Πως το Internet επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο σας…

Δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος που να μην έχει άμεση και καθημερινή πρόσβαση στο Internet. Στο σπίτι, στη δουλεια, ακόμα και στο δρόμο μέσα από το smartphone. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτησή μας από το Διαδίκτυο και η ευκολία της πρόσβασης στους τεράστιους διαθέσιμους πόρους πληροφόρησης σε αυτό επηρεάζει τη σκέψη μας και τη μνήμη μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Santa Ceuz της Καλιφόρνιας στην Σάντα Κρουζ και από το Πανεπιστήμιο Urbana Champaign του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια σειρά από πειράματαμε σκοπό να δουν πόσο συχνά τρέχουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή το smartphone, για να απαντήσουμε σε κάποια ερώτηση.


Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και απάντησαν σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Τα μέλη της πρώτης ομάδας χρησιμοποίησαν μόνο τη μνήμη τους, ενώ τα μέλη της δεύτερης χρησιμοποίησαν την διαβόητη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη Google.


Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να απαντήσουν σε πιο εύκολες ερωτήσεις με όποια από τις δύο μεθόδους επιθυμούσαν (από μνήμης, ή με την βοήθεια του της Google).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Memory, έδειξαν πως η “γνωστική εκφόρτωση”, δηλαδή η τάση να βασιζόμαστε σε πράγματα, όπως το Διαδίκτυο, για να βρίσκουμε πληροφορίες και να ανακαλούμε μνήμες, αυξάνεται διαρκώς.
Εμείς μπορεί να πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο κεφάλι μας, αλλά, ολοένα και περισσότερο, εξαρτάται από παράγοντες έξω από αυτό.

Οι επικεφαλής της έρευνας Benjamin Storm, Sean Stone και Aaron Benjamin διαπίστωσαν πως γινόταν ολοένα και πιο πιθανό οι εθελοντές να καταφύγουν στην βοήθεια του Internet πολύ πιο γρήγορα για να θυμηθούν κάτι.
Απόι την έρευνα φάνηκε πως το 30% των συμμετεχόντων, που συμβουλεύτηκε στην πρώτη φάση του πειράματος το Internet, ούτε καν προσπάθησε να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση από μνήμης.

Όπως είπε ο Δρ. Storm “η μνήμη μας αλλάζει. Η έρευνά μας δείχνει ότι όσο περισσότερο βασιζόμαστε στο Διαδίκτυο για να υποστηρίξουμε και να επεκτείνουμε την μνήμη μας, τόσο περισσότερο εξαρτόμαστε από αυτό. Ενώ πριν θα προσπαθούσαμε περισσότερο να ανακαλέσουμε κάποια πληροφορία από μνήμης, τώρα ούτε καν κάνουμε τον κόπο να δοκιμάσουμε να θυμηθούμε κάτι από μόνοι μας. Καθώς ολοένα και περισσότερη πληροφορία γίνεται διαθέσιμη μέσω των smartphones και άλλων συναφών συσκευών, γινόμαστε σταδιακά όλο και περισσότερο εξαρτώμενοι από αυτή την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή”.

Πηγη healthy news
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]