Σπιτικό σιρόπι για ξηρό βήχα και βήχα με φλέματα

Τον Χειμώνα ο βήχας ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους είτε μιλάμε για τον ξηρό βήχα είτε για τον παραγωγικό βήχα με φλέματα.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σας δείξουμε δύο συνταγές για σπιτικό σιρόπι για τον βήχα. Το πρώτο σιρόπι απευθύνεται στον ξηρό βήχα και η δεύτερη συνταγή είναι σιρόπι για παραγωγικό βήχα με φλέματα.

Σπιτικό σιρόπι για τον ξηρό βήχα

Θα χρειαστείτε

ένα μέτριο πορτοκάλι, κομμένο σε κομμάτια πάχους 2,5-5 εκατοστών

ένα λεμόνι, κομμένο σε κομμάτια πάχους 2,5 εκατοστών

ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ πάχους 5 εκατοστών, κομμένο σε κύβους

2 κουταλιές του γλυκού κόκκους πιπεριού

1 στικ κανέλας

2 κουταλιές της σούπας νερό

2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο έλαιο καρύδας

1 φλιτζάνι ακατέργαστο οργανικό μέλι

Διαδικασία

Αρχικά ανακατεύουμε το πορτοκάλι, το λεμόνι, το τζίντζερ, το πιπέρι, την κανέλα και το νερό σε μέτρια φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι. Πιέζουμε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα για να απελευθερωθούν οι χυμοί από το πορτοκάλι και το λεμόνι και να διαλυθούν ελαφρώς τα μπαχαρικά.

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 5-8 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε το έλαιο καρύδας και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά.

Στο τέλος περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε το σιρόπι σε γυάλινο βάζο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε 1-2 κουταλιές της σούπας αρκετές φορές μέσα στην μέρα.

Σπιτικό σιρόπι για τον παραγωγικό βήχα με φλέματα

Θα χρειαστείτε

Μια κουταλιά της σούπας ρίζα μολόχας

Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο.

Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας φασκόμηλο (Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου είναι πραγματικά αμέτρητες όπως δείχνουν έρευνες).

Ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες.

Ένα φλιτζάνι νερό.

Ένα φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη.

Διαδικασία

Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε την μολόχα, τον λιναρόσπορο, το φασκόμηλο και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Στην συνέχεια το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με σφιχτό καπάκι. Πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το σιρόπι για 3 φορές την ημέρα μέχρι να βελτιωθεί η υγεία μας και φυλάσσετε στο ψυγείο.

loading...