού χρήματος.

Σοφία Νικολάου, Ανδρέας Πάτσης, Θέμης Χειμάρας, ήταν μέχρι στιγμής κάποιοι από τους… πρωταγωνιστές των σκανδάλων των απευθείας αναθέσεων και των συμβάσεων με το Δημόσιο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρία ονόματα που προστίθενται στη «μαρκίζα».

Όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr αυτά είναι ο Ανδρέας Κουτούπης, ο Άκης Ροδάκος και η Παρασκευή Καλδίρη. Και ξετυλίγεται το κουβάρι από το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας πως ο κ.Κουτούπης είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, ενώ ο κ.Ροδάκος είναι φίλος του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κατά δική του αναφορά μέσω social media. Είναι επίσης και σύζυγος της Παρασκευής Καλδίρη, η οποία όμως έχει και άλλο ρόλο στην υπόθεση.
Η ΚnR

Η ελεγκτική εταιρεία KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services ιδρύθηκε από τον 49χρονο Ανδρέα Κουτούπη (αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σύμφωνα με το βιογραφικό του), ο οποίος είναι και βασικός μέτοχός της.

Όπως αναφέρεται ακόμα στο βιογραφικό του κ.Κουτούπη, έχει συνεργαστεί με μεγάλες τράπεζες της χώρας μας, αλλά και με τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια σε έργα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, αλλά και με περισσότερους από 200 οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ και της ΔΑΚΕ, ενώ το 2009 στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε… από το πουθενά τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα στην εποπτεία των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, οι επιθέσεις του στην τότε Κυβέρνηση μέσω social media οδήγησαν στην αποπομπή του μέσα σε μόλις 24 ώρες!

Ως συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε στις εκλογές του 2019 που κέρδισε η ΝΔ και από τότε οι δουλειές του… ανθίζουν, με την KnR να λαμβάνει σωρεία απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών από το Δημόσιο.

Να αναφέρουμε εδώ, ότι σύμφωνα με το newsbomb.gr μέτοχος μειοψηφίας της KnR και συνεργάτης του Ανδρέα Κουτούπη, είναι ο εσωτερικός ελεγκτής, Άκης Ροδάκος, ο οποίος απέκτησε «στενές» επαφές με κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες φέρεται να έδωσαν «ώθηση» τόσο στον ίδιο, όσο και στην εταιρεία.
Το… πάρτι των συμβάσεων της KnR

Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς» αναρτήθηκαν το 2019 συνολικά 79 συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR, συνολικού ύψους 651.568 ευρώ.

Το 2020 οι συμβάσεις με την KnR αυξήθηκαν κατά 35% και έφτασαν στις 106, με συνολικό ύψος 1,48 εκατ. ευρώ.

Το 2021 αναρτήθηκαν συνολικά 96 συμβάσεις συνολικού ύψους 997.656 ευρώ, ενώ το 2022 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR ήταν 21 και το ύψος τους ήταν 506.604 ευρώ.

Δηλαδή το διάστημα 2019–2022 η KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services εξασφάλισε συνολικά από το Δημόσιο 302 συμβάσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ!

Το παραπάνω γεγονός σχολίασαν οι κ.κ. Κουτούπης και Ροδάκος ερωτώμενοι από το newsbomb:

Ανδρέας Κουτούπης:

«Η ενασχόληση μου ως χαμηλόβαθμου και μη σημαντικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας μόνο κακό μου έχει προκαλέσει στις δουλειές μου καθώς είναι περισσότεροι αυτοί που επιλέγουν να συνεργάζονται με μη κομματικούς για τον φόβο των πιθανών καταγγελιών όπως συνέβη και τώρα με την περίπτωση σας. Προσωπικά έχω πολλούς καλούς φίλους σε όλα τα κόμματα και ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ συναδέλφους καθηγητές που σέβομαι και αγαπώ που ουδέποτε θα προκαλούσα με την στάση μου – μια σχετική έρευνα εύκολα θα το αναδείκνυε αυτό».

Άκης Ροδάκος:

«Από την αρχή της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής καριέρας μου ουδέποτε είχα ενεργή ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική και ουδέποτε αποτέλεσα μέλος πολιτικού κόμματος. Φιλικές συναναστροφές και σχέσεις διατηρώ εκ των πραγμάτων με πλήθος κόσμου. Να τονίσω ότι η συνεύρεσή μου σε εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες με πολιτικά πρόσωπα είτε επί του παρόντος, είτε παλαιότερα δεν σημαίνει επ’ ουδενί και πολιτική ταύτιση μαζί τους. Και για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, η μοναδική απευθείας τοποθέτησή μου ως Εσωτερικός Ελεγκτής σε φορέα του Δημοσίου το 2016 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι πολιτικά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα».

Πάντως, οι αναφορές του Άδωνι Γωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πρόσωπο του Άκη Ροδάκου, δείχνουν ότι η σχέση τους δεν είναι απλώς τυπική και εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει «πολιτική ταύτιση»…Άδωνις Γεωργιάδης-Άκης Ροδάκος (πηγή: Instagram Άδωνι Γεωργιάδη)
Καταγγελία και έρευνα

Σε καταγγελία των διαγωνιστικών διαδικασιών και των απευθείας αναθέσεων της KnR προχώρησε τον Ιούλιο του 2020 ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στις συμβάσεις που έγιναν από νοσοκομεία.

Μέσω εισαγγελικής παραγγελίας που προέκυψε από πληροφοριακό δελτίο «ειδικής βαρύτητας», το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα στην εταιρεία στις 26 Νοεμβρίου 2021, με τον έλεγχο να παραμένει σήμερα σε εκκρεμότητα.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά προσωπικά δεδομένα και δεν μπορώ να σας δώσω κάποιο στοιχείο περαιτέρω πλην του ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», σχολίασε στο newsbomb ο κ. Κουτούπης, ενώ ο κ. Ροδάκος είπε: «Αναφορικά με τα λοιπά ερωτήματά σας που αφορούν εταιρικά θέματα της KnR, παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στον κ. Κουτούπη, καθώς η συμμετοχή μου στην εταιρεία KnR είναι μόνο τυπικά μετοχική την τελευταία χρήση και βρίσκεται σε διαδικασία μετοχικής εκκαθάρισης από Ορκωτούς ελεγκτές, προκειμένου να αποχωρήσω από αυτήν».

Επ’ αυτού, ο Ανδρέας Κουτούπης επεσήμανε ότι «το νυν ΔΣ της KnR έχει εκλεγεί με σκοπό να οδηγήσει την εταιρεία σε μια ομαλή διάσπαση της εν λειτουργία όπου οι μέτοχοι και τυπικά θα δραστηριοποιούμαστε ξεχωριστά κάτι που επί της ουσίας έχει γίνει εδώ και ένα έτος».

Φαίνεται πως η αποχώρηση του κ. Ροδάκου από την εταιρεία (μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ), προκάλεσε τη μείωση στον αριθμό των δημοσίων συμβάσεων που ανέλαβε η KnR το 2022 σε σχέση με το 2021 (μείωση ύψους 78%)…
Το… άλλο μονοπάτι μέσω SPARK και… γάμου

Η αποχώρηση Ροδάκου από την KnR μόνο κακό δεν του έκανε, καθώς οι δουλειές με το δημόσιο συνεχίστηκαν, μέσω της ατομικής του επιχείρησης, της εταιρείας SPARK!

Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς», από το 2019 έως σήμερα, η SPARK εξασφάλισε πάνω από 30 συμβάσεις από το Δημόσιο, αξίας άνω των 500.000 ευρώ!

«Τόσο η εταιρεία KnR όσο και η ατομική μου επιχείρηση δραστηριοποιούνται εντόνως με τον Τομέα του Δημοσίου εδώ και αρκετά έτη (2009 και 2014), ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην Κυβέρνηση και έχουν συνεργαστεί με πλήθος φορέων κατά την πορεία των ετών. Να σημειωθεί ότι ο Δημόσιος Τομέας αποτελούσε και αποτελεί βασικό επαγγελματικό στόχο, κυρίως βάσει της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου εξειδίκευσης. Σε όλες τις συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί με φορείς του Δημοσίου έχουν τηρηθεί στο έπακρον οι νόμιμες διαδικασίες και έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους εποπτικούς κρατικούς φορείς», ήταν το σχόλιο του Άκη Ροδάκου.

Η Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ιδρύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2021 (σ.σ. περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου στην KnR από το ΣΔΟΕ), από την Παρασκευή Καλδίρη. Η κ.Καλδίρη (σ.σ. σύζυγος του Άκη Ροδάκου) ωστόσο, από τις 11 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στην KnR!

Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς», οι αναρτημένες συμβάσεις της Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι συνολικού ύψους 1,32 εκατ. ευρώ!

Η εταιρεία Spark, η οποία απασχολεί σήμερα 4 άτομα προσωπικό και έκανε την πρώτη της πρόσληψη στις 24 Ιανουαρίου 2022 (σ.σ. τη δεύτερη την 1η Μαρτίου 2022, την τρίτη στα μέσα Ιουλίου 2022 και την τέταρτη στα μέσα Νοεμβρίου 2022. Δηλαδή έπαιρνε συμβάσεις και έτρεχε έργα… υποστελεχωμένη), από τις 4 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 29 Δεκεμβρίου 2022 εξασφάλισε μέσα σε σχεδόν 46 εβδομάδες, 81 συμβάσεις με δημοσίους φορείς!

«Δεν υπάρχει εταιρική/μετοχική σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών, με την αποχώρησή μου από την εταιρεία υφίσταται και διακοπή των επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων», σχολίασε λακωνικά η Παρασκευή Καλδίρη για το «εκκρεμές» KnR-SPARK, χωρίς να αναφέρει ωστόσο τη μετοχική παρουσία του συζύγου της στην KnR.Παρασκευή Καλδίρη (πηγή: Instagram Άδωνι Γεωργιάδη).

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του newsbomb, η SPARK δεν είχε τη δυνατότητα από το νόμο να λαμβάνει έργα εσωτερικού ελέγχου.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει τα εξής:

«Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να διαθέτουν πρόσφατη αποδεδειγμένη οικονομική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο του εσωτερικού ελέγχου, τουλάχιστον τριών (3) ετών τα τελευταία δέκα (10) έτη σε φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Προς απόδειξη της εν λόγω δραστηριότητας, προσκομίζουν πίνακα με τις σχετικές υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου που παρέχουν ή έχουν παράσχει με στοιχεία για το περιεχόμενο των υπηρεσιών (όπως τίτλος παροχής υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου, σύντομη περιγραφή υπηρεσιών, χρόνος παροχής υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου, βεβαιώσεις αναθετουσών αρχών)».

Για την περίπτωση της SPARK που ιδρύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, η εν λόγω απαραίτητη προϋπόθεση της τριετούς δραστηριότητας δεν καλύπτεται, συνεπώς οι συναφείς συμβάσεις για έργα εσωτερικού ελέγχου ύψους σχεδόν 800.000 ευρώ που εξασφάλισε μέσα στο 2022, κρίνονται επισφαλείς ως προς τη νομιμότητά τους.

Απαντώντας για τις δραστηριότητες της SPARK η κ. Καλδίρη είπε τα εξής: «Σε όλες τις περιπτώσεις των συμβάσεων μας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί και το βασικό πελατολόγιο της εταιρείας μας αλλά και στους λοιπούς δημόσιους φορείς τηρήθηκε με ακρίβεια το σχετικό νομικό πλαίσιο και αναδειχθήκαμε ανάδοχοι με απόλυτη διαφάνεια κατόπιν σχετικών ερευνών αγοράς των φορέων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρότι υπήρχαν ασφαλώς και άλλες ανταγωνιστικές προσφορές σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση ή δικαστική αμφισβήτηση της επιλογής μας. Συνεπώς, διαψεύδουμε πλήρως και κατηγορηματικώς τα περί πολιτικών σχέσεων και διασυνδέσεων».
Η «σύμπτωση»

Μία «σύμπτωση», όπως τη χαρακτήρισε ο Ανδρέας Κουτούπης, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ως προς την όλη υπόθεση, καθώς παρατηρήθηκε ότι στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας αφαιρέθηκε η αφιερωμένη σε αυτόν ενότητα, που αναφερόταν στην ιδιότητά του ως συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.

Τακτική που προφανώς ακολουθείται από την Πειραιώς όταν δυσκολεύουν τα πράγματα (σ.σ. θυμηθείτε την υπόθεση Πάτση)…

Πάντως, περιγράφοντας τις δραστηριότητές του ο κ. Κουτούπης ανέφερε στο newsbomb τα εξής:

«Η εταιρεία KnR λειτουργεί από το 2009 και είναι αναγνωρισμένη πιθανότατα ως η μεγαλύτερη μικρομεσαία εταιρεία παροχής Υπηρεσιών Εταιρικής Διακυβέρνησης, Διαχείρισης Κινδύνων, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εσωτερικού Ελέγχου. Προσωπικά αν δεν είμαι ο πιο γνωστός Σύμβουλος Εσωτερικού Ελέγχου στην Ελλάδα είμαι σίγουρα στην πρώτη τριάδα κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι συνήθως με προσεγγίζουν για συνεργασίες και δεν υπάρχει επί της ουσίας η ανάγκη να προσεγγίσω δυνητικούς πελάτες με αποτέλεσμα να κινούμαστε με ένα μέσο όρο προσωπικού τα 20 άτομα, όπως και με αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες απόρροια των τελευταίων απαιτήσεων των νόμων 4706 και 4795 για τον Εσωτερικό Έλεγχο στις Εισηγμένες και στο Δημόσιο αντίστοιχα. Θα έλεγα ότι οι τζίροι μας είναι μη σημαντικοί καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι νέα, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες και ο δυνητικός τζίρος στον κλάδο περί των 30 εκατ. Ευρώ και με μηδενική ανεργία στον κλάδο. Οι ολοένα μειούμενοι τζίροι μας ήρθαν ως αποτέλεσμα δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο κλάδο κάθε πιθανής και απίθανης εταιρείας είτε νεοσυσταθείσας, είτε παλιότερης με δραστηριοποίηση όμως σε αλλότριους κλάδους όπως Λογιστικές, Ορκωτών Ελεγκτών ή / και ασχολούμενες με το ΕΣΠΑ ή ακόμα και σύμβουλοι Γενικά. Οι συγκεκριμένες νεοσύστατες εταιρείες κατέστρεψαν επί της ουσίας την όποια ποιότητα θα μπορούσε να υπάρχει στο επάγγελμα μας με την λογική παροχής υπηρεσιών φασόν σε Υπουργεία, Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα οι οποίες παρέχονται στην πλειοψηφία τους από άτομα μη εκπαιδευμένα και μη πιστοποιημένα κάτι που δεν ισχύει στην εταιρεία μας όπου τα στελέχη μας είναι όλα πολύ έμπειρα. Σχετικά με την KnR και εμένα προσωπικά ανέκαθεν συνεργαζόμουνα με τον Ιδιωτικό Τομέα – έχω συνεργαστεί με πάνω από 200 επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ η ενασχόληση μου με το Δημόσιο ξεκινά από το 2009 όταν τοποθετήθηκα εκπαιδευτής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου. Λίγο αργότερα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκα ως εκπαιδευτής στο 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ελεγκτικής Επάρκειας στο Δημόσιο Τομέα μαζί με άλλους κορυφαίους καθηγητές όπου εκπαιδεύσαμε τους πρώτους Εσωτερικούς Ελεγκτές στο Δημόσιο – την εξαιρετική Μονάδα επιθεωρητών της κ. Παπασπύρου. Παρεπιπτόντως επί Νέας Δημοκρατίας δεν επιλέχθηκα να διδάξω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η εταιρεία μας ανέκαθεν συνεργαζόταν με το Δημόσιο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων . Όλες οι συμβάσεις που έχουμε συνάψει με το Δημόσιο είναι καθόλα νόμιμες και ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα. Θα έχετε δε ήδη διαπιστώσει ότι ο τζίρος της εταιρείας είναι μειούμενος συνέπεια της αλόγιστης δράσης τυχάρπαστων εταιρειών που ανέφερα και ανωτέρω – μια ματιά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο ΚΗΜΔΗΣ θα σας πείσει για αυτό».

Πώς θα αντιδράσουν άραγε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αυτές τις αποκαλύψεις;

loading...