ΜΕΤΑ: Η κυβέρνηση με τα λόγια κτίζει ανώγια και κατώγια

Με μεγάλη αυταρέσκεια και χωρίς ίχνος σεβασμού της νοημοσύνης του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση δια στόματος της εκπροσώπου της, ανακοίνωσε ότι «…15.000 παιδάκια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών…» και «…ότι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών δεν θα γίνουν…», τώρα που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός.

Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός μας, ότι δηλ. «Με τα λόγια κτίζω ανώγια και κατώγια».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μας είπε όμως ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, κατ’ απαίτηση των δανειστών και ψηφίστηκε στο 3ο Μνημόνιο (ν.4336/2015, άρ. 3 παρ. 2.1) από σύσσωμο το τότε μνημονιακό μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΑΝΕΛ).

Δεν είπε επίσης τίποτα ότι με το 3ο μνημόνιο «…οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίζουν το βιώσιμο χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών […] τα οποία θα μειώνουν σταθερά το λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ» και ότι ένα μέρος αυτών των εσόδων προϋπολογίστηκαν από την «…προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών…».

Μας είπε όμως ότι «…15.000 παιδάκια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών…». Ενημερώνουμε την κ. κυβερνητική εκπρόσωπο, αν το αγνοεί, ότι η λειτουργία των παιδικών σταθμών χρηματοδοτείται – κατά το μεγαλύτερο μέρος δυστυχώς – από το ΕΣΠΑ, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που είναι θεσμοθετημένοι για την αυτοδιοίκηση και προέρχονται από τη γενική φορολογία και από τα «τροφεία» (άλλο χαράτσι) που επιβάλουν οι δήμοι στους γονείς των παιδιών.

Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε μέχρι σήμερα καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης και καμιά νομοθετική ρύθμιση, υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που να προβλέπει τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από χρήματα των τηλεοπτικών αδειών.

Χρησιμοποιήθηκε αυτό το σόφισμα γιατί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες γίνονταν την ίδια περίοδο όπου χιλιάδες παιδιά έμεναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς, λόγω έλλειψης πόρων, προσωπικού και κτηριακών υποδομών.

Όσον αφορά δε τις 4.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, οι οποίες εξαγγέλλονται κάθε λίγο και λιγάκι, υπενθυμίζουμε ότι καμία διαδικασία προσλήψεων δεν έχει ξεκινήσει, και όσες γίνονται, γίνονται με έκτακτο προσωπικό. Η κυβέρνηση, που επαίρεται ότι τηρεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, γνωρίζει ότι συνεχίζεται η απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες και επιτρέπεται η πρόσληψη ενός για πέντε αποχωρούντες με συνταξιοδότηση υπαλλήλους.

Το μόνο πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και που έχει σχέση με τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η ολοκλήρωση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των κοινωνικών, η επισημοποίηση του «κουρέματος» των θέσεων μέσα από τη νέα αξιολόγηση και την κινητικότητα και η δημιουργία του λεγόμενου «Σημιτικής» έμπνευσης, «επιτελικού κράτους», που θα εποπτεύει ως τροχονόμος τις λειτουργίες του, που θα ασκούν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Η ανάγκη ρύθμισης των κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο δεν γίνεται με το ανακάτεμα της τράπουλας των αδιαφανών και διαπλεκόμενων συμφερόντων και η απόκτηση προσβάσεων σ’ αυτά, αλλά σε σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα και με τη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και εξασφάλισης ποιότητας στο παραγόμενο ραδιοτηλεοπτικό προϊόν. Είναι φανερό ότι μία τέτοια προοπτική δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τους όρους της αγοράς και με καναλάρχες τους διαπλεκόμενους μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές και προέδρους ΠΑΕ, αλλά με τη δυνατότητα των μαζικών φορέων της κοινωνίας να μπορούν να συμμετέχουν και να διαχειρίζονται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όχι αυτό να χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη μετατροπή τους σε κυβερνητικά φερέφωνα, όπως δυστυχώς κατέληξε σήμερα να είναι η ΕΡΤ.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι ο «πόλεμος» κυβέρνησης και καναλαρχών που έχουν πάρει ή δεν έχουν πάρει άδεια, είναι υποκριτικός, δεν γίνεται για τη διαφάνεια και τη βελτίωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά για τον έλεγχο της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση των διαπλεκόμενων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων. Για το λόγο η όποια απόφαση του ΣτΕ θα αξιοποιούνταν για τις πολιτικές τους σκοπιμότητες.

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα τηλεοπτικά κανάλια και η αναβάθμιση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας δεν γίνονται ούτε με το νόμο Παππά ούτε με τη συνέχιση της σημερινής ασυδοσίας των υπαρχόντων νομιμοπαράνομων τηλεοπτικών σταθμών, όσο τα πάντα κινούνται σε ένα πολιτικό πλαίσιο συνέχισης της λιτότητας, εσωτερικής υποτίμησης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ, όπου τα πάντα απαιτούν την έγκριση των δανειστών, ακόμα και για το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα διαθέτει η χώρα και για το πόσα θα είναι τα έσοδα από αυτές, για να πάνε και αυτά στην αποπληρωμή του χρέους.

Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό μας είναι ο αγώνας για την κατάργηση των μνημονίων και τον τερματισμό της λιτότητας, για τη διαγραφή του χρέους, τη στάση πληρωμών, την εθνικοποίηση και τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, καθώς και η ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα και την ΕΕ, για να γίνει η αρχή μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας που θα οδηγήσει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

ΜΕΤΑ, 29 Οκτώβρη 2016
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]