Τα παραμύθια μας τελειώσανε, μας έμειναν οι δράκοι…

Γεωργια Γκαρδαλινου ..


Η Γερμανία αρέσκεται να θεωρεί εαυτήν ως “ευρωπαϊκή πατρίδα της φιλοξενίας” αλλά ο κίνδυνος να πάρει τα πάντα πίσω είναι εδώ. Οι Ιταλοί και όλοι οι Ευρωπαίοι που έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, αν είναι άνεργοι, μπορούν να εκδιωχθούν αν δεν κατορθώσουν ή εάν δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά σ’ ένα εξάμηνο. «Αν αυτό αληθεύει είναι πολύ σοβαρό, η στάση αυτή της Γερμανίας θα μπορούσε να επηρεάσει την ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» δήλωσε στο…
πρακτορείο ANSA, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Μέρλο, τονίζοντας ότι «θα ήταν παράδοξο:από τη μια η Ιταλία να κατηγορείται γιατί προσπαθεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη από την παράτυπη μετανάστευση και τη Μέρκελ που πλήττει ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ ». “Ποιος είναι αυτός που υπερασπίζεται πραγματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος εργάζεται για την προστασία των συνόρων της και ποιος προσπαθεί να διώξει τους Ευρωπαίους πολίτες έξω από τη χώρα του;”, λέει ο υφυπουργός. Ο συναγερμός σήμανε μέσω του Radio Κολωνία, μέσω της ιταλόφωνης υπηρεσίας της εκπομπής Cosmo που μετέδωσε την μαρτυρία σοκ μιας Ιταλίδας η οποία κλήθηκε από το Γραφείο για τους μετανάστες που της έδωσε ένα είδος τελεσιγράφου.
Σύμφωνα με το Radio Κολωνία, υπάρχουν ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τουλάχιστον εκατό απειλές εκπατρισμού σε Ιταλούς πολίτες και αφορούν ανθρώπους που δεν εργάζονται ή που δεν ψάχνουν εργασία, και σύμφωνα μάλιστα με συνδικαλιστικούς παράγοντες που ρωτήθηκαν για το θέμα αναφέρονται ακόμη και σε καταστάσεις σοβαρής δυσκολίας υγείας, όπως οι έγκυες γυναίκες. Στη βάση της ιστορίας υπάρχει ένας νόμος που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια σύμφωνα με τον οποίο για να έχει πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές στην Γερμανία ο Ευρωπαίος μετανάστης απαιτείται παραμονή 5 ετών ενώ παλαιότερα η παραμονή μόλις 3 μηνών ήταν αρκετή. Τον περασμένο Απρίλιο μια εγκύκλιος του Κέντρου Εργασίας (Job Center), που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του νόμου του 2016 με τροποποίηση του 2017, ορίζει ότι όσοι μεταναστεύουν στην Γερμανία για να βρουν εργασία έχουν διορία έξι μήνες, στο τέλος της οποίας λήγει και η ελευθερία κυκλοφορίας και τα δεδομένα αποστέλλονται στο Γραφείο Μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι η αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται. Διαφορετικά, ο κίνδυνος της απέλασης τώρα γίνεται συγκεκριμένος.
«Μου ανακοίνωσαν διορία 15 ημερών, δεδομένου ότι δεν ήμουν σε θέση κατά την άποψή τους να αυτοεξυπηρετηθώ οικονομικά , να βρω μια δουλειά, αλλιώς τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου θα παίρναμε απέλαση μένα και μάλιστα αν δεν είχα τα απαραίτητα χρήματα θα κατέβαλαν αυτοί τα έξοδα ταξιδιού για μένα και τα κορίτσια. ” Η ιστορία που έφερε στο φως η ιταλόφωνη εκπομπή Cosmo, του Radio Cologne, αφορά σε Ιταλίδα μετανάστη που μετακόμισε στη Γερμανία το 2013 και, αφού σταμάτησε να εργάζεται μετά από εγκυμοσύνη, πήγε να ζητήσει το αντίστοιχο κοινωνικό επίδομα. Μετά από τρεις μήνες αναμονής, κλήθηκε από το Γραφείο Μετανάστευσης, το οποίο της έδωσε και τελεσίγραφο. Αλλά δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και πολλές άλλες παρόμοιες που έτυχαν παρόμοιας γνωστοποίησης αρχικά προφορικής κι ύστερα με επιστολή. Οι απειλές του εκπατρισμού προς Ιταλούς που δεν εργάζονται ή που δεν τον αναζητούν, σύμφωνα με το Radio Colonia, είναι τουλάχιστον 100, ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. αφορούν καταστάσεις σοβαρής δυσκολίας, όπως οι γυναίκες σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης. Στη βάση της ιστορίας όπως είπαμε υπάρχει ένας νόμος που εδώ και δύο χρόνια έχει αυξήσει από 3 μήνες σε 5 χρόνια την περίοδο παραμονής στη Γερμανία ικανής να επιτρέψει πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές. Η φιλοσοφία του γερμανικού νόμου «ήταν η θέληση να αλλάξει την πρόσβαση ενός υπερβολικά γενναιόδωρου κράτος πρόνοιας κατά την γνώμη τους, που προσέλκυσε πάρα πολλούς Ευρωπαίους. Οι ΕΕ ξένοι λοιπόν -επικαλούμενοι την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας – “εκμεταλλεύονταν” υπερβολικά το σύστημα κατά το Βερολίνο, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών δυσκολιών, όπως οι γυναίκες σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης».

Όπως βλέπουμε λοιπόν, για άλλη μια φορά η Γερμανία κουνάει πάντα το δάχτυλο στους υπόλοιπους περί ευρωπαϊκών κεκτημένων ισονομίας, ισοπολιτείας και άλλων χαρωπών παραμυθιών, που και σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν (και μάλιστα απειλεί με ποινή κυρώσεων τα υπόλοιπα κράτη) για όλους τους υπόλοιπους εκτός των ιδίων των Γερμανών.
Όσων αφορά μάλιστα στην γερμανική έννοια της γενναιοδωρίας τους να θυμίσω μόλις την προηγούμενη εβδομάδα την δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ περί του “πιο γενναιόδωρου προγράμματος διάσωσης” που τύχαμε της εφαρμογής ( «Μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας, βρίσκονται ενώπιόν μας στην Ελλάδα σημαντικά ζητήματα, από την περαιτέρω μεταρρυθμιστική διαδικασία έως τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο δρόμος της Ελλάδας αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα γενναίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης — εκ πεποιθήσεως και προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να τον συνεχίσουμε»)

loading...