«Εδώ Πολυτεχνείο»: 43 χρόνια μετά... Νοέμβρης 1973: Γνωστές και άγνωστες πτυχές των ταραγμένων εκείνων ημερών

Πώς φτάσαμε στην εισβολή του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο - Το ματωμένο Σαββατοκύριακο που ακολούθησε - Άγνωστες λεπτομέρειες από τις ημέρες της μεγαλειώδους εξέγερσης - Οι νεκροί του Πολυτεχνείου


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι αναμφίβολα ένα γεγονός που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της στη μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Ήταν η αρχή του τέλους για τη δικτατορία των συνταγματαρχών και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μεταπολιτευτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ειπώθηκαν, γράφτηκαν και θα γραφτούν γι' αυτή σίγουρα πολλά. Θα προσπαθήσουμε με αυτό εδώ το άρθρο, να φωτίσουμε περισσότερο γνωστές και άγνωστες πτυχές των ταραγμένων ημερών του Νοέμβρη του 1973.


Το φοιτητικό κίνημα μετά την επιβολή της δικτατορίας


Η επιβολή της δικτατορίας, την 21η Απριλίου 1967 αιφνιδίασε και αποδιοργάνωσε το φοιτητικό κίνημα. Πολλοί φοιτητές με ηγετικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν στις φυλακές, την εξορία και την (ημι) παρανομία. Ορισμένοι άλλοι αποσύρθηκαν από την πρώτη γραμμή. Έτσι, το καθεστώς, με τη βία, την τρομοκρατία, την αστυνόμευση και τον χαφιεδισμό, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τη χειραγώγηση των νέων στα πανεπιστήμια. Αυτό, περίπου, ως το 1972.
Μια σειρά από απαράδεκτα μέτρα που περνά η χούντα, αποτελούν τη σπίθα που ανάβει τη φωτιά στις ανώτατες Σχολές. Χαρακτηριστικότερα από αυτά, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, ο διορισμός δικών της διοικητικών συμβουλίων σ' αυτούς, η κατάργηση της αυτοτέλειας των Α.Ε.Ι., η απόλυση από αυτά δημοκρατικών καθηγητών και υπαλλήλων, η επιβολή του θεσμού του Κυβερνητικού Επιτρόπου για να ελέγχει τη ζωή και τη δράση καθηγητών και φοιτητών, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και συναθροίσεων στα πανεπιστήμια κ.ά.

Εν τω μεταξύ, με νομοθετικό διάταγμα του 1970, είχε τροποποιηθεί ο νόμος περί Στρατολογίας και δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διακόπτει όταν θεωρεί σκόπιμο τις αναβολές για κατάταξη στον Στρατό και να υποχρεώνει να υπηρετήσουν τη θητεία τους, όσους φοιτητές επέδειξαν «αντεθνικήν διαγωγήν».

Μάλιστα, στις 12/2/1973, αυτό, συμπληρώνεται με το περιβόητο φασιστικό διάταγμα 1374/73, με βάση το οποίο διακόπτεται η αναβολή από τον Στρατό για όποιον φοιτητή έχει τιμωρηθεί με πειθαρχική ποινή, απέχει από τις παραδόσεις, εξετάσεις ή ασκήσεις του Ιδρύματος όπου φοιτεί ή προτρέπει άλλους σε αποχή! Δημιουργείται τεράστια αναταραχή, αλλά η χούντα δεν πτοείται. Στις 15 Φεβρουαρίου, στρατεύονται 37 φοιτητές και την επόμενη, άλλοι 51.

Χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές κατακλύζουν τις Σχολές. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων, ήταν η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής στην οδό Σόλωνος στις 21/2. Η κατάληψη λήγει 20 ώρες αργότερα, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, 22 προς 23 Φλεβάρη, συγκλονίζοντας την Αθήνα και φέρνοντας σε δύσκολη θέση το καθεστώς.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και τους επόμενους μήνες. Το Κίνημα του Ναυτικού (23/5/1973) είναι ένα ηχηρότατο «καμπανάκι» προς τη χούντα. Η παλλαϊκή αντίθεση διογκώνεται καθημερινά και δεκάδες κινητοποιήσεις εργατών, αγροτών, επαγγελματιών κ.ά. δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη δικτατορία, έχει αρχίσει…


Η αντίδραση Παπαδόπουλου - Το δημοψήφισμα παρωδία και η δοτή κυβέρνηση Μαρκεζίνη


Ο δικτάτορας, την 1η Ιουλίου 1973, με Συντακτική Πράξη καταργεί τη μοναρχία και εγκαθιδρύει το πολίτευμα της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα της 29/7/1973, επικυρώνει και τυπικά τα παραπάνω. Έτσι, με ποσοστό 79,43%, επικρατεί το «ΝΑΙ», έναντι 21,57% του «ΟΧΙ». Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και αντιπρόεδρος ο Οδυσσέας Αγγελής για τα επόμενα 8 χρόνια.

Το φθινόπωρο του '73, ο Παπαδόπουλος ξεκινά μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος. Έτσι ορίζεται μια μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρκεζίνη (8/9/1973), με σκοπό την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 10 Φεβρουαρίου 1974. Ο ίδιος ο Μαρκεζίνης είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση αυτή δοτή…
Εν τω μεταξύ, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι φοιτητές επιστρέφουν στα αμφιθέατρα και ο αναβρασμός στις Σχολές αρχίζει να μεγαλώνει…


Η αινιγματική δήλωση Αμερικανού διπλωμάτη - Νοέμβριος '73 - Πριν το Πολυτεχνείο


Στα τέλη Οκτωβρίου 1973, ο γνωστός, τότε, Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Ντέι, σε δεξίωση στην πρεσβεία των Η.Π.Α., εκτοξεύει… μια ρουκέτα μπροστά σε δέκα δημοσιογράφους και αρκετούς άλλους προσκεκλημένους: «Πρέπει να αλλάξετε τον Μαρκεζίνη, να κυνηγήσετε τον Παπαδόπουλο… Οι Αμερικανοί δεν θέλουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον…». Χαμογελώντας αυτάρεσκα, εγκατέλειψε τους εμβρόντητους ακροατές του, που δεν πίστευαν στ' αφτιά τους με όσα είχαν μόλις ακούσει…

Την 1η Νοεμβρίου 1973, ο υπουργός Παιδείας Σιφναίος ανακοινώνει μέτρα, μεταξύ των οποίων και τη διενέργεια αρχαιρεσιών των φοιτητών μετά τις 15/2/1974, από εφορευτικές επιτροπές αριστούχων, παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων. Παράλληλα, στις 4 Νοεμβρίου στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου ξεσπούν επεισόδια με 70 τραυματίες και 37 συλληφθέντες, 17 από τους οποίους προσάγονται σε δίκη. Τελικά, στις 13 Νοεμβρίου, 12 από αυτούς αθωώνονται ενώ άλλοι 5 αφήνονται ελεύθεροι, αφού τιμωρούνται με ποινές που έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.


Η εξέγερση ξεσπά - Τα δραματικά γεγονότα από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου


Εν τω μεταξύ, στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, γίνονται συνελεύσεις για το ζήτημα των φοιτητικών αρχαιρεσιών και αποφασίζεται να απαιτήσουν από την κυβέρνηση διενέργεια αρχαιρεσιών ως τις 4 Δεκεμβρίου. Μετά τις συνελεύσεις, οι φοιτητές παραμένουν στο Ίδρυμα και αρχίζουν να καταλαμβάνουν το προαύλιο, τα πεζοδρόμια και τον δρόμο, μπροστά στο ΕΜΠ. Καταφθάνουν φοιτητές από άλλα Α.Ε.Ι. και εργάτες. Τα συνθήματα μετατρέπονται σε πολιτικά, με κεντρικό το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον Πρύτανη Κ. Κονοφάγο (1912-1989), δεν επιτρέπει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι φοιτητές παραμένουν στο κτίριο έτοιμοι για αγώνα διαρκείας. Ένας ραδιοπομπός μπαίνει σε λειτουργία και το επόμενο πρωί αρχίζει να λειτουργεί στους 1050 χιλιοκύκλους.
Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, η εξέγερση αποκτά καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Την ατμόσφαιρα δονούν συνθήματα όπως: «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα», «Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός», «Έξω οι Η.Π.Α.», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Ο Αλιέντε ζει", «Ταϊλάνδη» (σημ. τον Οκτώβρη του '73, μετά από φοιτητική εξέγερση στην ασιατική αυτή χώρα, έπεσε η στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον αρχιστράτηγο Τανόμ Κιτικατσόρν) κ.ά. Οι φοιτητές και οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι μέσα στο Πολυτεχνείο (περίπου 8.000), δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέσα σ' αυτό «επ' αόριστον».

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, και ενώ και τα Πανεπιστήμια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν καταληφθεί από φοιτητές, η χούντα αποφασίζει να επέμβει. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα επεισόδια είναι απαρχή γενικότερου σχεδίου πρόκλησης ταραχών και αναρχίας. Η Αστυνομία διατάσσεται να επέμβει και ο στρατός να τη συνδράμει στο έργο της. Η Τροχαία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Οι δημοσιογράφοι καλούνται για συνέντευξη τύπου στο Πολυτεχνείο στις 15.30 και τους ανακοινώνεται ότι επιδιώκεται πλέον η αλλαγή του καθεστώτος.

Από τις 16:30, ξεσπούν επεισόδια στην Αθήνα, τα οποία γενικεύονται στις 19.00. Πέφτουν δακρυγόνα και καπνογόνα, ενώ πολλά άτομα τραυματίζονται από ξύλα και πέτρες. Οι διαδηλωτές μεταφέρουν τους τραυματίες στο Πολυτεχνείο όπου έχει στηθεί ένα πρόχειρο ιατρείο. Γύρω στις 21:00, ομάδα διαδηλωτών στήνουν οδοφράγματα κοντά στο Ίδρυμα. Χρησιμοποιούν τρόλεϊ, λεωφορεία, αυτοκίνητα και διάφορα εξαρτήματα. Πλέον η Αστυνομία δεν μπορεί να αντιδράσει καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Διαδήλωση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, Νοέμβριος 1973


Από τις 22:00, αρχίζουν να ακούγονται γύρω από το ΕΜΠ πυροβολισμοί. Οι τραυματίες μέσα σ' αυτό πολλαπλασιάζονται, ενώ, παρά τις εκκλήσεις του ραδιοσταθμού, πολλοί εγκαταλείπουν το Ίδρυμα.

Αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών


Πολυτεχνείο 1973 - Εισβολή του τανκ
Στρατιωτικές μονάδες από τον Διόνυσο και το Γουδί πλησιάζουν προς το Πολυτεχνείο. Ήταν 23:00, όταν ο αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων Δασκαλόπουλος και ο αρχηγός της Αστυνομίας της Αθήνας Χριστολουκάς ενημερώνονται από τον έμπιστο γραμματέα του δικτάτορα Παπαδόπουλου Παρασκευά Ιωαννίδη, ότι «αποφασίστηκε να επέμβει ο στρατός και να τεθεί στις διαταγές της ΑΣΔΕΝ».

Στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» μεταφέρεται το «κέντρο επιχειρήσεων» του καθεστώτος. Το γενικό πρόσταγμα έχει αναλάβει ο στρατηγός Ραφαηλάκης της ΣΔΑ που έχει συνεχή επικοινωνία και επαφή με τον στρατηγό Μαυροειδή της ΑΣΔΕΝ. Υπεύθυνος της επιχείρησης «Πολυτεχνείο» είναι ο συνταγματάρχης Γιοβάνης, αλλά και ο πρώτος βοηθός επιτελάρχου της ΑΣΔΕΝ, συνταγματάρχης Ντερτιλής.

Άρματα μάχης, παρά τα οδοφράγματα, τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και τους χιλιάδες διαδηλωτές που συναντούν, φτάνουν στην πλατεία Αιγύπτου και πολύ σύντομα παρατάσσονται απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής του Στρατού, της Αστυνομίας και πέντε μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών. Δεν καταλήγουν πουθενά. Δίνεται δεκάλεπτη προθεσμία στους φοιτητές να εκκενώσουν το κτίριο. Ωστόσο ούτε αυτή τηρείται. Είναι περίπου 3 τη νύχτα όταν δίνεται εντολή για εισβολή στο Ίδρυμα.


Το άρμα του Πολυτεχνείου - Η αλήθεια και ο μύθος


Ένα άρμα μάχης παίρνει θέση απέναντι από την κεντρική πύλη.

Το άρμα μάχης λίγο πριν την είσοδό του στον χώρο του Πολυτεχνείου


Πρόκειται για ένα, γαλλικής κατασκευής, ΑΜΧ-30 (Α Μι Χι Τριάντα, ορθή προφορά Α Εμ Ιξ Τρεντ). Το πλήρωμά τους αποτελείται από τους: Υπίλαρχος Γουνελάς Μιχαήλ (αρχηγός πληρώματος), Εμβαλωμένος Στέλιος, λοχίας, Τίρπας Γιάννης και Σκευοφύλαξ Α. (οδηγός). Ο τελευταίος, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» της 17/11/2003 περιγράφει το τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ.

Ο ανθυπασπιστής Κωνσταντέλλος Λάμπρος ήταν οδηγός εδάφους του άρματος για να «κατευθύνει» όταν χρειάζεται τον Γουνελά και τον οδηγό.

Όπως λέει στη συνέντευξή του ο Α. Σκευοφύλαξ, δεκάδες φοιτητές ήταν κρεμασμένοι στα κάγκελα. Όταν πήρε εντολή να ξεκινήσει, δεν είχε ορατότητα, έβλεπε μόνο από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν την πόρτα, φρέναρε σκόπιμα, για να μην σκοτωθούν δεκάδες άτομα, όπως είπε. Οι φοιτητές φοβήθηκαν και οπισθοχώρησαν. Το άρμα ξεκίνησε εκ νέου, γκρέμισε την καγκελόπορτα και έλιωσε μια Μερσεντές που είχαν τοποθετήσει πίσω της οι φοιτητές.

Έλληνας οπερατέρ της γερμανικής τηλεόρασης, που βρισκόταν στη δεξιά μαρμάρινη κολόνα της πύλης, εκσφενδονίζεται μακριά και τραυματίζεται. Σοβαρότερος είναι ο τραυματισμός της νυν καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Πέπης Ρηγοπούλου. Ακολουθεί εισβολή στρατιωτών και αστυνομικών στο κτίριο του Πολυτεχνείου και συλλαμβάνονται περίπου 870 άτομα. Φυσικά οι συλλήψεις δεν είναι... βελούδινες. Ανελέητο ξύλο, απειλές, βρισιές και συμπεριφορά πέρα από κάθε λογική από την πλευρά του Στρατού και, κυρίως, της Αστυνομίας.

Όσο για το περιβόητο άρμα του Πολυτεχνείου; Πρόκειται για το ΑΜΧ-30 με «αριθμό κυκλοφορίας» 84337. Το άρμα ξεκίνησε από το ΚΕΤΘ που βρισκόταν τότε στο Γουδί. Φήμη που κυκλοφορούσε στον Αυλώνα, όπου μεταφέρθηκε το ΚΕΤΘ τον Ιούλιο του 1975 (Στρατόπεδο Επίλαρχου Γεωργίου Μελίδη) και σύμφωνα με την οποία το άρμα βγήκε από τη Βόρεια Πύλη του στρατοπέδου, η οποία παρέμεινε από τότε κλειστή, σαν ένδειξη πένθους και τιμωρίας, ήταν εκτός πραγματικότητας...

Το άρμα αυτό «πέρασε» αργότερα από μονάδες της Θράκης, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90, βρισκόταν στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Αρμάτων Μάχης του Ελληνικού Στρατού, στο ΚΕΤΘ του Αυλώνα.


Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου - Το ματωμένο Σαββατοκύριακο του χάους


Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, το Πολυτεχνείο είχε αδειάσει. Είναι αυτονόητο ότι έγιναν δεκάδες συλλήψεις και κάποιες/κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ. κηρύσσεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα στρατιωτικός νόμος. Κι αυτό γιατί και στα Πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας και της Πάτρας υπήρξαν καταλήψεις, ταραχές και συγκρούσεις.

Το Σαββατοκύριακο 17-18/11 επικρατεί χάος στην Αθήνα. Ακροβολιστές, ελεύθεροι σκοπευτές, άρματα μάχης, στρατιώτες, αστυνομικοί, προβοκάτορες και παρακρατικοί πυροβολούν αδιακρίτως. Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες.

Τα άρματα μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου


Εικόνα χάους, πρωί 17 Νοεμβρίου 1973


Σύμφωνα με το πόρισμα του εφέτη ανακριτή εισαγγελέα Δ. Τσεβά, είχαμε:
α. επίσημα ανακοινωθέντες νεκροί: 5
β. νεκροί πλήρως βεβαιωθέντες: 3
γ. νεκροί βασίμως προκύπτοντες: 16, «...οίτινες, τονιστέον και πάλιν, ουδεμίαν έχουν ως προς την ταυτότητα, σχέσιν με τους επισήμως ανακοινωθέντας».
δ. τραυματίες: 1.103

Συλληφθέντες (σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» 14/11/1994): 2.061
Στις 13:30 του Σαββάτου 17/11, ο Παπαδόπουλος απηύθυνε ένα από τα γνωστά του διαγγέλματα προς το λαό.

Η πρες κόνφερανς, που επρόκειτο να δώσει την ίδια μέρα ο Μαρκεζίνης για να εξαγγείλει εκλογές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ματαιώνεται. Όπως και η επίσημη επίσκεψη... Τσαουσέσκου, που ήταν προγραμματισμένη. Οι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν τρόφιμα. Ωστόσο, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 1973 η... καριέρα και των δύο τελειώνει, καθώς ο Παπαδόπουλος ανατρέπεται από δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στον διοικητή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Στρατού, Δ. Ιωαννίδη. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο αχυράνθρωπος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.


Η τηλεοπτική κάλυψη των γεγονότων - Το ιστορικό φιλμ ενός... Ολλανδού


Για το τι έμαθαν οι Έλληνες από την τηλεόραση γύρω από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου θα βρείτε άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Με το πιστόλι στον κρόταφο». Ακολούθησε η περιβόητη πολυσυζητημένη συνέντευξη του Νίκου Μαστοράκη με συλληφθέντες.

Όσο για το περίφημο φιλμ που καταγράφει την εισβολή του ΑΜΧ-30 στο Πολυτεχνείο; Το οφείλουμε στον Ολλανδό Άλμπερτ Κουράντ (1928-2013), ανταποκριτή ολλανδικών και βελγικών εφημερίδων, παντρεμένο με Ελληνίδα, ο οποίος μπόρεσε και κατέγραψε τις ιστορικές αυτές στιγμές μέσα από ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ». Πολύτιμο και το φωτογραφικό υλικό του Τέλη Σαρρηκώστα, που εργαζόταν για λογαριασμό του Associated Press.


Μερικά άγνωστα (ή λιγότερο γνωστά) γεγονότα


Από το βιβλίο του αξέχαστου, σπουδαίου δημοσιογράφου Γιώργου Γάτου (1931-2010) «Πολυτεχνείο '73 - Ρεπορτάζ με την Ιστορία», που ήταν πολύτιμος αρωγός μας στη συγγραφή αυτού του άρθρου, αντλούμε μερικά άκρως εντυπωσιακά στοιχεία.

Εκτός από τη λειτουργία του «Σταθμού του Πολυτεχνείου» στους 1050 χιλιοκύκλους, λειτουργούσε κι άλλους, προβοκατόρικος, στους 1150 χιλιοκύκλους, που μετέδιδε εξτρεμιστικά συνθήματα.

Οι προβοκάτορες και οι χαφιέδες είχαν... αξιοσημείωτη δράση μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.

«Από νωρίς την Παρασκευή οι ΕΣΑτζήδες σπάζανε και καταστρέφανε για να δημιουργήσουν κατάσταση», ομολόγησε στη δίκη του Πολυτεχνείου ο αρχηγός της Αστυνομίας της Αθήνας Χριστολουκάς.

Το σχέδιο κατάληψης του Πολυτεχνείου «Κεραυνός» βασίστηκε στο προγενέστερο σχέδιο «Θέμις» για την αντιμετώπιση «αναρχικών εκδηλώσεων». Η εντολή για την επέμβαση δόθηκε από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο. Το «Ρυθμιστικό» (σήμερα Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών) είναι το κέντρο μεταφοράς τραυματιών. Εκεί όμως όχι μόνο δεν περιθάλπονται αλλά κακοποιούνται βάναυσα και άνανδρα οι ίδιοι και οι συνοδοί τους!

Ο διοικητικός διευθυντής του, απόστρατος ταγματάρχης Βασίλης Μπουκλάκος, κρατώντας περίστροφο στο χέρι, γυρίζει από θάλαμο σε θάλαμο, ελέγχει, βρίζει και απειλεί. Για τη δράση του αυτή μάλιστα, τιμωρήθηκε με 20 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση στη δίκη του Πολυτεχνείου. Ορισμένοι στρατιώτες, έφεδροι κυρίως, αντέδρασαν σε όσα έβλεπαν να γίνονται. Άνδρες των ΛΟΚ με οπλοπολυβόλα φυγάδευσαν φοιτητές από το Πολυτεχνείο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός από αυτούς προς τους αστυνομικούς: «Μπασκίνες, μην πειράζετε τα παιδιά...».

Συγκινητικές ήταν οι αντιδράσεις των απλών κατοίκων της γύρω από το Πολυτεχνείο περιοχής. Άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους και το βράδυ της 16ης προς 17η Νοεμβρίου εκατοντάδες νέα παιδιά γλίτωσαν από βέβαιους ξυλοδαρμούς και όχι μόνο...

Το βράδυ του Σαββάτου 17/11 στρατιώτες με κασμάδες μπήκαν στο Πολυτεχνείο για να προκαλέσουν ζημιές και να τις «χρεώσουν» έπειτα στους φοιτητές. Ωστόσο, ο πρύτανης Κ. Κονοφάγος και οι καθηγητές του Ιδρύματος είχαν φροντίσει να επισκεφθούν τους χώρους του, πριν την εισβολή. Όπως μάλιστα είπε ο ίδιος, από τις 500.000 δρχ. που υπήρχαν στο συρτάρι του γραφείου του δεν έλειπε πριν το «ντου» ούτε μία δραχμή. Μία εβδομάδα αργότερα, το Πολυτεχνείο παραδόθηκε στη Σύγκλητο. Από το ταμείο έλειπαν 100.000 δρχ. (!) και 86.000 δρχ. σε κέρματα, που είχαν προσφερθεί από τον απλό λαό στους φοιτητές (!)

Την Κυριακή 18/11, ο συνταγματάρχης Ντερτιλής φτάνει στο Πολυτεχνείο. Λίγο πιο πέρα, αστυνομικοί δέρνουν άγρια ένα νεαρό, ο οποίος καταφέρνει κάποια στιγμή να ξεφύγει και αρχίζει να τρέχει. Ο Ντερτιλής τον πυροβολεί και τον σκοτώνει.

Λίγο αργότερα, μπαίνοντας στο τζιπ του, λέει γεμάτος καμάρι στον οδηγό του Αντώνη Αγριτέλη: "Με παραδέχεσαι ρε... Σαρανταπέντε χρονών άνθρωπος και τον πέτυχα στο κεφάλι!"
Νεκρός είναι ο 20χρονος σπουδαστής Μιχάλης Μυρογιάννης.

Πρώτος νεκρός του Πολυτεχνείου θεωρείται ο Διομήδης Κομνηνός, 17 ετών τότε. Σκοτώθηκε γύρω στις 22:15 της 16/11/73.

Οι περισσότεροι από τα θύματα σκοτώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Όμως θύματα υπήρξαν και στις γειτονιές της Αθήνας...

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Ο εξάχρονος (!) Δημήτρης Θεοδώρας σκοτώθηκε από πυρά στρατιώτη στου Ζωγράφου, ενώ βάδιζε με τη μητέρα του (13:30 της 17/11/1973).

Ο Γεώργιος Γεριτσίδης, 48 ετών, σκοτώθηκε στα Νέα Λιόσια (σήμερα Ίλιον), δεχόμενος βλήμα (!) άρματος στο κεφάλι (12:15 της 17/11/1973).

Η Αικατερίνη Αργυροπούλου, 75 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά μέσα στο σπίτι της (!) στους Αγίους Αναργύρους από βλήμα άρματος (11:00 της 17/11/1973). Νοσηλεύτηκε για μήνες και κατέληξε τον Μάιο του 1974.

Ο σπουδαστής Γεώργιος Σαμούρης, 22 ετών, σκοτώθηκε από πυροβολισμό εξ επαφής σε άγνωστο σημείο, γύρω στα μεσάνυχτα της 16/11/1973. Η σορός του μεταφέρθηκε και εγκαταλείφθηκε στη διασταύρωση των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων.

(Τα στοιχεία προέρχονται από το πόρισμα Τσεβά)


ΕπίλογοςΕίναι αδύνατο να χωρέσουν τόσα πολλά σημαντικά γεγονότα σε ένα άρθρο. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε εδώ όσο πιο πολλά από αυτά μπορέσαμε.

Το Πολυτεχνείο υπήρξε, είναι και ΘΑ είναι σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού και μαχητικότητας.
Το πώς βέβαια έφτασε η λεγόμενη «Γενιά του Πολυτεχνείου» να βρίσκεται κατηγορούμενη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι ένα άλλο, τελείως ξεχωριστό ζήτημα.

Ο Αξιωματικός του Άρματος μιλάει για το Πολυτεχνείο
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. Το Πολυτεχνείο υπήρξε, είναι και ΘΑ είναι σύμβολο αγαστής συνεργασίας CIA, MO'SAD καί Ελληνόφωνων τυχοδιωκτών!..................... Εδώ ρημαγμένη Ελλάδα!..... Εδώ ρημαγμένη Ελλάδα!........... Εκεί Κωλοτεχνείο;!!!............. Καληνύχτα Γιουρούκια!.................... ...Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκείνη η φοιτήτρια που έλεγε ''εδώ Πολυτεχνείο'' που βρίσκεται;;;
   Μήπως είναι άνεργη όπως περίπου 2.000.000 Έλληνες;;;
   Μήπως είναι άστεγη;;;
   Ξέρει κανείς;;;

   Διαγραφή
 2. ΝΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ 17η ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Ο ΜΠΕΗΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΤΗΣ ΜΟΜΑ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΚΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΗΣ ΜΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΡΕΟ ΕΦΕΡΝΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΘΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΧΕ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΝΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΚΟΥΜΠΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΓΓΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΚΟΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΕΔΙΝΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΓΟΕΡΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΣΑΝΕ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΛΥΛΕΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? ΣΤΟΥ ΜΕΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΑΧΟΣ Ο ΒΑΡΥΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΓΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΤΑ ΑΝΑΚΟΥΡΚΟΥΔΑ ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΣΤΑ ΒΡΕ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΙ Ο Κος ΜΠΕΗΣ ΝΑ ΠΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΕΣΚΑΨΑΝ ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΠΙΜΤΟΤΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑ Ο ΝΕΡΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΗΛΕΝΙΑΣ ΚΛΑΨΕ ΚΛΑΨΕ ΕΡΕΨΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΛΙΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΝΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΙΑ ΤΡΕΧΑΛΑ Ο ΗΛΙΟΠΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΕΛΑ ΔΩ ΚΙΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΣ Ε? ΧΛΑΑΑΤΣ ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝΕ 8 ΜΗΝΟΥΚΛΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΠΛΑΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Η ΤΣΑΤΣΑΙΝΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΑΡΤΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΝΙΑΣ ΠΡΟΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟΝ ΚΛΑΠΑΡΧΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΚΙΟΛΑΣ!!!! ΜΕΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΟΤ ΝΤΟΚ ΜΕ ΚΕΤΣΑΠ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΑΠΤΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΑΝΕ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΓΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΛΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΕΓΕ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΙΖΑΝΕ ΤΟ 1-2 ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΛΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 2010 ΚΑΤΙ ΑΡΜΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΥΛΙΝΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ ΑΝΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΠΡΩΞΕ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ ΟΣΟ ΦΑΓΑΤΕ ΦΑΓΑΤΕ ΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΜΕ ΚΡΕΑΣ ΦΩΝΑΞΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ? ΘΑ ΦΑΤΕ ΗΔΗ ΤΟ ΤΡΩΤΕ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΧΡΙΤΣ ΧΡΙΤΣ ΚΛΕΙΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΡΕΑΣ ΕΤΣΙ? ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙ ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΡΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΓΚΑΝΤΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΛΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΤΗΛΙΝΗΣ? ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΤΗΛΙΝΗΣ Ε ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΩΣ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΝΤΟΥ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ ΒΥΣΙΓΟΤΘΟΙ ΜΑΜΕΛΟΥΚΟΙ ΑΓΑΡΗΝΟΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΦΩΣ ΝΕΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ!! ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΒΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΒΩΡΟΝΟΥ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΜΙΣΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΟΣ ΓΕΡΟΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΑΡΣ ΨΩΦΗΣΕ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕ Η ΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΤΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ. ΝΑΙ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΚΛΑΦΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ ΚΛΑΦΤΑ...ΠΑΝΤΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΟΥΝΤΑ !!! ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΕΤΡΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΣΟΥΝΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ !!!

   Διαγραφή
 3. ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ,ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 15 ΑΙΩΝΑ ΚΑΖΙΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΦΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ...

  ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΗΣ ΝΤΠ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ..

  ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ,ΕΛΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ,ΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ,ΕΛΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΙΓΚΕΡ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΝΕ,ΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ,ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ...

  ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΜΕ,ΠΕΡΙΜΕΝΕ..
  ΕΛΑ ΚΑΜΑΡΙ ΜΑΣ ΑΝΤΡΕΑ,ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΕΝΤΑΞΕΙ??

  ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ,ΝΑΤΙΛΙΑ,ΓΕΩΡΓΙΑ,ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ...ΟΛΑ!!!!

  ΠΑΡΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΥΣ,ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΣΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ,ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΣΕΝΑ...

  ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΜΑΛΑΚΑ ΤΖΟΒΟΛΑ??
  ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΠΑ...ΤΖΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΓΙΔΙ...

  ΑΥΤΗ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ??
  ΟΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ,ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑ 10ρικα φερε πισω θα σου σκισουν τα κωλοβαρδουλα στισ φυλακες Κερκυρας που θα σε κλεισουν τσαπελοφαγε απατεωνα

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]