ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΛΟΜΠΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΤΑ ΑΔΗΦΑΓΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ...

Όταν, στις 8 Σεπτεμβρίου, 4 Αμερικανοί Γερουσιαστές εισηγήθηκαν ένα κοινό ψήφισμα για να σταματήσουν την πώληση πολεμικού υλικού 1,5 δισεκατομ. δολλαρίων στην Σαουδική Αραβία, παραδοσιακή σύμμαχο των ΗΠΑ, με την ενέργειά τους αυτή προκάλεσαν ευθέως μια από τις βασικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική: το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.


Τα μέτρα εισηγήθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Ραντ Πωλ και Μάϊκ Λη και οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφυ και Αλ Φράνκεν, επικαλούμενοι ζητήματα όπως η εισβολή και η σφαγή στην Υεμένη.

"Πουλώντας 1,5 δισεκατομ. δολλάρια εξοπλισμό σε τανκς, όπλα, εκρηκτικά και άλλα σε μια χώρα που δεν σέβεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα είναι συνταγή για να ενταθεί η καταστροφή και η κλιμάκωση στον πολεμικό ανταγωνισμό στην περιοχή", δήλωσε ο Ραντ Πωλ.

Η εκστρατεία τους για να ακυρωθεί η πώληση, μαζί με 64 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο, ξεσκεπάζει τον ρόλο που παίζει η βιομηχανία των όπλων στις ΗΠΑ στο να σκορπάει τον φόβο και τον κίνδυνο στον πλανήτη. Ποιοι κατάφεραν να πείσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η Σαουδική Αραβία είναι ...μια ειρηνική χώρα που πολεμάει την τρομοκρατία; κατ' αναλογίαν, πώς εκπέμπεται καθημερινά μια λυσσαλέα αντι-ρωσσική προπαγάνδα που προσπαθεί να πείσει ότι η Ρωσσία είναι ο μοχθηρός εχθρός και η επεκτατική απειλή; Είναι η βιομηχανία όπλων που τα κινεί όλα αυτά.Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής του Κεντάκυ, Ραντ Πωλ, πρωτοστάτησε στην ακύρωση της πώλησης όπλων αξίας 1,5 δισεκατομ. δολλαρίων στην Σαουδική Αραβία, μαζί με μια δικομματική ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ISIS, την ρωσσική επιθετικότητα στην αυλή του ΝΑΤΟ, τις προκλήσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, και την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας", εισηγήθηκε πρόσφατα ηAerospace Industry Association.

Οι δικές της, βέβαια, εισηγήσεις μπορεί να είναι αρεστές στα αυτιά των πρόθυμων στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, αλλά δεν αρκούν για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Γι' αυτό η βιομηχανία αυτή κινεί το “λόμπυ του πολέμου” και χρηματοδοτεί δεκάδες “θινκ-τανκς”(δεξαμενές σκέψης), τα οποία πιεστικά εκδίδουν ανησυχητικές αναφορές που ανακαλύπτουν γεωπολιτικούς κινδύνους παντού.

 Τα πιο πολλά ανάμεσά τους στελεχώνονται από πρώην διπλωμάτες του κατεστημένου ή απόστρατους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων. Οι τρομακτικές τους προειδοποιήσεις πείθουν ότι είναι πραγματικές λόγω του κύρους των ανάλογων προσωπικοτήτων (καλλιεργημένο για χρόνια στα όργανα του συστήματος) και τα “αθώα” ονόματα των Ινστιτούτων που εκπροσωπούν και επηρεάζουν τους Αμερικανούς και τις συμμαχικές κυβερνήσεις για να ξοδέψουν κι άλλα δισεκατομ. στην αγορά όπλων.

Το γελοιωδώς αποκαλούμενο Ινστιτούτο για την Ειρήνη των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, διευθύνεται από τον Stephen Hadley, έναν πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, που κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια κάθε χρόνο από την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Raytheon, μιας εταιρείας που κυριαρχεί στον τομέα της κατασκευής όπλων.

Ένας άλλος μεγάλος κατασκευαστής όπλων, ηLockheed Martin, που μόλις πούλησε στην Πολωνία ένα πυραυλικό σύστημα αέρος-εδάφους και τώρα θέλει να πουλήσει κι άλλα, έχει χορηγήσει στο Ινστιτούτο 1 εκατομ. δολλάρια. Το “Ινστιτούτο για την Ειρήνη” χτυπιέται κυριολεκτικά για να παρέμβουν οι ΗΠΑ στην Συρία και κάνει ό,τι μπορεί για να στείλουν περισσότερα όπλα στην ουκρανική πυριτιδαποθήκη. Ζητάει, επίσης, από τις ευρωπαϊκές χώρες να διπλασιάσουν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό.

Η Αμερικανική Επιτροπή για το ΝΑΤΟ, ένα άλλο θινκ-τανκ, ιδρύθηκε από ένα πρώην γενικό διευθυντή τηςLockheed και πίεζε επιτυχώς όλα αυτά τα χρόνια για να επεκταθεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ μέχρι την αυλή της Ρωσσίας. Αυτή η κατευθυνόμενη άνοδος της έντασης στην Ευρώπη, που καταγράφηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Βαρσοβίας, αποφέρει μεγάλα κέρδη στο λόμπυ του πολέμου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑΓράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]