FAZ: Πιθανή σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο επί τουρκικού εδάφους! Οι Ρώσοι ετοιμάζου Εξαρχεία στην Κωνσταντινούπολη

 

«Ορθόδοξοι αδερφοί σε τροχιά σύγκρουσης» είναι ο τίτλος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον «ορθόδοξο» σχίσμα…

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στην Τουρκία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο αριθμός τους ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επιστράτευση στη Ρωσία», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ορθόδοξοι αδελφοί σε τροχιά σύγκρουσης». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Κων/πολη: «Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα. Η σκιά του πολέμου φθάνει μέχρι την Τουρκία και τους Ρώσους που αναζητούν καταφύγιο εκεί. Διότι οι εκεί ορθόδοξες εκκλησίες υπάγονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό ηγέτη περίπου 350 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο.

“Οι περισσότεροι Ρώσοι που καταφεύγουν στην Τουρκία απορρίπτουν τον πόλεμο”, λέει ο πρώην ρωσορθόδοξος ιερέας Βλάντισλαβ Αντσίμπορ, ο οποίος διέκοψε κάθε σχέση με την ρωσική εκκλησία μιας και, όπως τονίζει, δεν υπηρετεί πλέον την πίστη, αλλά μια ιδεολογία και την πολιτική του προέδρου Πούτιν.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας προκαλώντας την οργή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Η εκδίκηση του προκαθημένου της ρωσικής εκκλησίας ξεκίνησε από την Αφρική. Λίγο μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική. “Πρόκειται για σαφή παραβίαση εκκλησιαστικού δικαίου”, λέει ένας συνομιλητής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Κύριλλος ωστόσο επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση και απειλεί με ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας και στην Τουρκία».

loading...