«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Συζητάνε νέα μέτρα από το 2018 για την Ελλάδα

«Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση, όπως την ζητά το ΔΝΤ - Στο τραπέζι έτοιμα πρόσθετα μέτρα - Ξεκαθαρίζει ότι μείωση του στόχου για πλεόνασμα κάτω από 3,5% δεν προβλέπεται από το 2019, αλλά όταν το αποφασίσουν οι δανειστές


Για «έτοιμα πρόσθετα μέτρα», που θα λάβει η Ελλαδα το 2018, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί.

Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που περιμένει η Αθήνα πάνε για αρκετά πιο πίσω και θα είναι «λίγα και μετρημένα».

Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα αναμένει «ελαφρύνσεις» από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πως μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2019,  αλλά ίσως αρκετά χρόνια αργότερα και όταν το αποφασίσουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Μάλτα, όπου βρίσκεται, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει ότι θεσμοί, ΔΝΤ και κυβέρνηση έχουν βάλει στο τραπέζι τα μέτρα του 2018.

Όπως αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε μεν ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν την έκθεσή τους στο Eurogroup τον Δεκέμβριο, αλλά είπε πως «αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Μιλά μεν για «πρόοδο», δηλαδή, αλλά όχι ακόμα για προοπτική συμφωνίας ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό απαιτείται, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώνει». Το «εφόσον χρειαστεί» φανερώνει και το παζάρι που έως και τότε ακόμα ίσως παίζεται, για την ελάφρυνση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Ψαλίδισε» μάλιστα τις προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον την ζητά το ΔΝΤ, λέγοντας πως «μακροπρόθεσμα (ο στόχος για πλεόνασμα) μπορεί να μειωθεί λίγο περισσότερο, και αυτό, ναι,  είναι πράγματι μια ρεαλιστική προσέγγιση». Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνούν για μικρή ελάφρυνση μετά το 2018, αλλά ίσως πάρει καιρό ή και χρόνια για να ξεκινήσει.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος», για να συμπληρώσει όμως και πως αυτό ισχύει «εάν και όταν φυσικά οι Έλληνες εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει επίσης να συμμετέχει σε αυτό".

Ανέφερε ότι  «το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ανέβει -και πράγματι ανεβαίνει κάθε χρόνο- και ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ. Στο σημείο εκείνο, εμείς θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο» συμπλήρωσε.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Φτανει πια,έως εδώ. Σταματήστε το ξεπούλημα της Ελλάδας. Υψώστε λίγο ανάστημα και εκβιάστε και απειλήστε τους,όπως κάνουν κάποιοι γείτονες.
  Δείξτε τους ότι είστε αποφασισμένοι να αποχωρήσετε από την νομισματική ένωση. Εξ άλλου αυτό ψήφισε ο λαός στο δημοψήφισμα και σεις το μετατρέψατε αντίθετα. Δεν βλέπετε ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτό το χάλι; Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι θέλουν να μας διαλύσουν; Θα οδηγήσετε την κοινωνία σε έκρηξη και θα είστε άμεσα υπεύθυνοι,για τις κοινωνικές ταραχες που θα ακολουθήσουν. Φτιάξτε σχέδιο επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα,και να ξεκινήσουμε την οικονομία από την αρχή,κι ας ακριβύνουν τα smartphones τα tablets και τα αυτοκίνητα. Προέχει η επιβίωση των Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έξοδοοος από ΟΝΕ, ρε, γελοίοι τύποι. Τώρα, τώρα, τώρα! Εθνικό νόμισμα και ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα,αλλοιώς: γαία πυρί μειχθήτω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]