Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση-Τέλος στις πλαστικές σακούλες

Οι κάδοι ανακύκλωσης θα βρουν… καταφύγιο μέσα στις πολυκατοικίες!

Αλλαγές στο νόμο για την ανακύκλωση, προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που
κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για συνολικά 30 ημέρες.

Την οριοθέτηση ενός χώρου γύρω στα τρία με τέσσερα τετραγωνικά μέτρα που δεν θα προσμετράται στον συντελεστή δόμηση των κτηρίων προκειμένου να τοποθετούνται οι κάδοι ανακύκλωσης, θα προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα και στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ( Ε.Ο.ΑΝ).

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση προκειμένου να μην χάνεται ανακυκλώσιμη ύλη, αλλά και να περιοριστεί η μαύρη αγορά με τα ανακυκλώσιμα υλικά -που σήμερα έχει γιγαντωθεί. Ο νόμος έχει τεθεί από το μεσημέρι σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα.

Με τον νέο νόμο, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γίνεται προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρωνη, πως ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών στο χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ τα 16 χάνονται (!)Και η απώλειες από τη μη καταβολή του ΦΠΑ είναι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ…

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για την ανακύκλωση παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Γιάννη Τσιρώνη, τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) Δημήτρη Πολιτόπουλο και το μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Μπάμπη Μπιλίνη. Επί της ουσίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επιχειρείται να μπει τάξη σε μια αγορά ο τζίρος της οποίας φθάνει τα δυο δισ. ευρω το χρόνο.

Με τον νέο σχεδιασμό προβλέπεται να γίνεται  χωριστά η συλλογή χαρτιού, μετάλλου, γυαλιού και πλαστικών ενώ οι φορείς των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης (ΣΣΕΔ) δεν θα μπορούν να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης όπως είναι η συλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει σχετική άδεια από Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους που μπαίνουν πλέον στο παιγνίδι της εναλλακτικής διαχείρισης -και εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης- να επιβάλουν πρόστιμα ύψους από 20 έως 500 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες στην περίπτωση που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί.

Με το νέο υπό διαμόρφωση πλαίσιο:

Τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ ( Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης).
Μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ.
Παρακολουθείται η η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.
Εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.
Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
Τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το έργο του.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου γύρω από την ανακύκλωση  γίνεται επειδή, μεταξύ άλλων, ο νόμος όπως ισχύει, είναι με τα σημερινά δεδομένα αναχρονιστικός και δεν υιοθετεί τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, χρήζει προσαρμογής αφενός με το ενωσιακο δίκαιο και αφετέρου με τις νέες πολιτικές περί διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον:

Η άνω των 10 ετών λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), τα οποία εγκρίθηκαν από την Πολιτεία με σκοπό την οργάνωση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης ανέδειξε σειρά δυσχερειών, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, σε κάποιες περιπτώσεις να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι από τις οδηγίες της ΕΕ και το εθνικό δίκαιο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε, παρατηρούνται φαινόμενα αδιαφάνειας και μη εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, παρατηρείται υπέρμετρη συσσώρευση οικονομικών πόρων στα ΣΕΔ, που προέρχονται από τις χρηματικές εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγοί στα συστήματα, και που τελικά έχουν μετακυλιθεί στην τιμή των προϊόντων και κατά συνέπεια στον ίδιο τον καταναλωτή, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων.

.Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης με την υφιστάμενη δομή και διάρθρωση του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, ως ο καθύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ανακύκλωσης και τον έλεγχο και παρακολούθηση των ΣΕΔ
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Μακαρι να καταργηθει η πλαστικουρα,ολη στη θαλασσα καταληγει και στα στομαχια των ψαριων που τρωμε.
  Να κανουν ομως και κατι για τους κλεφτες Βουλγαρογυφτους και λοιπους που εχουν ρημαξει τους καδους ανακυκλωσης και τις σχετικες Ελληνικες επιχειρησεις.Να βαλουν λουκετα να μην μπορουν ν ανοιγουν,ενδεχομενως και καμια ποντικοπαγιδα.Στην Ιταλια τους κλειδωνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΓΥΦΤΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΕΠΡΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ (ΧΑΛΚΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ) ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΙΝΩΝ. (33,000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΛΩΔΙΟ) ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΑΠΛΥΤΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ.

  ΘΕΛΕΙΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ? ΨΗΦΙΣΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΟΛΕΡΙΑΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειναι ομως προδοτες,δεν εκαναν κιχ στη βουλη για τα 600δις$ που κατεθεσε ο σωρρας να ελευθερωθουμε και εχουν μηνυθει για εσχατη προδοσια,ουτε του εκαναν μηνυση αφου αν ειχαν δικιο θα τον εβαζαν φυλακη 2-5 χρονια,αποδεχτηκαν οτι ειναι προδοτες.
   ολοι το ιδιο ειναι.

   Διαγραφή


Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][bsummary]
Loading...

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]