6 σπιτικές τεχνικές για να απαλλαγείτε από τα νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα

Αν είχατε ποτέ την τύχη ή μάλλον την ατυχία να έχετε ένα νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμα σας, τότε ξέρετε ότι μπορεί να πονάει πολύ. Τα νύχια μας από την φύση τους μπορεί να είναι πολύ αηδιαστικά, αφού μπορεί να έχουν ρωγμές, να κιτρινίσουν ή να μην έχουν καθορισμένο σχήμα ανάλογα με την εποχή και την έκθεσή μας σε μύκητες ή βακτηρίδια. Το πρόβλημα με τα νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα είναι ότι μπορεί να τα αγνοούμε για πολύ καιρό, κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικοί σπιτικοί τρόποι για να φροντίσετε τα νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα.

Τι είναι τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα;

Η Mayo Clinic αναφέρει ότι τα νύχια μπαίνουν μέσα στο δέρμα, όταν «η γωνία ή πλευρά ενός νυχιού μεγαλώνει μέσα στην μαλακή σάρκα. Το αποτέλεσμα είναι πόνος, ερυθρότητα, οίδημα και μερικές φορές λοίμωξη.» Το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμα συνήθως συμβαίνει στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, επειδή είναι το πιο μεγάλο και το πιο δυνατό. Επίσης, είναι το δάχτυλο που πιέζεται περισσότερο μέσα στα παπούτσια.

1.Μουλιάστε τα πόδια σε αλάτι

Πρέπει να ενυδατώνετε τα πόδια σας ακόμα και αν δεν έχετε νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα. Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα είναι να μουλιάσετε τα πόδια σας μέσα σε ένα μείγμα από νερό και αλάτι, το οποίο θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και θα μαλακώσει το δέρμα.

2. Η μέθοδος με το βαμβάκι

Εφόσον αυτό το πρόβλημα προκύπτει από το ότι το νύχι μεγαλώνει πολύ κοντά στο δέρμα είναι λογικό να θέλετε να διαχωρίσετε αυτά τα δυο. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι οι γιατροί συχνά σηκώνουν λίγο το νύχι και βάζουν ένα βαμβάκι

Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτή την μέθοδο στο σπίτι, μουσκέψτε το βαμβάκι σε αντισηπτικό και να το αλλάζετε καθημερινά. Επίσης, καλό θα ήταν να μουλιάσετε τα πόδια σας σε νερό με αλάτι, όταν αλλάζετε το βαμβάκι.

3. Η μέθοδος με το οδοντικό νήμα

Η μέθοδος με το οδοντικό νήμα μοιάζει με την μέθοδο με το βαμβάκι. Βάζετε το οδοντικό νήμα ανάμεσα στο νύχι και στο δέρμα, ώστε να αναπτυχθούν ξεχωριστά.

Αν επιλέξετε αυτή την μέθοδο, διαλέξτε ένα οδοντικό νήμα χωρίς γεύση.

4. Κόψτε το νύχι σε σχήμα V

Aυτή η μέθοδος είναι παλιομοδίτικη, αλλά σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσετε πριν προχωρήσετε σε κάποια πιο παρεμβατική μέθοδο.

Κόβοντας το κέντρο του νυχιού που επηρεάζεται μπορείτε να ανακουφιστείτε από την πίεση και να βοηθήσετε το νύχι να μεγαλώσει σωστά.

5. Μαλακώστε το νύχι

Το νύχι σας μπορεί να μεγαλώνει μέσα στο δέρμα, επειδή είναι πολύ τραχύ. Τα σκληρά νύχια κόβονται δύσκολα και διεισδύουν πιο εύκολα στο δέρμα.

Ένα έλαιο όπως το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και τους μύκητες.

6. Η μέθοδος με τους επιδέσμους

Ένας λόγος που τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα πονάνε τόσο πολύ είναι επειδή μολύνονται. Όταν το δέρμα ερεθίζεται και έχει πληγές, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαφής με βακτήρια και πρόκληση λοιμώξεων.

Βάλτε τον επίδεσμο μόνο στην περιοχή του νυχιού που επηρεάζεται για να αναπτυχθούν ξεχωριστά το νύχι από το δέρμα.

Πρόληψη νυχιού που μπαίνει στο δέρμα

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ποδίατρων της Αμερικής, η συχνότερη αιτία για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα είναι η κληρονομικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε το πρόβλημα πριν εμφανιστεί. Αρχικά, δεν πρέπει να φοράτε παπούτσια που πιέζουν τα πόδια και να αποφεύγετε δραστηριότητες που τραυματίζουν τα πόδια. Ένας ακόμα καλός τρόπος πρόληψης είναι να κόβετε τακτικά ίσια τα νύχια σας και να διατηρείτε τα πόδια σας όσο γίνεται πιο καθαρά.

loading...