«Η απόλυτη εγκατάλειψη της αμυντικής βιομηχανίας από την κυβέρνηση»

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ελληνική αμυντική βιομηχανία!

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και οι δηλώσεις του, ανέδειξαν την απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να απολογηθεί για το ότι έχει εγκαταλείψει έναν κλάδο εθνικής σημασίας, κατέφυγε στην γνωστή τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης και της διασποράς ασύστολων ψεμάτων. Μόνο που τα στοιχεία είναι εδώ, είναι αδιάψευστα και εμείς θα τα παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό!

Στα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης, η ΝΔ έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ χωρίς αυτά να συνδέονται με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το πώς θα καλυφθούν οι αδήριτες αμυντικές ανάγκες, για το πως θα αντιμετωπιστούν οι γνωστές προκλήσεις. Σε αντίθεση με τον πρόχειρο και προβληματικό σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες (στις οποίες οδήγησαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), υπογράφτηκαν δυο εξοπλιστικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 και για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 block 52+ σε έκδοση Viper.

Και τα δύο προγράμματα εκτελούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και είναι χαρακτηριστικό πως η διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση παραδέχεται πως η ΕΑΒ λειτουργεί σήμερα λόγω των δυο προγραμμάτων εκσυγχρονισμού P-3 και F-16 που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι αποσπώνται οι δουλειές από τα προγράμματα που τρέχουν και προσφέρονται σε εταιρίες του εξωτερικού για να υλοποιηθούν! Υπάρχει υποκατασκευαστικό έργο ή οποιαδήποτε σύνδεση της ΕΑΒ με την αγορά των RAFALE; Κατηγορηματικά «όχι» είναι η απάντηση.

Η κυβέρνηση ΝΔ ισχυρίζεται πως για το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Belh@rra υπάρχουν 12 συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς ομίλους. Η πραγματικότητα όμως είναι πως πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συνάψει ιδιωτικές εταιρείες μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης όπως επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ποσοστό συμμετοχής και τέλος δεν υπάρχει καμία συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φ. Παρλί ήταν πολύ ειλικρινής και αποκαλυπτική στην ομιλία της στα ναυπηγεία της Λοριάν, όταν ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες για την αγορά των φρεγατών. «Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί το συμβόλαιο απόκτησης τριών φρεγατών από την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της Ελλάδας μας τιμά. Χάρη σε αυτή την παραγγελία, εξασφαλίζονται 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας».

Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η παραγωγή έχει σχεδόν σταματήσει, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών. Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χάρη στην προσπάθεια και της διοίκησης της εταιρείας, αλλά και των εργαζομένων, παρέδωσε κύκλο εργασιών 31 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο κύκλος εργασιών των ΕΑΣ έχει πέσει στα 6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα χάνονται συμβάσεις, όπως η πώληση των πυρομαχικών 105χιλ. στην Αίγυπτο, (η ζημία μόνο από την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής είναι 290.000 ευρώ). Η συνολική ζημιά από την ακύρωση των συμβάσεων με την Τυνησία και το Μπαγκλαντές για φυσίγγια 12,7χιλ. ανέρχεται στα 420.000 ευρώ. Το μόνο πραγματικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για τα ΕΑΣ είναι το κλείσιμο των εργοστασίων του Υμηττού, ώστε να γίνει κυβερνητικό πάρκο, χωρίς την μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής και χωρίς καμία πρόβλεψη για ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μάλιστα έφτασε στο σημείο να κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την άμυνα. Ξέχασε μόνο να πεί πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στο European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) από το 2017.

Διεθνώς, σε τόσο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα όπως το ελληνικό ύψους 14 δισ. ευρώ, η συμμετοχή της εκάστοτε εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κυμαίνεται γύρω στο 30-45%. Μάλιστα στην Τουρκία του Ερντογάν το ποσοστό ξεπερνάει το 55%, με την τουρκική αμυντική βιομηχανία να έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η χώρα μας οφείλει να διαμορφώσει το δικό της εθνικό σχέδιο. Δεν είναι άλλο από την κάλυψη των εξοπλιστικών της αναγκών σε τέτοιο ποσοστό από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ώστε να μειώνονται οι εξαρτήσεις από ξένες βιομηχανίες. Ένα σχέδιο που θα αντιστρέψει το brain drain, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη χώρα και θα οδηγήσει σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, μετατρέποντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας. Πρέπει όμως να είναι καθαρό: Δεν επενδύουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μόνο για τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως γιατί η ελληνική δημόσια και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία είναι στρατηγικοί εταίροι για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι συντονιστής του τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

loading...