Πως μια 43χρονη κρατούμενη με βραχιολάκι κατάφερε να ξεγελάσει το σύστημα και να δραπετεύσει

Κρατούμενη υπό επιτήρηση με ειδικό βραχιολάκι σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Είναι η πρώτη απόδραση του είδους που καταγράφεται στην Ελλάδα, μιας και ο θεσμός είναι στα πρώτα του βήματα.

Πρόκειται για μια 43χρονη, η οποία κατηγορείται για εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης και κατάχρησης σε βάρους του Δημοσίου, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επιτήρηση με βραχιολάκι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 18:58 του Σαββάτου, η εταιρεία που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κρατουμένων με βραχιολάκι έλαβε σήμα από τον πομπό της 43χρονης ότι βγήκε από το σπίτι, παραβιάζοντας τον κατ' οίκον περιορισμό.

Αμέσως κινήθηκε συνεργείο της εταιρείας στην περιοχή, παρακολούθησε το σήμα, αλλά ο πομπός σταμάτησε να εκπέμπει 11 λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 19:09 στη γωνία Θεσσαλονίκης και Λαχανά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας που έφτασαν στο σημείο βρήκαν το βραχιολάκι κομμένο, αλλά η γυναίκα είχε γίνει άφαντη και αναζητείται.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, η εταιρεία- τεχνολογικός πάροχος ενημέρωσε για το γεγονός τη Διεύθυνση Ασφάλειας (Τμήμα Αναζήτησης Προσώπων), την Άμεση Δράση, το τοπικό αστυνομικό τμήμα, την αρμόδια Εισαγγελέα Εφετών και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας του Υπ. Δικαιοσύνης για το έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης, δίνοντας παράλληλα τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του βραχιολιού προτου κοπεί.

Το νομικό πλαίσιο επιτάσσει άλλωστε την άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση διαπιστωμένης παράβασης ή δυσλειτουργίας, με το ρόλο της εταιρείας να είναι καθαρά επιτηρητικός.

Το βραχιολάκι μπορεί να κοπεί και με απλό ψαλίδι, καθώς δεν χρησιμοποιείται ως μέσο φυσικού περιορισμού, όπως οι χειροπέδες. Η "λογική" του μέτρου στηρίζεται στο κίνητρο του επιτηρούμενοι για τηρηςη των υποχρεωςεων του.

Η απάντηση της εταιρείας που διαχειρίζεται

Σε διευκρινίσεις προέβη η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα με τα «βραχιολάκια», επισημαίνοντας ότι έχει ρόλο επιτήρησης της διαδικασίας ως πάροχος της τεχνολογίας αυτής και όχι «αστυνομικό»: «Αναφορικά με το συμβάν της φυγής υποδίκου που έλαβε χώρα στις 19 Νοεμβρίου 2016, η G4S έλαβε άμεσα στις 18:58:08 σήμα παραβίασης των κατ’ οίκον περιοριστικών όρων από άτομο επιτηρούμενο με το ηλεκτρονικό “βραχιόλι”.

Η εταιρεία ενημέρωσε άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και συνέχισε να παρέχει διαρκή ενημέρωση σε αυτές για τη θέση και την πορεία του επιτηρουμένου ατόμου μέχρι της στιγμής που έλαβε σήμα αποκοπής του ιμάντα του “βραχιολιού”, το οποίο και εντόπισε και περισυνέλεξε στη συνέχεια.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, ως τεχνολογικός πάροχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών όρων, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης, η εταιρεία ενημερώνει τις αρχές για να επιληφθούν και σε καμία περίπτωση ο ρόλος της δεν εκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη του επιτηρουμένου».Πηγή
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Την Κάρτα Μέλους έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΝΔ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των οικονομικών του κόμματος.

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνεται ότι «η ΝΔ βάζει τάξη στα οικονομικά της και απευθύνεται σε όλη την κοινωνία» ενώ καλεί τους πολίτες «να συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται στη χώρα, αποκτώντας την Κάρτα Μέλους του Κόμματος».

  Διευκρινίζεται ότι η Κάρτα Μέλους προσφέρει τις εξής δυνατότητες σε όσους την αποκτήσουν:

  Δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες
  Δικαίωμα υποψηφιότητας για τα κομματικά όργανα
  Δικαίωμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις ειδικά για τα μέλη της
  Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μελών για τις προτάσεις της
  Προσωποποιημένη σελίδα μέλους στον ιστότοπό της

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πριν από ένα χρόνο, 405.000 πολίτες συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου.

   Έκτοτε, μέσα στο 2016, χιλιάδες άνθρωποι έγιναν νέα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

   Ήρθε η ώρα να γίνουμε ακόμη περισσότεροι. Γιατί μαζί, μπορούμε περισσότερα.

   Ήρθε η ώρα, όσοι ήδη είναι μέλη, να ανανεώσουν τη συνδρομή τους.

   Και όσοι δεν έχουν γίνει ακόμη ενεργά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, να αποκτήσουν την Κάρτα Μέλους.

   Το κόστος συνδρομής για ένα χρόνο είναι 12 ευρώ. Για δύο έτη, η Κάρτα Μέλους κοστίζει 22 ευρώ ενώ για τρία έτη το αντίτιμο είναι 30 ευρώ.

   Τους τελευταίους 10 μήνες καταβάλλουμε μια τιτάνια προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας.

   Σε αυτό το πλαίσιο:

   · Μειώσαμε τα λειτουργικά κόστη κατά 70%
   · Ξεκινήσαμε την καμπάνια «λίγα από πολλούς»
   · Εφαρμόσαμε πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά μας
   · Ψηφίσαμε νέο καταστατικό, που απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος
   · Κάνουμε πράξη καθημερινά το σύνθημα «η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της».

   Η διαφάνεια είναι αίτημα της κοινωνίας. Είναι, όμως, και απαραίτητη προϋπόθεση για να δομήσουμε στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών Κομμάτων και πολιτών.

   Διαγραφή
  2. Ο σεβασμός στο φορολογούμενο αποτελεί σταθερή της Νέας Δημοκρατίας. Από τα δικά του χρήματα, στηρίζονται οικονομικά τα πολιτικά Κόμματα. Για αυτό, οφείλουν να λογοδοτούν και να διασφαλίζουν την ορθή διαχείριση αυτών των πόρων.

   Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαράβατος κανόνας η τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και κάθε σύγχρονο κόμμα, οφείλει να τα βγάζει πέρα με τα ετήσια έξοδά του. Ο δανεισμός των Κομμάτων είναι μια πρακτική που πρέπει να σταματήσει άμεσα.

   Οι ετήσιες δαπάνες της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται σε 8.200.000 ευρώ. Στόχος είναι εντός τριετίας να μειωθούν κατά 70% στα 2.500.00 ευρώ ετησίως. Με σταθερά βήματα, προχωρούμε προς τα εκεί.

   Το πρώτο βήμα έγινε με τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του Κόμματος. Το μηνιαίο ενοίκιο, που έφτανε τα 95.000 ευρώ, μειώθηκε σε 9.800. Η ετήσια εξοικονόμηση πόρων από αυτήν την παρέμβαση και μόνο υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

   Το δεύτερο βήμα είναι οι περικοπές δαπανών και η μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας. Με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία, υλοποιούμε αυτήν τη διαδικασία.

   Το τρίτο βήμα είναι το άνοιγμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες να στηρίξουν στην πράξη τη Νέα Δημοκρατία, μέσω δωρεών και μικρών χορηγιών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα http://my.nd.gr επιτρέπει στο κοινό να συμβάλει οικονομικά, μέσα από μια απολύτως διαφανή διαδικασία.

   Στην προσπάθειά μας για εξυγίανση, δεν περισσεύει κανείς. Αρωγός είναι κάθε πολίτης. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της.

   Διαγραφή
  3. να θυμηθείτε στις εκλογες να εχουν φορτιστές τα λαπτοπ
   ΡΕ αντε και ΓΑ...θητε μαλάκες

   Διαγραφή
  4. να θυμηθείτε στις εκλογες να εχουν φορτιστές τα λαπτοπ
   ΡΕ αντε και ΓΑ...θητε μαλάκες

   Διαγραφή
 2. ΒΡΕ ΟΥΥΣΤ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ. ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΥΥΣΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χχαχαχχαχαχ;αχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑχαχαχαχαχαχαχαχαχΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]