Αυξήσεις μέχρι και 13% στα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου

 

Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και υγείας που θα κυμαίνονται από 5%-13% σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες εξαιτίας του πληθωρισμού που πλήττει την κατανάλωση, αλλά κυρίως την εισαγωγή περιθαλπτικών φαρμάκων και ανταλλακτικών.

Συγκεκριμένα, για τον κλάδο οχημάτων για το πρώτο εξάμηνο αναμένονται, σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς αυξήσεις που θα κινούνται από το 5%-8%, καθώς πολλές εταιρείες είδαν τους συντελεστές ζημιών τους και τους δείκτες των λειτουργικών τους εξόδων να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Την εικόνα αυτή επιτείνει το μέτωπο των ανασφάλιστων οχημάτων, τάση που ενδεχομένως να διατηρηθεί ή και να ενταθεί κατά τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Επιπλέον τα κόστη ζημιών είναι ένας σημαντικό παράγοντας, καθώς σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη πυκνή κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους, εξέλιξη που έχει διαψεύσει όλους εκείνους που προέβλεπαν δραστική μείωση των οδικών μεταφορών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει για τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα:

– Εμφανίζεται σαφώς αυξημένος κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2022 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους τόσο του 2021 όσο και του 2020, όταν ωστόσο κατά τη διετία 2020-2021 είχαν επιβληθεί περιοριστικά κυκλοφοριακά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Τα τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο του 2022 κυμάνθηκαν σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (σε κανέναν από τους δύο μήνες δεν είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα).

Στο κομμάτι της υγείας, η υπερσυγκέντρωση κλινικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγάμτευσης, με κερδισμένες τις εταιρίες εκείνες που ελέγχουν κλινικές, όπως η Εθνική Ασφαλιστική μέσω του CVC, αλλά και η Interamerican, η οποία μπορεί στα δικά της κέντρα να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και προληπτικές εξετάσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

loading...