Έρχονται ανατιμήσεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της τάξης του 20%

Όλα τα «τρικ» που χρησιμοποιούν για να πουλάνε… ακριβότερα – Ένα μεγάλο αστείο το «καλάθι του φτωχού»

Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων έχουν προχωρήσει σε εικονικές εκπτώσεις, «συνεννοήσεις» μεταξύ τους, κρυφές αυξήσεις με τη μείωση του βάρους, έως και αλλαγές στις τιμές οπότε τις συμφέρει προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους ενώ το 2023 θα μπει άσχημα για τους Έλληνες καταναλωτές καθώς έρχονται ανατιμήσεις της τάξης του 20%.

Με βάση την μεγάλη έρευνα των Data Journalists που αφορά αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης που βρίσκονται σε όλα τα σπίτια καταδεικνύεται ότι μέσα στην κρίση (λόγω πανδημίας και πολέμου) οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους παρά τη μείωση των πωλήσεων.

Το «καλάθι του φτωχού» αποδεικνύεται ένα καλό τρικ για να κοιτούν όλοι το δέντρο και να χάνουν το δάσος.

Οι αυξήσεις στο «καλάθι» μπορεί να συγκρατούνται ως έναν βαθμό, όμως στους χιλιάδες άλλους κωδικούς προϊόντων των σούπερ μάρκετ οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμα και άνω του 50%, σε κάποιους εξ αυτών μέσα σε ένα μόλις δίμηνο.

Εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλάζουν τις τιμές αλλά και τις συσκευασίες ώστε να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος εις βάρος των καταναλωτών.

Απαντήσεις σε αυτό το θέμα δίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Όπως λέει ο κ. Λεχουρίτης:

«Τα σούπερ μάρκετ τιμολογούν αρχικά με μια υψηλή τιμή, αλλά στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα υπάρχουν οι επιστροφές.

Τιμολογούν κανονικά για να βάζουν το κέρδος πάνω στο προϊόν και αρχίζει μετά η βιομηχανία και κάνει τις εκπτώσεις ανάλογα με την κατανάλωση του προϊόντος. Ο ελεγκτής πρέπει να βλέπει τα πιστωτικά τιμολόγια. Υπάρχει άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο. Είναι το βασικότερο τρικ.

Γίνεται παιχνίδι με τις μεζούρες και το βάρος. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να θυμάται μεζούρες στα απορρυπαντικά ή πόσα φύλλα έχει μια συσκευασία σε χαρτικά είδη.

»Η άλλη κομπίνα είναι ότι παίζουν με το θέμα της συσκευασίας. Υπάρχουν μικρότερες ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες.

Ένα απορρυπαντικό παλιά μπορεί να είχε 90 μεζούρες, ενώ τώρα με την ίδια συσκευασία και το ίδιο μέγεθος να υπάρχουν μέσα στο κουτί 70. Γίνεται παιχνίδι με τη μείωση στο βάρος των συσκευασιών. Εκεί που αγόραζα 500 γρ. και το πλήρωνα 5 ευρώ, σήμερα αγοράζω 450 γρ. και το πληρώνω 6 ευρώ. Αυτό συμβαίνει στα γιαούρτια, στις μαργαρίνες, στα ντοματοειδή, στο ψωμί κ.ά.».

Στα τέλη Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία στο ετήσιο Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2022.

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ για το 2021 έφτασε συνολικά στα 10,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1/20ό του ελληνικού ΑΕΠ! Ηταν αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το 2020 και κατά 9,5% συγκριτικά με το τελευταίο προ πανδημίας έτος (2019).

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ήταν η πέμπτη συνεχόμενη θετική χρονιά, με τις πωλήσεις από το 2016 να έχουν εκτιναχθεί συνολικά κατά 31%. Τα lockdowns, η ενεργειακή κρίση, η έκρηξη πληθωρισμού και οι ελλιπείς έλεγχοι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας λειτούργησαν προωθητικά για τα συμφέροντα των σούπερ μάρκετ.

Οι τέσσερις πιο ισχυρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ελέγχουν το 80% της αγοράς με συνολικό τζίρο 8,2 δισ. -από τα 10,1 δισ. της συνολικής πίτας- ήταν για το 2021:

Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης: Ετήσιες πωλήσεις 3,99 δισ. ευρώ (+5,1% σε σχέση με το 2020).

Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος: 1,97 δισ. ευρώ (-2,7%).

Μετρό: 1,37 δισ. ευρώ (+2,7%).

Μασούτης: 883.000.000 ευρώ (+0,11%).

Ο τζίρος της Lidl υπολογίζεται λίγο κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι Γαλαξίας και Κρητικός, με ποσά χαμηλότερα του μισού δισ.

Το περασμένο καλοκαίρι ο πληθωρισμός «γονάτιζε» τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Όχι, όμως, και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, λόγω και του τουρισμού, σημείωσαν πρωτοφανείς τζίρους.

Στο διάστημα αυτό ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν πάνω από το 12,6%. Οι τιμές των προϊόντων στα ράφια κάλπαζαν με ρυθμούς άνω του 10% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021. Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκε κατά 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών IRI.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι ανατιμήσεις του 2023 θα περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 βασικά αγαθά, Μάλιστα, οι αυξήσεις το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα αγγίζουν μεσοσταθμικά το 10%.

Ήδη περισσότερες από 60 εταιρίες φέρεται ότι έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα νέα τιμολόγια με τις ανατιμήσεις για τουλάχιστον 30 κατηγορίες προϊόντων.

Τα προϊόντα που αναμένεται να έχουν αυξήσεις άνω του 20% με το νέο έτος είναι παιδικές πάνες, είδη ατομικού καθαρισμού, ζυμαρικά και ντοματοειδή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα πέντε είδη που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στο 2022 ήταν:

Γαλακτοκομικά και αβγά: 25,3%.

Ψωμί και δημητριακά: 18,7%.

Κρέατα: 16,7%.

Ελαια και λίπη: 20,4%.

Καφές: 13,4%.

Ολα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με ξέφρενους ρυθμούς και οι πρόδρομοι δείκτες, δηλαδή τα στοιχεία που δείχνουν τις τάσεις για τις τιμές, είναι ανοδικοί για τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε τον Νοέμβριο νέα μεγάλη αύξηση κατά 26,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 24,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αρνείται την εφαρμογή ενός μέτρου που θα μπορούσε να ελαφρύνει άμεσα το βάρος που έχει πέσει πάνω στους καταναλωτές και να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την οποία απορρίπτει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση, ενώ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση και τους παράγοντες της αγοράς να το σκεφτεί ξανά, καθώς το εφάρμοσε η Ισπανία.

Αντ’ αυτού το οικονομικό επιτελείο έχει επιλέξει να εφαρμόσει το μέτρο της κάρτας αγορών, δηλαδή ένα voucher food pass, το οποίο όμως θα δοθεί τον… Φεβρουάριο, λίγο πριν από τις εκλογές!

Σε ότι αφορά το «καλάθι του φτωχού» δεν έχει προϊόντα με μειωμένες τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία δεν γίνεται η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στα υπόλοιπα. Αυτή η συγκράτηση των τιμών από τα σούπερ μάρκετ θεωρείται μείωση.

Έχει επανέλθει καθολικά η λίστα στα ψώνια και πλέον οι καταναλωτές κοιτάζουν την τιμή κιλού, την οποία στο παρελθόν δεν πρόσεχε κανείς.

loading...