Το παράξενο χωριό Βώλακας της Τήνου

Ένα από τα πιο παράξενα χωριά της Τήνου και πιθανόν ολόκληρης της Ελλάδας είναι ο Βώλακας ή Βωλάξ, γένους θηλυκού.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χώρα της Τήνου και το χαρακτηριστικό που την διακρίνει είναι οι γρανιτένιοι ηφαιστειογενείς ογκόλιθοι, που τον περιτριγυρίζουν, δημιουργώντας ένα απόκοσμοπου θυμίζει τοπίο της Σελήνης.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την δημιουργία τωνογκόλιθων Μία από αυτές την αποδίδει σε έκρηξη ηφαιστείου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Μια άλλη υποθέτει πως το χαρακτηριστικό τους σχήμα οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, καθώς ισχυρίζεται πως η θάλασσα κάποτε πριν εκατομμύρια χρόνια έφτανε ως τον Βώλακα.

Μια τρίτη αναφέρεται σε πρόσκρουση μετεωρίτη που είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων.

Οι παράξενοι ογκόλιθοι τράβηξαν το ενδιαφέρον Ευρωπαίων επιστημόνων, που περιηγήθηκαν στο νησί.

Ο καθηγητής υδρογεωλογίας και τεχνικής γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Στουρνάρας, διαπίστωσε διαπίστωσε πως τα απόκοσμα, στρογγυλά βράχια οφείλονται στη διάβρωση και την αποσάθρωση του πετρωμένου μάγματος, του διάπυρου που γεμίζει το εσωτερικό της Γης, το οποίο βγαίνει ενίοτε στερεοποιημένο στην επιφάνεια.

Από τη στιγμή που ο γρανίτης βγήκε στην επιφάνεια σε στέρεη μορφή, τη σκυτάλη της διαμόρφωσής του πήραν τα διάφορα στοιχεία της φύσης, όπως η θερμοκρασία, οι άνεμοι και η υγρασία.

Αν και είναι δεδομένο ότι θαφτάσετε στον Βώλακα για ναθαυμάσετε τους παράξενους ογκόλιθους που τον έχουν κάνει διάσημο, ωστόσο, θα βρείτε ένα ειδυλλιακό ορεινό χωριό του Αιγαίου, το οποίο έχει και μερικά ακόμα αξιοθέατα., όπως το υπαίθριο θεατράκι του χωριού το γραφικό εκκλησάκι της την Παναγία Καλαμάν, που η εξωτερική όψη του, έχει μείνει αναλλοίωτη από το 1792 μέχρι σήμερα, με μόνη εξαίρεση το κωδωνοστάσιο (προσθήκη του 2008)

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον Βώλακα

Tinos, Greece – Volax – AtlasVisual                     

loading...