Μητροπολίτη Δωδώνης: Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου – Απειλεί ανοικτά την κυβέρνηση για τις εκλογές

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του Αρχιεπισκόπου, τηρεί ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μιλώντας στο dogma.gr, υπεραμυνόμενος του δικαιώματος του Μακαριωτάτου να συνδιαλέγεται μεν, όχι να αποφασίζει δε. Παράλληλα, χαιρετίζει θερμά την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχιστεί ο
διάλογος με την Εκκλησία, ωστόσο…στέλνει το θέμα στις εκλογές σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς.

«Ο πόλεμος είναι ανίερος» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος και «για αυτό θα έχουν τα αποτελέσματα που έχουν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις», σημειώνει με νόημα. Όσο για το θέμα τις Εκκλησιαστικής Περιουσίας αρκείται στην εύγλωττη απάντηση: «Ήμουνα νιος και γέρασα. Τα ακούω χρόνια και χρόνια και δε γίνεται απολύτως τίποτα».

«Ο Αρχιεπίσκοπος έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται, να κουβεντιάζει και όχι να αποφασίζει. Αυτό και έκανε στην προκειμένη περίπτωση ο Μακαριώτατος. Συζήτησε θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεσμεύτηκε ότι θα τα φέρει στη Σύνοδο, όπως και έκανε. Η Σύνοδος, ως συλλογικό όργανο διοίκησης της Εκκλησίας, αποφάσισε διαφορετικά και ορθώς αποφάσισε», δήλωσε στο dogma.gr o Σεβασμιώτατος Δωδώνης.

Από την ίδρυση της Εκκλησίας έχουμε πόλεμο με την κοσμική εξουσία:

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Δε σταματάμε να έχουμε διάλογο. Και αυτό έγινε κατανοητό, έστω και αργά. Συνεχίζεται η ιστορία. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι και η τελευταία… Το κράτος συνεχίζει τη δική του πορεία και η Εκκλησία τη δική της. Έχουμε από την ίδρυση της Εκκλησίας πόλεμο με την κοσμική εξουσία. Και η Εκκλησία επιβιώνει αιώνες τώρα, γιατί δεν αποβλέπει στην υποκατάσταση της Πολιτεία, αλλά στην υπηρεσία του λαού.

«Κάθε κόμμα, είναι υποχρεωμένο να εξαγγείλει στις δηλώσεις του προεκλογικά και στη Βουλή τη θέση του για την Εκκλησία. Και η Εκκλησία αποφασίζει. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με όλες τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και κάθε φορά η Εκκλησία τα αντιμετωπίζει αναλόγως».

Ανίερος ο πόλεμος με την Κυβέρνηση με…προκαθορισμένη έκβαση

«Αν ο πόλεμος Πολιτείας – Εκκλησίας ήταν «ιερός» θα ήταν καλός. Μιλάμε για έναν ανίερο πόλεμο και για αυτό θα έχουν και τα αποτελέσματα που έχουν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το ίδιο ήθελαν όλες οι Κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της παρούσης. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Ό,τι θίγει την Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να υπεραμυνθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Ο διάλογος είναι το κλειδί

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου, υπογραμμίζοντας: «Οι Πατέρες στη Σύνοδο αποφάσισαν ότι υπάρχουν κενά. Αν συμπληρωθούν τα κενά – και ελπίζω στις νέες δηλώσεις ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος – θα βελτιωθούν και τα πράγματα»

Ερωτηθείς δε για το τι θα γίνει εάν η Κυβέρνηση πράξει μονομερώς, ο Σεβασμιώτατος Δωδώνης σημείωσε με νόημα: «Ας αποφασίσουν. Ας μας πουν τι αποφασίζουν και εμείς όταν πάμε στις εκλογές θα αποφασίσουμε».

Όσον αφορά δε στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε λακωνικά και εύγλωττα: «Νιος ήμουν και γέρασα. Τα ακούω χρόνια και χρόνια και δε γίνεται απολύτως τίποτα».

Όλους μας θα μας κρίνει η ιστορία

Τέλος, αναφορικά με τους Ιεράρχες που έψεξαν τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Δωδώνης σεβόμενος την Ιεραρχίας δήλωσε: «Δεν άκουσα κανέναν Αρχιερέα να μιλήσει απαξιωτικά. Και αν μίλησε βλάπτει τον εαυτό του, τη νοημοσύνη του και την αποστολή του. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ελεύθερος και υποχρεωμένος να συνδιαλέγεται. Και να φέρει τη συζήτηση στη Σύνοδο. Δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει και γι’ αυτό και δεν αποφάσισε.

Όσο για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καισαριανής περί παραπτωμάτων του Αρχιεπισκόπου ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Όλους μας θα μας κρίνει η ιστορία και πρώτον εκείνον που αναλαμβάνει να έχει άποψη με αυτό το πνεύμα ή με το δικό μου πνεύμα. Και εγώ αναλαμβάνω ευθύνη έναντι της ιστορίας. Το ίδιο και ο Μητροπολίτης Καισαριανής.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου:

loading...

1 thought on “Μητροπολίτη Δωδώνης: Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου – Απειλεί ανοικτά την κυβέρνηση για τις εκλογές

  1. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΤΗΝ ΜΙΑ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.

Comments are closed.