Μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Μην τα βρεις με Άσαντ»

 

Η Ουάσιγκτον κάλεσε χθες Τρίτη όλες τις κυβερνήσεις να το σκεφτούν δυο φορές προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο, ή κατ’ αυτές «βάρβαρο δικτάτορα» Μπασάρ αλ Άσαντ, υπουργός του οποίου συναντήθηκε πρόσφατα με τον τούρκο ομόλογό του στη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρικτής-κλειδί των ανταρτών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του κ. Άσαντ από το 2011, δηλώνει πλέον ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον σύρο ομόλογό του.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση αυτού του επιπέδου από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε χθες Τρίτη στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Νεντ Πράις.

«Παροτρύνουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία των τελευταίων δώδεκα ετών, καθώς συνεχίζει να διαπράττει ωμότητες σε βάρος του συριακού λαού και να του αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», πρόσθεσε.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εκτόπισε τον μισό πληθυσμό της χώρας και σημαδεύτηκε από την άνοδο και την πτώση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από την έναρξη του πολέμου και αυξανόμενος αριθμός χωρών θεωρεί τον κ. Άσαντ τον νικητή της σύρραξης. Τον Μάρτιο του 2022, ο σύρος πρόεδρος ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο των ΗΠΑ, στην πρώτη του επίσκεψη σε άλλο αραβικό κράτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα, η τουρκική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες μορφές της συριακής αντιπολίτευσης για να τις καθησυχάσει, επαναβεβαιώνοντας πως υποστηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Από το 2020 οι ΗΠΑ λένε πως οι κυρώσεις σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνουν σε ισχύ όσο το καθεστώς δεν έχει λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν.

loading...