Το έγκλημα της εγκατάλειψης των Ελληνορθόδοξων της Συρίας από την Ελλάδα: Αφανίστηκαν σχεδόν 2 εκατ. πιστοί! Πώς οι ισλαμιστές αφάνισαν την αρχαιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα

 Σύμφωνα με έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης “Aid to the Church in Need” οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί στη Συρία τείνουν να εξαφανιστούν καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε από το 10% στο 1,5% στον συνολικό πληθυσμό της χώρας!

Αυτό είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των Ελληνορθόδοξων της Συρίας από την Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα να αφανιστούν σχεδόν 2 εκατ. πιστοί!

Οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί της Συρίας μαζί με αυτούς του Ιράκ και του Λιβάνου-Παλαιστίνης (Ρουμ Ορθοντόξ), είναι οι τρεις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες με προέλευση απευθείας από τους Βυζαντινούς.

Μιλάνε μάλιστα κανονικά την ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως αυτοί του Λιβάνου).

Όχι απλώς η Ελλάδα δεν τους υποστήριξε κατά την σκοτεινή περίοδο που επικράτησε το ισλαμιστικό ISIS και έλεγχε μέχρι και το 70% της συριακής επικράτειας, αλλά ήραμε και την αναγνώριση στο καθεστώς που τους στήριζε, δηλαδή στην κυβέρνηση Μ.Άσαντ επί θητείας στο ΥΠΕΞ του Δ.Αβραμόπουλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού στην Ολλανδία, Πέτερ Μπρόντερς, εξέφρασε τη λύπη του για την άθλια κατάσταση της ελλορθόδοξης κοινότητας που λόγω της καταστροφής συνεχίζει να μειώνεται στην Συρία καθώς τα μέλη της αναζητούν καλύτερη τύχη έξω από την κατεστραμμένη χώρα (όπως και στο Ιράκ).

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι ότι οι χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη και Ιράκ), το λίκνο του Χριστιανισμού, υποφέρουν περισσότερο τώρα από ό,τι στην εποχή του ISIS», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες κρίσεις και η μετανάστευση απειλούν την επιβίωση των τριών παλαιότερων και σημαντικότερων χριστιανικών κοινοτήτων στον κόσμο  στο Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία μειώθηκε σε μια δεκαετία από 2,2 εκατομμύρια 10% του πληθυσμού) πριν από το 2011 σε περίπου 300.000 τώρα (περίπου 1,5% του πληθυσμού).

Οι Χριστιανοί της Συρίας, όπως και ο υπόλοιπος συριακός λαός, υποβλήθηκαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ισλαμιστές του ISIS αλλά και τους ισλαμιστές της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα που ήταν το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα ενώ και η μοίρα αρκετών χριστιανών κληρικών ήταν άγνωστη για χρόνια, ειδικά του επικεφαλής της Συριακής Ορθόδοξης κοινότητας, Ιωάννη Ιμπραχίμ, και του επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας , Μπούλος Γιαζί, οι οποίοι απήχθησαν από ισλαμιστές.

Πλέον και οι δύο θεωρούνται νεκροί.

Οι Χριστιανοί στη Συρία υπέστησαν βασανισμούς και εκτελέσεις (με πολλούς διαφορετικούς, φρικιαστικούς τρόπους) από την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», κατά τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας, και οι εκκλησίες τους μετατράπηκαν σε στρατιωτικά αρχηγεία και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν.

loading...