Ετυμηγορούμε πάνω στο σύμπτωμα & πάνω στο αποτέλεσμα

«Πρέπει να είναι η τελευταία Γαρυφαλλιά που πέφτει στα χέρια ενός άνανδρου και πρέπει εμείς οι μάνες να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας διαφορετικά», είπε μέσα στον πόνο της η χαροκαμένη μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας. «Να μη φύγουν άλλα κορίτσια έτσι, καμία άλλη μάνα να μην το ζήσει αυτό. Μάθετε στα αγόρια σας, σας παρακαλώ, να φέρονται με ανδρισμό, να μην είναι αλήτες. Δεν πιστεύω στην κακιά στιγμή, πιστεύω στους κακούς ανθρώπους.

Υπάρχουν κακές συγκυρίες από παράγοντες που δεν ελέγχουμε, υπάρχουν αμέλειες και βλακείες, δεν υπάρχουν κακές στιγμές. Όμως, υπάρχουν κακοί άνθρωποι; Είναι προσδιορισμένοι γενετικά κάποιοι να γίνουν κακοί; Ή είναι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάποιων γονιών και του περίγυρου; Και του ανυπάρκτου σχολείου; Και η συμπεριφορά της γυναίκας; Γιατί ποτέ δεν την θίγει κανείς; Ενώ όλοι γνωρίζουμε. Ούτε η μάνα είπε κάτι για την κόρη της, την άφησε στο απυρόβλητο. Έτσι και οι δημοσιογράφοι.

Κάτι δεν πάει καλά.

Ετυμηγορούμε πάνω στο σύμπτωμα. Πάνω στο αποτέλεσμα. Άνανδρος, φονιάς, ανισόρροπος κλπ. Και πάντοτε από την μια πλευρά, από την αριστερή της εξίσωσης, και μόνο.

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Ναι είναι φόνος, αλλά γιατί έφτασε μέχρι εκεί;

Ήταν πνευματικά διαταραγμένος; Ήταν ψυχικά ανισόρροπος;

Αν ναι, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος από το σχολείο ακόμα να γίνεται εντοπισμός και κατάλληλη διακριτική παρακολούθηση και φροντίδα για ίαση.

Ήταν η πρώτη φορά; Όχι. Η προτελευταία ήταν πριν δυο μήνες, η επομένη; Είναι δεδομένο ότι θα ύπαρξη επομένη και όλοι οι τηλεδικαστές αλλά και επίσημη πολιτεία όπως και εμείς όλοι, είμαστε απλά θεατές. Απλά όλοι περιμένουν το επόμενο θύμα για να εκφράσουν συλλυπητήρια και αγανάκτηση. Και την ώρα που γραφόταν το άρθρο ήρθε και η είδηση για μια γυναίκα στην Δάφνη Αττικής.

Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την μια πλευρά της εξίσωσης

Κάνουμε λάθος; Ή μήπως είναι σκοπιμότητα; Σχεδόν όλοι θίγουν τον θύτη, σχεδόν όλοι τον καταδικάζουν ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Και η γυναικεία συμπεριφορά μένει στο απυρόβλητο, στην σκιά ή μάλλον στο σκοτάδι. Ποιον εξυπηρετεί αυτό;

Τα βιώματα, οι λέξεις, οι προσβολές, τα επιφωνήματα, οι κολακείες, οι λέξεις και φράσεις και συναισθηματικές εκδηλώσεις των γονιών μας, τα σχόλια του περίγυρου, οι προσεγγίσεις των δάσκαλων, η βία της τηλεόρασης, τα πρότυπα της τηλεόρασης, όλα αυτά θα γεμίσουν τα κενά του DNA και θα διαμορφώσουν χαρακτήρες. Οι φωτος σε περιοδικά με γυμνό και σοφτ πορνό και σκληρό πορνό θα συνδιαμορφώσουν την αντίληψη για τον έρωτα και το σεξ. Οι μεγαλύτεροι που άκουσαν από μεγαλύτερους ότι όλες οι γυναίκες είναι π……. θα το μεταφέρουν στους μικρότερους. Οι γυναίκες που θα πουν στις κόρες τους να εξετάζουν πρώτα το πορτοφόλι και ότι όλοι οι άντρες είναι ρεμάλια θα το μεταφέρουν στις επόμενες.

Τι και αν κάποιοι Έλληνες φιλόσοφοι προσπάθησαν να τοποθετήσουν την γυναίκα στο σωστό επίπεδο; Τι και ο Δημιουργός την έκανε Μητέρα του; Τι και ο απόστολος Παύλος (που έχω ακούσει κάποιους να τον αποκαλούν μισογύνη) σε μία από τις επιστολές του βάζει τα πράγματα με ένα θαυμάσιο τρόπο στην θέση τους; Σεμνή συμπεριφορά, σεμνό ντύσιμο, φροντίδα και σεβασμός του ενός για τον άλλο, αναφερόμενος στους συζύγους και τις συζύγους. Τι και αν τα είπαν όλοι αυτοί όλα αυτά;;;

Το επίπεδο της σχέσης και η ποιότητα της στα παντρεμένα και μη ζευγάρια είναι ακόμα στον μεσαίωνα. Κυριαρχούν η μαγκιά από την μια και η κουτοπονηράδα από την άλλη. Πραγματικό σεβασμό και αγάπη διαπιστώνουμε σε πολύ λίγα ζευγάρια. Και αν σκεφτούμε ότι πολλοί γάμοι πραγματοποιούνται από σκοπιμότητα και συμφέρον, τότε η συνάρτηση μπερδεύεται και το αποτέλεσμα γέρνει επικίνδυνα προς την μια πλευρά. Και αν βάλουμε στην εξίσωση το κόλλημα κάποιων για το σεξ, τότε …

Η ουσία του προβλήματος.

Εντοπίζεται στην προπαρασκευή εκάστου από το περιβάλλον του όσον άφορα την συμπεριφορά του απέναντι στην άλλη ή τον άλλο. Εκεί θα πρέπει να σκύψουμε. Στην πραγματική και αληθινή παιδεία.

Ένας άντρας ερωτευμένος με μια ωραία κοπέλα (σε σχέση) είναι πιθανότατα ένας ‘κολλημένος’ άντρας και αν τα γονίδια του φέρουν έναν εκρηκτικό χαρακτήρα τότε όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της σχέσης τους, από την συμπεριφορά εκάστου προς τον άλλον. Αν η ποιότητα της σχέσης δεν είναι καλή και η συμπεριφορά γεμάτη από κουτοπονηριές τότε Γλυκά Νερά και Φολέγανδρος (και Δάφνη) θα επαναλαμβάνονται και όλοι θα εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Βεβαίως αν τους ρωτήσεις τα σημαίνει αποτροπιασμός, δεν θα ξέρουν να απαντήσουν.

Όμως την ουσία δεν την θίγει κανείς. Την ποιότητα της σχέσης, την συμπεριφορά του ενός προς τον άλλον, αυτό δηλαδή που καθορίζει και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το 80% των σχέσεων και το 50% των γάμων, δεν το αγγίζει κανείς. Ίσως έτσι το θέλουν οι ηγήτορες της κοινωνίας, έτσι τους βολεύει. Το μπάχαλο, το διαίρει και βασίλευε.

Της Ζήλιας τα Καμώματα

Αν την ζήλευε υπερβολικά τότε αυτή γιατί δεν ενημέρωσε τους δικούς της; Μια καλή μου φίλη είναι ανάπηρη γιατί ήθελε να χωρίσει και αυτός δεν την άφηνε. Δεν ενημέρωσε κανέναν. Αν μας το έλεγε τότε θα μπορούσαν μερικοί συγγενείς και φίλοι να δημιουργήσουν ένα τοίχος και να την προστατευσουν. Το αποτέλεσμα: αυτός οδήγησε το αυτοκίνητο σε προστατευτικό κράσπεδο με πάνω από 130 χιλ / ώρα. Σήμερα αυτή είναι ανάπηρη. Αυτός δεν έπαθε σχεδόν τίποτε.

Ζήλευε και μάλλον αυτό που κυριαρχούσε στο μυαλό του ήταν το έξης: αν δεν μπορώ να σε έχω εγώ τότε δεν θα μπορεί κανείς. Και τα κατάφερε. Πιθανότητα Γλυκά Νερά, Φολέγανδρος και Δάφνη να υπακούουν σε κάτι τέτοιο.

Η ζήλια θολώνει το μυαλό, αλλά πάνω σε πια βάση αναπτύσσεται η ζήλια; Φυσικά δεν αναπτύσσεται στα καλά καθούμενα. Όταν ο ένας ζηλεύει αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνει ο άλλος που δίνει την αφορμή ή την αιτία για ζήλια. Έτσι έχουμε δυο περιπτώσεις: 1. Όταν ο ένας δεν ενδιαφέρεται τότε λογικά θα ξεροκοιτάει και αν ο άλλος ενδιαφέρεται τότε θα ζηλεύει. 2, όταν ενδιαφέρονται και οι δυο. Όμως αν ο καθένας παίζει το παιχνίδι του τότε η κατάληξη θα είναι άσχημη. Παιχνίδια ζήλιας και εξουσίας εκατέρωθεν δείχνουν πνευματική ανωριμότητα. Συνεπώς έλλειψη πραγματικής παιδείας.

(Τρίτη περίπτωση δεν υπάρχει καθώς αν δεν ενδιαφέρεται κανείς πάρα μόνον για σεξ τότε κανείς δεν δίνει σημασία στο τι κάνει ο άλλος).

Και εκεί είναι που πρέπει να πέσει φως. Πρέπει να φωτιστούν όλες οι σκοτεινές γωνιές με το φως της πραγματικής παιδείας.

Το ≥ 90% των ελλήνων δεν έχει κατανοήσει βασικές έννοιες κα πράγματα

Παρατηρώντας είτε κατ ιδίαν είτε μέσω καναλιών και ΜΜΕ τους συμπολίτες μας και ειδικά κάποιες ομιλίες ειδικών προς πολλούς, αντιλαμβάνομαι ότι τουλάχιστον το 90% των ελλήνων δεν έχει κατανοήσει βασικές έννοιες κα πράγματα.

Αναπαράγουν πράγματα οι Έλληνες, επιχειρηματολογούν και υπερασπίζονται με πάθος πράγματα που δεν έχουν κατανοήσει. Τι σημαίνει και τι δείχνει αυτό; Εγωισμό και ημιμάθεια.

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί κάνουν παιχνίδι πάνω στις έννοιες, τα συμπτώματα, τις αποφάσεις και τις συνέπειες. Ποτέ στην ουσία, ποτέ στον πυρήνα της κατάστασης, του προβλήματος ή του γεγονότος.

Και ο ρόλος των καναλιών

Τα κανάλια, στην πρωινή ζώνη θα δείξουν – όλα ανεξαιρέτως – τα πλοία να φεύγουν, το λιμενικό να κάνει ελέγχους και σχεδόν όλοι να πηγαίνουν στην Πάρο. Είναι είδηση αυτό;;;

Και όπως πολύ σωστά μου επισήμανε ένας φίλος ότι όλα τα κανάλια θα προβάλλουν στιγμιότυπα από την έξοδο των αθηναίων στις παραλίες με το ερώτημα που διατύπωσα: είναι είδηση αυτή;;; (από αυτόν είναι και το ερώτημα).

Πολλοί θα δούμε την ‘είδηση γιατί απλά έχει ωραίους κ@λους. Και μπράβο σε αυτόν που βλέπει συνειδητά την ‘είδηση’ γιατί προφανώς ξέρει γιατί την βλέπει. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που όλα τα κανάλια προβάλλουν εικόνες από παραλίες. Ξέρουν τι θέλουμε και μας το ταΐζουν.

Η Εμμονή στο Σύμπτωμα ή και το αποτέλεσμα

Κλασική περίπτωση είναι και η έμμονη στις διώξεις και την ‘σφαγή’ των Ελλήνων από τους Χριστιανούς.

https://www.e-synews.gr/wp/2019/02/04/thymitheite-tin-skythopoli/

https://www.e-synews.gr/wp/2019/02/05/sfagi-ton-ellinon-to-vyzantio-tin-ekklisia-diavaste/

Δεν πιστεύω να αμφιβάλλει κανείς ότι οι ‘κολλημένοι’, οι φανατισμένοι και οι υπηρετούντες σκοπιμότητες θα αδικούν, θα υποκλέπτουν, θα απαγάγουν, θα βιάζουν, θα καταστρέφουν, θα σκοτώνουν. Κλασικό παράδειγμα η υπέροχη Υπατία. Ο όχλος δεν υπηρετεί κανέναν δημιουργό, υπηρετεί απλά τις ανάγκες του.

Βολεύει να κατηγορούμε τους χριστιανούς και να ξεχνάμε ή μάλλον και να κρύβουμε ότι για την κατάντια μας και το γεγονός ότι ήμασταν σχεδόν 2000 χρόνια υπόδουλοι (αλλά και μετά το 1821 δεν είμαστε ελεύθεροι) φταίει η γκρίνια μας, η ανικανότητα μας να συνεννοηθούμε, οι συνεχείς έριδες, οι ατέλειωτοι εμφύλιοι που εξασθένησαν αμυντικά την Ελλάδα αλλά και ο Εφιάλτης που κρύβεται μέσα μας και προσχωρεί σε πέρσες και Ρωμαίους. Ο καθένας βάζει μπροστά το συμφέρον του.

Εμφύλιοι επί 350 χρόνια μας έφεραν στην αγκαλιά των Ρωμαίων, εμφύλιοι το 1821 κόντεψαν να τινάξουν την επανάσταση, διχασμός επί Βενιζέλου και εμφύλιος το 1946-49. Ειδικά ο τελευταίος είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθεί εντελώς η ελληνική αγροτική παράγωγη και η ελληνική ύπαιθρος. Μετά ήρθε ο Παπανδρέου και έφερε τους μανιάτες στα Μανιάτικα για να τους κάνει θυρωρούς όπως και όλη την ελληνική επαρχία. Όσοι έμεινα διασκέδαζαν με τις επιδοτήσεις στα σκυλάδικα.

Επίσης η περίπτωση του κορωνοϊού και του εμβολίου

βλέπουμε δεκάδες συμπατριώτες μας να τοποθετούνται υπέρ ή κατά του εμβολίου αλλά και να έχουν άποψη για τον ιό και αν δούμε το βιογραφικό τους δεν έχουν καμιά σχέση με ιολογία, μικροβιολογία, μοριακή και κυτταρική βιολογία. Βλέπουμε να είναι δικηγόροι, μηχανικοί, πολιτικών επιστήμων. Βλέπουμε ακόμα και καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς να παίρνουν θέση με πάθος.

Αλήθεια, θα πηγαίνατε σε έναν ιολόγο για την καρδιά σας;

Είναι η σημαντικότερη ικανότητα κάποιων

Είναι η σημαντικότερη ικανότητα των ασχέτων να φιλολογούν πάνω στο σύμπτωμα ή το αποτέλεσμα και δυστυχώς παρασύρουν και άλλους με προδιάθεση ολόιδια.

Το μάθημα της ΛΟΓΙΚΗΣ αποσύρθηκε, το μάθημα της ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ αποσύρθηκε και έβαλαν την γονιδιακή θεραπεία και τις μπίζνες. Θέλουν να κάνουν τους μαθητές επιστήμονες και επιχειρηματίες. Όλα για το χρήμα.

Ο νέος άνθρωπος πρώτα πρέπει να χτισει χαρακτήρα, μετά όλα τα άλλα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ χτίζεται με λίγο αλλά καλό και απλό υλικό. Με τμήματα από το ευαγγέλιο, με τμήματα από τους βίους των αγίων και με τμήματα από τους έλληνες φιλοσόφους.

Σε όλη την διαδρομή από το νηπιαγωγείο έως και την τρίτη λυκείου οι εκπαιδευτικοί παρατηρούν και καταγράφουν τα ταλέντα και τις κλείσεις των παιδιών και μετά την τρίτη Λυκείου ο καθείς πάει εκεί που αγαπάει και μπορεί.

Έχει μάθει όμως το κάθε παιδί να σέβεται αυτόν θα αναλάβει τα αποκομίζει τα απορρίμματα των άλλων.

Το πρώτο και σημαντικότερο τοίχος ανοσίας είναι Η ΠΡΟΣΟΧΗ

Το πρώτο και σημαντικότερο τοίχος ανοσίας είναι Η ΠΡΟΣΟΧΗ. Να μάθουν μικροί μεγάλοι να προσέχουν. Να σέβονται ο ένας τον άλλον. Να ενημερωθούν για βασικές έννοιες και πράγματα. Να ενημερωθούν από αξιόπιστες πηγές και πρόσωπα τι είναι ιοί και η βιο-οικολογία τους, τι είναι εμβόλια και πως φτιάχνονται, τι πιθανότητες έχει ο ιός να κάνει ζημιά και τι το εμβόλιο. Αλλά για αυτό δεν μιλαει κανείς. Κανείς.

Και η καθημερινότητα το αποδεικνύει περίτρανα

https://sostegr.wordpress.com/2021/07/17/%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b8%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b1/

Σαν επίλογος

Ετυμηγορούμε πάνω στο σύμπτωμα. Πάνω στο αποτέλεσμα.

Ποτέ στην ουσία του προβλήματος, ποτέ στον πυρήνα του φαινομένου. Και αν το επιχειρήσει κάποιος θα βγει κάποιος άλλος και σκόπιμα θα θολώσει τα νερά.

Αυτό είναι και ένας αξιόπιστος δείκτης της χαμηλής πνευματικής μας κατάστασης.

Οπότε συμπληρώνοντας την μητέρα της κοπέλας της Φολεγάνδρου θα λέγαμε: μάθετε τα αγόρια σας να είναι άντρες σωστοί και τα κορίτσια σας να είναι γυναίκες σωστές.

loading...