Αγγελόπουλος: «Μια αρχιδιά είμαι μπροστά στο Χατζιδάκι»

Το 2002 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους το βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή «Η μπαρή σεβντάβα – Ένας έρωτας μεγάλος».
Θέμα του ο πολυσυζητημένος και πολυτραγουδισμένος έρωτας του αξέχαστου Μανώλη Αγγελόπουλου και της Αννούλας Βασιλείου.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε βγει στη μεγάλη οθόνη η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» βασιζόμενη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή.

Μάλιστα λόγω της επικαιρότητας, το βιβλίο που είχε εκδοθεί από την «Οδός Πάνος» το 1994 επνακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους το 2000.

Στο «Η μπαρή σεβντάβα – Ένας έρωτας μεγάλος» ο Αλεξανδρής αξιοποιεί τις διηγήσεις της Αννούλας Βασιλείου, οικείων της, όπως και των παιδιών που απόκτησε με τον Αγγελόπουλο (Ηλίας, Στάθης, Μαρία) καθώς και φίλων και συνεργατών του ανεπανάληπτου ερμηνευτή που έφυγε νωρίς.

Ένας από τους τελευταίους και ο Κώστας Καλαϊτζής, που με το ψευδώνυμο Λιβανός υπέγραψε στιχουργικά όμορφα τραγούδια, ανάμεσα τους και το σουξέ του Αγγελόπουλου «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά» σε μουσική του Θόδωρου Καμπουρίδη.

Ο Θεσσαλονικιός Καλαϊτζής, από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, δέθηκε με τον Αγγελόπουλο και την Αννούλα και έμεινε στο πλευρό του πρώτου μέχρι και το βιαστικό φινάλε του.

Διηγείται λοιπόν ο Καλαϊτζής στον Αλεξανδρή όπως αποτυπώνεται στο «Η μπαρή σεβντάβα – Ένας έρωτας μεγάλος»:

«Στο υπόγειο του σπιτιού του στη Νέα Σμύρνη που είχε το στούντιο, τον έπεισα να ακούσει για πρώτη φορά το Χαμόγελο της Τζοκόντα. Στην αρχή αντέδρασε και μετά η μουσική τον μάγεψε. Ένα βράδυ το ακούσαμε πάνω από 20 φορές.

Και πολλές φορές που γυρνούσαμε χαράματα από τη δουλειά, μες στο αυτοκίνητο, έλεγε: Ρε, βάλε να ακούσουμε το Χαμόγελο.

Και τότε είπε τη μεγάλη φράση:
-Εγώ τώρα τι τραγούδια λέω; Ωραία λαϊκά, αλλά δεν είμαι τίποτα μπροστά σε αυτόν τον άνθρωπο. Μια αρχιδιά είμαι μπροστά στο Χατζιδάκι».
loading...