Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, δείχνει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην ηλικία των 9-11 ετών, για παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη κύησης...


  Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.740 παιδιά ηλικίας 9-11 ετών, από 12 χώρες. Για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας, ενώ στα παιδιά πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και ποσοστού σωματικού λίπους.

  Συνολικά, το 4,3% των μητέρων είχε εμφανίσει διαβήτη κύησης, ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας, κεντρικού τύπου παχυσαρκίας και αυξημένου σωματικού λίπους στα παιδιά, στην ηλικία των 9-11 ετών, διαμορφώθηκαν στο 12,3%, 9,9% και 8,1%, αντίστοιχα.

  Λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με την πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, όπως η ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση, το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο, οι συνήθειες διατροφής, άσκησης και ύπνου, το βάρος γέννησης καθώς και ο τρέχον δείκτης μάζας σώματος της μητέρας, υπολογίστηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης κεντρικού τύπου παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος κατά 54% στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

  Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μηχανισμοί μεσω των οποίων η έκθεση του εμβρύου στο διαβήτη κατά την ενδομήτριο ζωή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο η εμφάνιση αυξημένης λιπώδους μάζας στο έμβρυο, η αλλαγή των επιπέδων ορισμένων ορμονών, τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και λεπτίνης ή/και πιθανές μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους.

 neadiatrofis.gr
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]