Νεος Διγενης Ακρίτας ο Θρακιώτης! Φρούριο ο Εβρος!! (Βίντεο)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος στο Δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΘΡΑΚΗ.net μίλησε για την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου, Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούσαν από το 2018 σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Ο Στρατηγός ξεκίνησε την συζήτηση θυμίζοντας τους δεσμούς του με τον Έβρο και δήλωσε πως αντιλαμβάνεται απόλυτα αυτά τα οποία απασχολούν την τοπική κοινωνία και πόσο μάλλον όταν διερχόμαστε μια περίοδο μετά από μια σοβαρή οικονομική κρίση και ειδικότερα σε έναν νόμο, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει την αντίστοιχη θαλπωρή με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο οδικό δίκτυο του νομού και στον κάθετο άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ η οποία σταματάει κάπου στο Αρδάνιο και επανέλαβε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού από το 2011 έχει υποβάλει πλήρη μελέτη για κάθετο άξονα της Εγνατίας και υπογειοποίησης, η οποία εξυπηρετεί και επιχειρησιακούς σκοπούς και είχε υποβληθεί μέσω της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο αντίστοιχο ΥΠΕΚΑ τότε και νυν Υπουργείο Υποδομών. Δυστυχώς όπως είπε ο Στρατηγός δεν προχώρησε το θέμα, καθώς ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι μπορούμε να αποκοπούμε, ακόμη και με πέτρες..

“Φείδονται χρημάτων για να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχηγός!!

Για τα κέντρα εκπαιδεύσεως εξέφρασε την άποψή οτι ήταν μια επιλογή η οποία έγινε για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους να γίνεται απευθείας στην κατάταξη των νεοσυλλέκτων στις έμπροσθεν μονάδες, είτε των νήσων είτε της Θράκης, διότι:

– Είχαμε χαμηλό ποσοστό επανδρώσεως και

– Με την εννεάμηνη θητεία δεν καλύπτονταν ουσιαστικά οι ανάγκες μας, ούτε καν οι εκπαιδευτικές.

Για τους παραπάνω λόγους υποχρεώθηκε η τότε στρατιωτική ηγεσία να λάβει αυτή την απόφαση. Το σύστημα δοκιμάστηκε και είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε είπε ο Στρατηγός και συμπλήρωσε, πως δεν θα το υιοθετούσε ποτέ, διότι:

Όπως δήλωσε καθαρά επιχειρησιακές μονάδες δεν δύναται να ασχολούνται για το πώς θα ντυθεί ο στρατιώτης, πως θα πάρει τα πρώτα μηνύματα, πως θα πρέπει να πάει και πόσες φορές στο νοσοκομείο για να εξεταστεί και όλα τα υπόλοιπα και να τίθεται εκτός σκοπού μια επιχειρησιακή μονάδα, ένας επιχειρησιακός σχηματισμός. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ όπως είπε ο Στρατηγός

Για το θέμα όμως που απασχολεί την τοπική κοινωνία, πρότεινε να γίνει ένα μεγάλο κέντρο εκπαιδεύσεως, μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρουπόλεως κάπου εκεί στα Αρριανά,που να παίρνει 3.000 επίστρατους κάθε φορά, και να συμβάλει και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για να ζήσουν και πολλές οικογένειες, να έρθουν και πολλοί Θρακιώτες αλλά και πολλοί ΕΠΟΠ, να πάρουν σπίτια κλπ. Και επειδή γνωρίζω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, επειδή τον είχα και Λοχαγό, γνωρίζω ότι είναι επιχειρησιακός αξιωματικός και «ξέρει τι του γίνεται» αλλά και τον αγώνα που δίνει για τον εξοπλισμό του στρατού με νέα οπλικά συστήματα, συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το να φέρουν περισσότερους στρατιώτες, να αυξήσουν την θητεία στους 15 μήνες (οι 9 για την πατρίδα και οι 6 με πληρωμή με τον κατώτατο μισθό) και να παίρνουν και χρηστικά επαγγέλματα εκείνο το διάστημα και να «γεμίσετε» από κόσμο, ναι! Αυτό θα εξυπηρετούσε. Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία μπορούν να δοθούν με τα παραπάνω. Δηλαδή με ένα κέντρο εκπαιδεύσεως και με την αύξηση της θητείας όχι όμως εις βάρος των παιδιών και να μαθαίνουν και επαγγέλματα. Αυτό μετρά. Στρατιωτικά πάντως είναι ορθότατο.

Το πρόβλημά μας είναι το δημογραφικό. Για αυτό και πρέπει να αυξηθεί η θητεία και με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνουν bonus τα παιδιά, δηλαδή και μισθό για 6 μήνες για να βοηθηθούν οι οικογένειες με την ανεργία και να μάθουν και επαγγέλματα και αυτά να μετρούν ως συνταξιοδοτικά. Και αν θέλει κάποιος να παραμείνει και για πάνω από 6 μήνες, να το κάνει».

Παράλληλα έκανε και μια δεύτερη πρόταση, στο Φυλάκιο που έχει γίνει μια υποδομή για τους παράτυπους μετανάστες, θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ένα κέντρο εκπαιδεύσεως του μηχανικού μιας και εκεί βρίσκεται ο ποταμός Άρδας και θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται είτε σε RIBBON (Πλωτή γέφυρα) είτε σε ταχεία διέλευση ενός υδάτινου κωλύματος.

Ο Στρατηγός όπως είπε γνωρίζει τα προβλήματα από την εποχή που ήταν ανθυπολοχαγός διοικητής λόχου στις Καστανιές με το τάγμα πεζικού στα Ρύζια. Επεσήμανε την στρατηγική αξία της δημιουργίας του φράχτη και της αντιαρματικής τάφρου.

Συμπλήρωσε πως εκείνο που πρέπει να προχωρήσει για να αναπτυχθεί η περιοχή και να έχουμε και ένα ουσιαστικότερο κώλυμα είναι η δημιουργία ορυζώνων μεταξύ του ποταμού και της τάφρου με την συμβολή του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης. Όπότε αντιλαμβάνεται και ο πλέον μη εξειδικευμένος στα στρατιωτικά θέματα ότι θα είναι το αδιαπέραστο κώλυμα όχι μόνο για τροχό ή ερπύστρια, αλλά και για οποιοδήποτε άνθρωπο και επιλύει και άλλα θέματα όπως αυτά τα οποία έχουνε προκύψει τώρα με τον υβριδικό πόλεμο που μας έχει κηρύξει η Τουρκία και με τις απειλές για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Επεσήμανε πως θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το θέμα της εθνοφυλακής και πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την τοπική εφεδρεία και τις εθνοφύλακες, αλλά και ότι θα πρέπει και οι γυναίκες πλέον να εκπαιδεύονται και να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτά, διότι έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα του δημογραφικού.

Τέλος ο Στρατηγός επανέλαβε ότι ο Έβρος είναι φρούριο και στηρίζεται πάνω από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του και όπως είπε “ξέρω καλά πόσο τους υπολογίζετε και πώς τους μετράτε τους απέναντι και αν τους φοβάστε”.

Ο Έβρος δεν πέφτει , είναι φρούριο.

loading...