Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις της ΝΔ δεν πρέπει να αποτελέσουν ανάχωμα για την ισότητα στο γάμο»

Να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ισότητα στο γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα, ως απάντηση στην προσπάθεια Σαμαρά και ακροδεξιών στη ΝΔ να ανακόψουν την νομοθέτηση ίσων δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ζητά η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως τονίζει, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις όπως αυτές στο κυβερνών κόμμα ξεπεράστηκαν σε άλλες δυτικές χώρες μέσω της σύμπραξης με την αντιπολίτευση κατά τη διαδικασία της ψήφισης

Αναλυτικά, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στο 12ο άρθρο (παρ. 1) της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» αναφέρεται ότι: «Κατ’ επιλογή των γονέων, στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης χρησιμοποιούνται οι όροι “Γονέας Ι” και “Γονέας ΙΙ” αντί των όρων “μητέρα” και “πατέρας”. Όταν πρόκειται για ομόφυλα ζευγάρια η επιλογή ενός από τους όρους που αποδίδει τη σχέση του ενός γονέα με το τέκνο δεν αποκλείει τη χρήση του ίδιου όρου για να αποδώσει τη σχέση του άλλου γονέα με αυτό.»

Σε αυτή την πρόταση-δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​, με την οποία συμφωνεί και το σύνολο των οργανώσεων και των μεμονωμένων μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και όλα τα προοδευτικά άτομα αυτής της κοινωνίας, απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς: «Υπάρχει ακόμα η τάση, σε κάποιες δυτικές χώρες, να υποκατασταθεί το ιερό πρόσωπο της μάνας και του πατέρα, στα επίσημα έγγραφα, με περιφράσεις του τύπου: “Γονέας ένα” και “γονέας δύο”. Κάποιοι προσπαθούν να το φέρουν κι εδώ αυτό. Δεν μπορεί όμως να περάσει. Η κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός την προηγούμενη Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του προσωπικού του Ιδρύματος.

Υπάρχει και το σχετικό βίντεο, όπου περιλαμβάνονται και οι αντιδράσεις από το ακροατήριο: Ανάμεσα στο δυνατό χειροκρότημα που εισπράττει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται η ενθουσιώδης αντίδραση του Αντιπροέδρου της ΝΔ και Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και λοιπών πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ που πρόσκεινται στην πτέρυγα του Αντώνη Σαμαρά, όπως των υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου, Θάνου Πλεύρη και Νίκης Κεραμέως. Την ίδια στιγμή, στο ακροατήριο ηχεί ένα μπράβο και σύσσωμη σχεδόν η αίθουσα καταχειροκροτεί.

Το γεγονός αυτό πέρασε «στα ψιλά» και μόνο η «Εστία της Κυριακής» το σχολίασε, έχοντας ως πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «Δεν θα περάσει! Ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί την εξουσία Μητσοτάκη». Το σχετικό ρεπορτάζ, που ακολουθεί, αναφέρει συγκεκριμένα: «Τέτοια ρητή και απροκάλυπτη ηθική αμφισβήτηση εξουσίας πρωθυπουργού -παρόντος του ιδίου- πρώτη φορά ζήσαμε όσα χρόνια παρακολουθούμε το ρεπορτάζ. “Δεν θα περάσει”, σημαίνει “θα καταψηφιστεί τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία”. Η προειδοποίηση αφορά και στο γάμο των ομοφυλοφίλων».

Την ίδια στιγμή, σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ισότητα στο γάμο, που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο και που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τεκνοθεσίας όλων των ζευγαριών και τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για όλα τα ζευγάρια, αιφνιδίασε το καλοκαίρι την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, να αναδημοσιεύσει στη συνέχεια άρθρο του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Μητσοτάκης μετά τις εκλογές αναμένεται να αντιμετωπίσει την ισότητα στο γάμο, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν άλλα θέματα που σχετίζονται με το οικογενειακό δίκαιο, όπως η τεκνοθεσία από ομόφυλους γονείς.

Δε φαίνεται βέβαια η πληροφορία αυτή να επιβεβαιώνεται, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του στο ρ/σ στα Παραπολιτικά στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ερωτώμενος για το αν συμφωνεί με τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, για το «γονέας 1 και γονέας 2», απάντησε: «Ποιος δεν συμφωνεί; Δε βλέπω κανέναν να μη συμφωνεί». «Όλη αυτή η ατζέντα της liberal πλευράς Αμερικής, έχει πάρα πολλά προβληματικά στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Άλλωστε αυτά προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά στην Αμερική, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», συμπληρώνοντας στο τέλος ότι «δεν μπορούμε να γκρεμίζουμε το θεσμό της οικογένειας». Βέβαια προκειμένου να κατευνάσει κάπως τις εντυπώσεις στο φιλελεύθερο ακροατήριο της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «κόκκινες γραμμές» σε εσωκομματικές διαμάχες, ούτε να “περνιούνται” νύχτα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διεργασίες από τα κάτω, χωρίς επαρκή ενημέρωση, χωρίς να ψηφίζονται και τα ουσιώδη, όπως για παράδειγμα η ισότητα στο γάμο. Καταδικάζουμε επομένως, κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης και δημιουργίας πολιτικών αντιπαραθέσεων επί οποιασδήποτε ατζέντας διεκδικήσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε η ακροδεξιά πολιτική Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχει κοινωνικό έρεισμα, ούτε η πολιτική σταγονόμετρου του Μητσοτάκη με τη λογική της ψηφοθηρίας τιμά τους αγώνες και τα δεινά που έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνάνε οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Ζητάμε τη συζήτηση και τη ψήφιση της Πρότασης Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή εδώ και τώρα, καθώς όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες που υπήρχαν συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο επί Κάμερον και στη Γερμανία επί Μέρκελ, τα συγκεκριμένα κράτη προκειμένου να ψηφίσουν την ισότητα στο γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα, είχαν στραφεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάθε άλλη περαιτέρω καθυστέρηση από πλευράς της ΝΔ, επιβεβαιώνει δυστυχώς περίτρανα ότι το συγκεκριμένο κόμμα, παραμένει για ακόμη μια φορά ενάντιο στα ανθρώπινα δικαιώματα και η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να το ψηφίσει, είναι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

https://thepressproject.gr/

loading...