Το ΕΥΡΩ διέλυσε την Ελληνική Οικονομία

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

  Με αφορμή την συζήτηση που προέκυψε ξαφνικά από τα wikileaks σχετικά με τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα το κρίσιμο διάστημα του 2015 με Πούτιν και Ολάντ και την πιθανότητα επιστροφής μας στη δραχμή, θα πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα, για ιστορικούς λόγους και ΜΟΝΟ…
Τι αγοράζαμε με 1000 δραχμές το 2000; Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές. Τυρόπιτα: 100 δραχμές. Καφές φραπέ: 450 δραχμές. Νερό μικρό μπουκάλι: 50 δραχμές. Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές. Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν: Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,50 ευρώ. Τυρόπιτα 1,8 ευρώ Καφές φραπέ: 3 ευρώ. Νερό μικρό μπουκάλι: 0,50 ευρώ Σύνολο 9,9 ευρώ, δηλαδή 3.250 δραχμές, με βασικό μισθό 480 ευρώ. Δηλαδή σε δραχμές 163.000 (περίπου όσο και το 1999). Συμπέρασμα; 16 χρόνια μετά, το κόστος ζωής υπερτριπλασιάστηκε, ο βασικός μισθός μειώθηκε και για το 30% του ελληνικού εργατικού δυναμικού δεν υπάρχει ούτε αυτός ο μισθός της πείνας.

  Τα ευρήματα ήταν αρκούντως αποκαλυπτικά και κατά τη γνώμη μου αποδεικνύουν ότι το Ευρώ ΜΑΛΛΟΝ στραγγάλισε την ελληνική οικονομία και την οδήγησε στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα… Ας δούμε όμως και τις νομισματικές ισοτιμίες: Το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150.

  Θα μου πείτε ότι η ισοτιμία κινείτο κατά κανόνα έναντι των δύο μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων, του δολαρίου και του μάρκου, ωστόσο αυτό ήταν εντελώς φυσιολογικό, αφού η ελληνική οικονομία ήταν πάντα μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρώπης.

  Την 1η Ιανουαρίου 2002 η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ με ισοτιμία 1e = 340,75 δραχμές. Αν και η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε γίνει ήδη από το 2000 η κατάργηση της δραχμής έλαβε χώρα την 01/01/02 και από τότε και στο εξής το ευρώ είναι το ελληνικό νόμισμα και οι ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων του κόσμου διαμορφώνονται ως προς το ευρώ μέσα στο ‘ελεύθερα’ κυμαινόμενο διεθνές σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, επηρεάζοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία.

  Λίγο περισσότερο από 8 χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2011, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 57,02%. Καθώς η δραχμή διατήρησε ουσιαστικά την ισοτιμία 340,75/1 με το ευρώ και το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 57,02% έναντι του δολαρίου, αυτό σημαίνει πως και η δραχμή ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου στο ίδιο ποσοστό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στη σύγχρονη νομισματική ιστορία καθώς η δραχμή στον πολυετή ορίζοντα πάντα κατέγραφε πτώση έναντι του δολαρίου, μια που η οικονομία της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από αυτήν των ΗΠΑ.

  Επιπλέον, καθώς η ισοτιμία του μάρκου κλειδώθηκε έναντι του ευρώ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη δραχμή, στο διάστημα αυτό η δραχμή παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του μάρκου και με τον ίδιο τρόπο και έναντι του γαλλικού, του ιταλικού και των υπόλοιπων νομισμάτων της ΕΕ. Ούτε αυτό, όμως, είχε συμβεί ξανά στη σύγχρονη νομισματική ιστορία. Τέλος, καθώς το κινέζικο νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου η Ελλάδα έγινε ακριβότερη και έναντι της Κίνας κατά 57,02% από το 2002 μέχρι το Μάρτιο του 2011.

  Έτσι, ενώ η ελληνική οικονομία έμαθε να επιβιώνει σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχοντας ενός φθηνό, έναντι των ανταγωνιστικών του, νόμισμα, στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα έπρεπε να μάθει να επιβιώνει έχοντας το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο και μάλιστα ένα νόμισμα που γινόταν ολοένα και πιο ακριβό.

aba.gr
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

 1. Το € είναι ένα ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ (ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ)-ΙΔΙΩΤΙΚΟ (Η ΕΚΤ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)νόμισμα που σκοπός και στόχος της δημιουργίας του ήταν και είναι η βίαιη μεταφορά πλούτου από τους απλούς πολίτες προς τις τράπεζες. Είναι ένα νόνισμα χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία κάθε χώρας.
  Με το € η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει φθάσει στο ναδίρ και η αποταμιευτική του δυνατότητα είναι αρνητική.
  Για τους παλαιότερους , ας σκεφτούν μόνο ποια αγοραστική δύναμη είχαν 17000 δραχμές καΙ ποια έχουν 50€ σήμερα (με όλους τους φόρους που προστίθενται σήμερα για να εξυπηρετήσουμε ένα παράνομο χρέος).
  Συμπερασματικά, το βασικό διακύβευμα όλων είναι: ΠΟΙΟΣ ΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΓΕ.!!!!!!!!
   Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε, συνεχίζοντας το ίδιο …βιολί με τους προϋγούμενους, προβλέπει επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες.
   Αυτός συνοδεύτηκε από την αποκάλυψη πως το Ελληνικό Κράτος προχωράει με ταμειακό έλλειμμα της τάξης των εικοσιτεσσάρων δις ευρώ σε ετήσια βάση.
   Το μόνο βέβαιο σχετικά με αυτό, είναι πως σίγουρα πρόκειται να επιδεινωθεί, με δεδομένο πως σταθερά, η αδιάλλακτη μνημονιακή πολιτική, δυσχεραίνει αλματωδώς την κατάσταση, τόσο στο επίπεδο του νοικοκυριού, όσο και σε αυτό του Κράτους και της Ελληνικής Κοινωνίας, συνολικά.

   ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
   • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
   • ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ
   • ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
   https://www.youtube.com/watch?v=ZN5g00W52gE

   https://uploads.disquscdn.com/images/d6d5c478430636dc6e2fc93e58006e9a50b195b84d8b6c4c48fd49aa5e3ee789.jpg

   Διαγραφή
 2. Η διαφήμηση που εξαφανίστηκε μόλις μπήκαμε στην ΕΟΚ, αλλά θα έπρεπε να παίζει κάθε μέρα στην τηλεόραση.
  Ο επιμένων ΕλληΝικά.
  https://www.youtube.com/watch?v=5B0viuGwNwU
  Να γιατί διαλύθηκε η Ελληνική οικονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν οι συνεταιροι είναι βαρβαροκλεφτες και αναξιοπιστοι
  τίποτα δεν αποδίδει.. για τους ευπιστους που κοιτανε την
  παρτη τους ..δουλικα χωρίς αξίες
  οι γερμανοι αφού μας οδήγησαν σε σορεια συνθηκών. υποτιθεται
  αμοιβαιων οφελειων καταφέρνουν να τις αθετουν λαδωνοντας
  εθνικους και ευρωπ ελεκτικους μηχανισμούς.. αποτέλεσμα;
  Γιναμε οι καλύτεροι πελάτες τους και εκείνοι έγιναν οι χειροτεροι
  πολεμιοι μας
  Ουστ και πάλι ουστ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια απλή ερώτηση που ποτέ δεν διατυπώθηκε και φυσικά ποτέ δεν
  απαντηθηκε
  Γιατί η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ με ισοτιμία 341/1 και η Βουλγαρία
  2/1;;
  Δηλαδή η Ελλάδα αγοραζε το Ευρώ με 341 δρχ και η Βουλγαρία με
  2 λεβα ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί είσαι άσχετος...
   Διάβασε λιγάκι, πριν γράψεις μπούρδες...
   Το λέβα είχε κλειδώσει χρόνια πριν (δεκαετία '90) σε 1 λέβα = 1 γερμανικό μάρκο.
   Οπότε όταν έγινε η μετατροπή ίσχυσε 2 μάρκα = 1 ευρώ.
   Οπότε και 2 λέβα = 1 ευρώ.

   Γκέγκε ... μπουμπούνα???

   Διαγραφή
  2. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ 5.47 ????????????????????ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ??????????????????/ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Διαγραφή
  3. Ο ατομικός πλούτος δεν σχετίζεται με την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος.
   Δηλαδή ο νέος που δουλεύει πλέον στη χώρα μας και παίρνει 400 ευρώ μισθό είναι πλούσιος??οεοοοο???
   Οι βουλγαροι είχαν κλειδωμένη ισοτιμία αλλά έπαιρναν 80 λέβα μηνιαίο μισθο που δεν τους έφθανε ούτε για να επιβιώσουν...
   Κατάλαβες τώρα γιατί "κατέβαιναν σωρηδον στην Ελλάδα" όπως γράφεις?
   Ανοίξτε κανένα βιβλίο και διαβάστε πριν εκφράσετε απόψεις εδω μέσα...
   Έλεος πλέον με τους άσχετους!!!

   Διαγραφή
 5. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ 10.27 ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΚΛΕΨΙΜΟ ΕΠΕΣΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 10.27 Η πιο σωστη παρατηρηση!!!!μπραβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]