Τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών

Κάθε άνδρας είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής του να αντιμετωπίσει κάποιου είδους ουρολογικό πρόβλημα και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μεγαλώνει, υποβαθμίζοντας συχνά την ποιότητα ζωής του.

Σημειώνεται ότι η υγεία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των αποβλήτων (ούρων) από το σώμα.

«Τα προβλήματα από το ουροποιητικό σύστημα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας σε κάποια περίοδο της ζωής του, επηρεάζουν την καθημερινότητά του και μπορεί να του προκαλέσουν άγχος, φόβο και ανασφάλεια. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό να έχει υπόψη του, είναι ότι ως επί το πλείστον είναι προβλήματα, που οι ειδικοί ιατροί αντιμετωπίζουν συχνά και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς» επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, MD Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Ας δούμε ποια είναι τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η λεγόμενη καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα για τους άνδρες, ειδικά τους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν ο προστάτης -ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού, που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας- μεγαλώνει σε μέγεθος, καθιστώντας δύσκολη την ούρηση. Μερικοί άνδρες έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσουν, αλλά τελικά δεν ουρούν, λόγω του πρηξίματος της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Η ΚΥΠ μπορεί να είναι επικίνδυνη, αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά – συνδέεται με προβλήματα στους νεφρούς, καθώς και με λοιμώξεις.

«Στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αυξάνεται σημαντικά η καταπόνηση της ουροδόχου κύστης. Προοδευτικά εξασθενεί και αρχίζει να εμφανίζει διάφορες δυσλειτουργίες και συμπτώματα, μεταξύ άλλων αδύναμη ροή ούρων, δυσκολία κατά την πρωινή ούρηση, συχνοουρία, επιτακτική ούρηση, νυκτουρία, αίσθημα ατελούς κένωσης. Επιπλέον η ΚΥΠ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία», αναφέρει ο κ. Ρόκκας.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στον προστάτη αρρωσταίνουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Τα καλά νέα είναι ότι, όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί νωρίς, είναι ιάσιμος.

Ο τακτικός έλεγχος των υγιών ανδρών από την ηλικία των 50 ετών, από τα 40 αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι πολύ σημαντικός. Η μέτρηση του PSA στο αίμα και η εξέταση του προστάτη κλινικά και με υπερήχους οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση ενός αρχόμενου καρκίνου, εξασφαλίζοντας την πλήρη ίασή του.

«Όλοι οι άνδρες πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο του PSA κάθε χρόνο και να υποβάλλονται σε ορθική εξέταση. Ανάλογα με τα ευρήματα υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, τις οποίες ο ειδικός ιατρός θα επιλέξει, κατόπιν συνεννόησης και με τον εκάστοτε ασθενή», επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια κοινή πάθηση. Το 52% των ανδρών, ηλικίας άνω των 40 ετών, έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα στύσης. Είτε να μην μπορεί να έχει στύση, είτε να μην είναι όσο σκληρή χρειάζεται, ώστε να διατηρηθεί και να προχωρήσει η διείσδυση.

«Βλέπουμε ότι η ΣΔ επηρεάζει πολύ την ψυχολογία των ανδρών. Νιώθουν αμηχανία, ντροπή, θυμό, πίκρα, θλίψη, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η αυτοεκτίμησή τους καταβαραθρώνεται, το ίδιο και η αυτοπεποίθησή τους. Όμως, πλέον, έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι καλά ανεκτές», τονίζει ο κ. Ρόκκας.

Προστατίτιδα ή ουρολοίμωξη

Συνήθως ακούμε για γυναίκες που έπαθαν ουρολοίμωξη. Όμως είναι ένα εξίσου κοινό πρόβλημα και για τους άνδρες. Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, θολά ούρα, πυρετός, ίσως να κρύβουν βακτήρια στο ουροποιητικό, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ουρολοίμωξη.

Η προστατίτιδα είναι μια λοίμωξη στον προστάτη, που μοιάζει με την ουρολοίμωξη, αλλά μπορεί να προκαλέσει επώδυνη ούρηση, κοιλιακό άλγος, πόνο στην πύελο και χαμηλά στην πλάτη.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι κοινή πάθηση στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν. Όταν οι μύες στο πυελικό τοίχωμα εξασθενούν, κάνουν το άτομο να χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει ακράτεια ή και συχνοουρία.

«Ο ειδικός ιατρός, που για τις περιπτώσεις που συζητάμε είναι ο χειρουργός ουρολόγος, μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες. Οι άνδρες δεν πρέπει να ντρέπονται να ζητάνε βοήθεια για αυτά τα θέματα. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση πολύ συχνά αποβαίνει σωτήρια για την εξέλιξη της υγείας αυτών των ασθενών», καταλήγει ο κ. Ρόκκας.

loading...