Το παρατηρούμενο Σύμπαν είναι ασύλληπτα μεγάλο για την κοινή ανθρώπινη λογική.





Δρ. Βάλια Λύρατζη – διδάκτωρ Αστροφυσικής —

 “..Τα πάντα στο Σύμπαν συνδέονται, συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το γεγονός ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τα πάντα ως ανεξάρτητες οντότητες οφείλεται στις αδυναμίες των αισθήσεών μας και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό τετραδιάστατο σύμπαν… 

…Στο Σύμπαν δεν υπάρχουν μορφές, σχήματα, χρώματα, όρια αντικειμένων, ήχοι, οσμές, γεύσεις, δηλαδή όλα αυτά που δημιουργούν την αισθητή πραγματικότητα, αλλά ένας ενιαίος και αδιάσπαστος ωκεανός ενέργειας. Η σύγχρονη Νευροφυσιολογία αποδεικνύει, μέσω της πειραματικής διαδικασίας, ότι κομμάτια αυτής της ενέργειας, μέσω των αισθητηρίων οργάνων μας, οδηγούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας, όπου η φυσιολογία μας δημιουργεί τη λεγόμενη ‘υλική πραγματικότητα’. 

..Το παρατηρούμενο Σύμπαν είναι ασύλληπτα μεγάλο για την κοινή ανθρώπινη λογική. Σκεφτείτε μόνο, ότι εμείς βρισκόμαστε σε έναν από τους 8 πλανήτες του πλανητικού συστήματος ενός κοινότατου και σχετικά μικρού αστεριού, σε μία σπείρα ενός από τα εκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν. Νομίζω ότι είναι πολύ εγωιστικό από μέρους μας να πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το τεράστιο πλήθος πλανητικών συστημάτων που υπάρχουν στο Σύμπαν, μόνο η Γη μας έχει την τύχη (ή την ατυχία) να φιλοξενεί νοήμονα όντα.

..Λόγω του πεπερασμένου της ταχύτητας του φωτός, γνωρίζουμε πλέον ότι κάθε τι που παρατηρούμε μέσα στο Σύμπαν αποτελεί μια παρελθοντική εικόνα του και όχι ένα τεκμήριο του παρόντος του. Ακόμα και η εικόνα του Ήλιου μας που καταγράφεται μια συγκεκριμένη στιγμή δεν αποτελεί το παρόν του, αλλά μια εικόνα τού πώς ήταν πριν 8 περίπου λεπτά”.

Δρ. Βάλια Λύρατζη – διδάκτωρ Αστροφυσικής

loading...