Τα 5 σενάρια αν…στραβώσει το πράγμα με την Πελόζι, την Ταϊβάν και την Κίνα

 Η μινιμαλιστική προσέγγιση-Υβριδικός πόλεμος-Σοβαρή επίθεση αλλά όχι εισβολή-Το πλήρες σενάριο, μια κανονική εισβολή-… και το χειρότερο σενάριο (χωρίς πυρηνικά)

Τα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα ανατολικά. Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο η Πελόζι στην Ταϊπέι & η Κίνα στα όπλα. 

Και τώρα, μια σειρά από δημοσιεύσεις στρατιωτικών αναλύσεων εξετάζουν τα διάφορα πιθανά “χειρότερα σενάρια”. Συνοψίσαμε και παρουσιάζουμε ένα πλήρες φάσμα υποθετικών, αν και ρεαλιστικών σεναρίων που περιλαμβάνουν διαφορετικά πιθανά επίπεδα κινεζικής επιθετικότητας κατά του αυτοδιοικούμενου νησιού της Ταϊβάν. 

 

Σενάριο 1: Η μινιμαλιστική προσέγγιση. O Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) καταλαμβάνει τα νησιά Jinmen ή Matsu, καθώς και τα νησιά της Ταϊβάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ίσως ακόμη και τα νησιά Penghu. Ανακηρύσσουν επίσης μέρος ή ολόκληρο το Στενό της Ταϊβάν ως ζώνη “no go” για την ξένη στρατιωτική ναυσιπλοΐα. Αυτό θα ήταν πιθανώς αρκετά εύκολο για τον PLA, και η Ταϊβάν πιθανώς δεν θα ήθελε να δεσμευτεί υπερβολικά σε ναυτική δράση εναντίον του τεράστιου Ναυτικού του PLA (PLAN), εάν δεν πλησίαζε άμεσα το κύριο νησί.

Σενάριο 2: Υβριδικός πόλεμος. Κάποιου είδους μερικός ναυτικός και εναέριος αποκλεισμός της Ταϊβάν με σκοπό την παρέμβαση στην οικονομία, σε συνδυασμό με ενισχυμένη παρενόχληση, όπως απευθείας υπερπτήσεις του εδάφους της Ταϊβάν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του PLA (PLAAF), ή εισβολές στον θαλάσσιο χώρο της Ταϊβάν από τη ναυτική πολιτοφυλακή της Κίνας, που προστατεύεται από πολεμικά πλοία της PLAN. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται από κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να κλείσουν το διαδίκτυο και άλλες υποδομές για ημέρες κάθε φορά. Η Ταϊβάν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλει μια σκληρή αμυντική στάση, με αποτέλεσμα πραγματικές εμπλοκές μεταξύ των ταϊβανέζικων και των κινεζικών δυνάμεων, με σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης.

Σενάριο 3: Σοβαρή επίθεση αλλά όχι εισβολή. Αυτό θα περιελάμβανε μόνο εναέριο και θαλάσσιο πόλεμο, χωρίς να πατήσουν στο έδαφος. Πλήρης εναέριος και ναυτικός αποκλεισμός, ένα παρατεταμένο σύνολο ναυτικών και εναέριων μαχών που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του στρατού της Ταϊβάν, σε συνδυασμό με επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους. Επιθετικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που θα απενεργοποιούσαν το διαδίκτυο και θα έθεταν εκτός λειτουργίας κρίσιμες υποδομές για ημέρες ή εβδομάδες. Μόλις εγκαθιδρυθεί η αεροπορική και ναυτική υπεροχή, η Κίνα θα μπορούσε να επιλέγει στόχους κατά βούληση, αυξάνοντας την απειλή μέχρι να σπάσει η κυβέρνηση.

Σενάριο 4: Το πλήρες σενάριο – μια κανονική εισβολή. Πλήρης αεροπορικός και θαλάσσιος αποκλεισμός, μαζικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους, μαζικές κυβερνοεπιθέσεις για να παραλύσουν σχεδόν όλες τις στρατιωτικές, κυβερνητικές και πολιτικές επικοινωνίες και να κλείσουν κρίσιμες υποδομές. Επιθετικές ναυτικές και εναέριες εμπλοκές για την υποβάθμιση των δυνάμεων της Ταϊβάν και την επίτευξη υπεροχής στο χώρο μάχης, ακολουθούμενες από συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις μαχητικών και βομβαρδιστικών σε στρατιωτικούς στόχους. Χτύπημα αποκεφαλισμού στην Ταϊπέι από μονάδες ειδικών δυνάμεων για να προσπαθήσουν να καταλάβουν το βασικό προσωπικό της ηγεσίας. Καλά συντονισμένες εσωτερικές ενέργειες προδοσίας και σαμποτάζ από γκάνγκστερ, φυτεμένους πράκτορες του ΚΚΚ και άλλες ομάδες που συμπαθούν την Κίνα – τη λεγόμενη “5η φάλαγγα”.

Μια αμφίβια επίθεση με στενή αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης σε μία ή περισσότερες τοποθεσίες στην Ταϊβάν, και πολύ πιθανόν μια κίνηση για την κατάληψη ενός μεγάλου λιμανιού, όπως το Keelung, το λιμάνι της Ταϊπέι, το Taichung ή το Kaohsiung. Στη συνέχεια, εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα θα αρχίσουν να εισέρχονται μέχρι να καταληφθεί το νησί. Αυτό θα ήταν το σχέδιο, ούτως ή άλλως. Η επιτυχία της PLA σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολύ ασαφής. Αλλά θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά προσπαθώντας. Και ναι, θα μπορούσαν πράγματι να επιτύχουν, τουλάχιστον εν μέρει, όπως για παράδειγμα να καταλάβουν και να κρατήσουν την περιοχή γύρω από την Ταϊπέι.

Σενάριο 5: Χειρότερο σενάριο (χωρίς πυρηνικά). Πλήρης αεροπορικός και θαλάσσιος αποκλεισμός, μαζικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους, μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο, επιθετικές ναυτικές και αεροπορικές επιθέσεις για την υποβάθμιση των δυνάμεων της Ταϊβάν και την επίτευξη υπεροχής στο πεδίο της μάχης, ακολουθούμενες από αεροπορικές επιθέσεις μαχητικών και βομβαρδιστικών σε στρατιωτικούς στόχους και βομβαρδισμούς περιοχής σε πολιτικούς στόχους. Υπάρχουν τεράστιες απώλειες και η Ταϊβάν συντρίβεται με ωμή βία, παραδίδεται και στη συνέχεια οι κατακτητές εισέρχονται στη χώρα και την καταλαμβάνουν.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...