Η Κροατία ζήτησε τα Ελληνικά F-16 Block 30 – Ηχηρό «όχι» από ΗΠΑ για τα ισραηλινά μαχητικά – Ενισχύεται η ελληνική αγορά

Σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και την ΠΑ αποτελεί το ενδιαφέρον των Κροατών για την αγορά ελληνικών F-16 Block 30, καθώς και η επιθυμία των ΗΠΑ για ενίσχυση της ελληνικής αγοράς και της ΠΑ με την αναβάθμιση σε επίπεδο Viper.

Εν τω μέσω του καλοκαιριού και του Αυγούστου, εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο έφτασε από την Κροατία έγγραφο με το οποίο δηλώνεται ότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση των 12 μεταχειρισμένων F-16 Block 30 της 330 Μοίρας, παραμένει.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το έγγραφο έχει φτάσει όχι μόνο στους αρμόδιους στρατιωτικούς αλλά και σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, με την πολιτική ηγεσία της Κροατίας να έχει πάρει το θέμα στα χέρια της, ύστερα από εκείνο το ηχηρό «όχι» της Αμερικής στη μη αποδέσμευση των Ισραηλινών F-16 Block 30 «Barak» που ήταν συνυποψήφια με τα Ελληνικά 30άρια να βαφτούν στα Κροατικά χρώματα.

Το ερώτημα που είχε υποβληθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αν επιτρέπουν στο Ισραήλ να αποδεσμεύσει προς την Κροατία τα μεταχειρισμένα F-16 Block 30 Barak έφτασε αρνητικό, όπως αναφέρεται στο Hellas Journal (είναι γνωστή μεγάλο διάστημα η άρνηση της Αμερικής). Και αυτό άνοιξε τον παγωμένο δρόμο ξανά προς την Ελληνική αγορά, με την Κροατία στο παρελθόν να έχει απορρίψει τα Ελληνικά αεροσκάφη δυο φορές.

Εκτιμήσεις ανώτατων πηγών είναι πως ίσως δεν θα είναι αρνητικές οι ΗΠΑ σε πώληση των Ελληνικών αεροσκαφών και ίσως εκείνο το όχι όταν ειπώθηκε να είχε βλέψεις ενίσχυσης της Ελληνικής αγοράς από τους Αμερικανούς οι οποίοι έχουν κι αυτοί οφέλη από την αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper.

Η Κροατία είχε δείξει ενδιαφέρον αρχικά για νέα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Block 70/72 επιπέδου Viper, τα μεταχειρισμένα Block 30 από την Ελλάδα και το Ισραήλ αλλά και τα Gripen. Με τα πρώτα και τα τελευταία το κόστος ξέφευγε κατά πολύ από τους υπολογισμούς του κράτους ενώ με τα μεταχειρισμένα ο προϋπολογισμός δεν είναι τόσο δυσβάστακτος.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τα μεταχειρισμένα «Block» η τιμή των μεν, από των δε, ήταν εντελώς διαφορετική με τα Ισραηλινά «Barak» να φτάνουν περίπου στα 475 εκατομμύρια δολάρια και τα Ελληνικά «30άρια» να ξεπερνούν κατα ελάχιστο τα 170 εκατομμύρια.

Στην πρόσφατη έκθεση που είχε αποσταλεί σε Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Απρίλιο από την Πολεμική Αεροπορία, αναφέρονταν αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για την προσφορά των Block 30, των παλαιότερων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμπλήρωσαν 30 συναπτά έτη πολύτιμης προσφοράς κυρίως στον τομέα της αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα έχει διευκρινιστεί πως τα Block 30 μπορούν να εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο των F-16 Block 52 plus, με απάρτια τα οποία πρόκειται να προέλθουν από τον στόλο των 55 υφιστάμενων αεροσκαφών που προμηθεύτηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia III.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία διευκρίνιζαν πως από τα απάρτια των Block 52 plus, δίνατε να αναβαθμιστούν τόσο τα Ελληνικά F-16 Block 50 ( που είναι 37) και σχηματίζουν δυο Μοίρες στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, αλλά και ο στόλος των 32 Block 30.

Οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, εξηγούσαν πως πρόκειται για υλικά που όπως προβλέπεται θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 στο επίπεδο Viper.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει «πουσάρει» και την ΕΑΒ στην προσφορά της

Η προτεινόμενη αναβάθμιση στον στόλο των Block 30 που προσφέρονται, περιλαμβάνει δομικές αναβαθμίσεις και γενική συντήρηση των αεροσκαφών.

Οι εργασίες αυτές θα μπορούν να γίνουν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα με παράλληλη υποστήριξη από την κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών.

Αυτή η αναβάθμιση – εφόσον γίνει- θα διαρκέσει περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια, γεγονός που θα δώσει πνοή στην ΕΑΒ αλλά και βαρύτερο έργο, αν σκεφτεί κανείς και την επερχόμενη αναβάθμιση των 84 Ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει και το κόστος για την αναβάθμιση, του συνόλου των 32 μαχητικών F-16 Block 30, που αγγίζει τα 392.800.000 δολάρια ενώ διευκρινίζεται πως το νούμερο αυτό υπόκειται σε αναπροσαρμογή αναλόγως με τον τελικό αριθμό αεροσκαφών που πρόκειται να πάρουν την οδό του εκσυγχρονισμού καθώς και το κόστος από τα υλικά που θα προκύψουν από τα αποθέματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

loading...