Μεγάλη νίκη για τον Β.Όρμπαν: Η ΕΕ «ξεπάγωσε» τα 18 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία Δεν θα επέτρεπε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Μία (ακόμα) μεγάλη νίκη πέτυχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν καθώς ανάγκασε την ΕΕ να πάρει πίσω την απόφασή της για «πάγωμα» των κεφαλαίων του ταμείου συνοχής με την απειλή ότι δεν θα ενέκρινε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Στην ΕΕ είχαν την λανθασμένη εντύπωση πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια… αλώβητοι και ότι οι Ούγγροι απλώς θα αποδεχόντουσαν την μοίρα τους χωρίς να αντιδράσουν (μάλλον έχουν συνηθίσει να σκέφτονται έτσι από τις ελληνικές κυβερνήσεις).

Τα μέρη κατέληξαν χθες Δευτέρα το βράδυ σε συμβιβασμό για να αποδεσμευτούν κάποια από τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, κάτι που επέτρεψε να αρθούν οι επιφυλάξεις της Βουδαπέστης ως προς τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

 «Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε.

Αυτή θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση από την Βουδαπέστη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά συνεχίζουν να μην επαρκούν.

loading...