6 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν πίνουμε καφέ καθημερινά

 

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια και αυτό επειδή περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει και ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας.

Για πολλούς ανθρώπους θα ήταν αδιανόητο να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς ένα καυτό καφεδάκι. Όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και για την εκρηκτική δόση ενέργειας που τόσο χρειαζόμαστε μετά το πρωινό ξύπνημα, ενώ παράλληλα ο ζεστός καφές μας προσφέρει ένα χαλαρωτικό αίσθημα ζεστασιάς και ευχαρίστησης.

Εμπρός, λοιπόν, λάτρεις του καφέ σηκώστε τις κούπες σας και ετοιμαστείτε να τις τσουγκρίσετε με όλους τους φίλους σας που πίνετε μαζί το καφεδάκι σας αφού διαβάσετε τα οφέλη του καφέ στο παρακάτω άρθρο.

Αυτά είναι πέντε οφέλη που συμβαίνουν στον οργανισμό σας με την καθημερινή κατανάλωση καφέ:

 

Αύξηση του μεταβολισμού

Αυτό είναι πολύ καλό νέο για όσους σκέφτονται για ξεκινήσουν να γυμνάζονται ή και για όσους έχουν ξεκινήσει ήδη. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ θα αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας σας, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σας ώστε να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Αν και η επίδραση δεν θα κρατήσει για πολύ μπορείτε σίγουρα να εκμεταλλευτείτε την έξτρα ενέργεια για όσο αυτή διαρκεί.

Ακόμα και μετά την προπόνηση σας, όμως, ο καφές επιδρά θετικά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την APS, σε αθλητές αντοχής που έπιναν καφέ μετά την προπόνηση τους παρατηρήθηκε αύξηση κατά 66% του γλυκογόνου στους μυς, γεγονός που τους βοήθησε να αναπληρώσουν γρηγορότερα τις αποθήκες ενέργειας τους που άδειασαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πιο υγιής εγκέφαλος

Ο καφές προσφέρει πληθώρα οφελών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν πως μερικά ποτηράκια καφέ την ημέρα είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας κατά 65% σε μεσήλικες άντρες και γυναίκες. Άλλες έρευνες έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, μία νευροεκφυλιστική νόσο, κατά 32-60%.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο νουκλεοτίδιο στον εγκέφαλο, την αδενοσίνη. Η αδενοσίνη εμποδίζει την ανάπτυξη νευρώνων και την απελευθέρωση ευεργετικών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Επειδή η καφεΐνη εμποδίζει την αδενοσίνη αυξάνεται η παραγωγή ωφέλιμων χημικών όπως είναι η ντοπαμίνη, σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως ο καφές αυξάνει την διανοητική λειτουργία, την διάθεση, τον χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη και την εγρήγορση.

Σας κάνει πιο χαρούμενους

Μία επαναστατική έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές της Δημόσιας Σχολής Υγείας στο Χάρβαρντ έδειξε πως οι ενήλικες άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν δύο με τέσσερις κούπες καφέ καθημερινά είχαν κατά 50% μειωμένο τον κίνδυνο να διαπράξουν αυτοκτονία συγκριτικά με αυτούς που πίνουν ντεκαφεινέ ή δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Επιπροσθέτως, ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά , περισσότερα από όσα μπορούν να προσφέρουν φρούτα και λαχανικά μαζί. Επιπλέον, περιέχει ευεργετικά συστατικά όπως βιταμίνη B1,B2,B3 και B5, ποτάσιο και μαγγάνιο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν ώστε να νιώσετε πιο χαρούμενοι μόλις ενδώσετε σε ένα ή τρία ποτηράκια ζεστού καφέ καθημερινά.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

Σχετικά πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι ενήλικες που πίνουν τέσσερις ή περισσότερες κούπες καφέ καθημερινά έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακόηθες μελάνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την ιδιότητα του καφέ στην υψηλή συγκέντρωση που έχει σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Άλλη μία έρευνα από τη Δημόσια Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε πως τα άτομα που αύξησαν την κατανάλωση σε καφέ κατά μία κούπα την ημέρα για περίοδο τεσσάρων ετών είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν άλλαξαν την ημερήσια δόση τους σε καφέ. Επιπλέον, η ίδια έρευνα έδειξε πως όσοι μείωσαν την πρόσληψη καφέ κατά μία κούπα ή περισσότερο αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 17%.

Τώρα που γνωρίζετε όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη που σας προσφέρει ο καφές έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να απολαύσετε μερικές κούπες καφέ κάθε μέρα ή να ξεκινήσετε να πίνετε καφέ αν αρχικά ήσαστε σκεπτικοί γι’ αυτόν.

loading...