Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού.
Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.

Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.

Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.

Πηγη madata
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Η ΠΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΖΥΜΟΣ ΑΡΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ.ΗΤΑΝ ΠΙΤΤΑ.(ΜΕ 2Τ ΓΡΑΦΟΤΑΝ Η ΠΙΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ).ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ PIZZA.ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ,ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ-ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ.ΕΠΕΙΤΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ(ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΙΚΟΙ ΚΥΡΙΩΣ,ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΠΙΑ ΙΤΑΛΙΚΟ).
  ...ΓΙ'ΑΥΤΟ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑΣ, ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΦΤΙΟΥΣ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΨΩΜΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΑΝΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΤΠΝ 5ο ΑΙΩΝΑ Π.Χ. ΕΚΕΙ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ 65 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΘΣ ΠΛΑΚΟΥΝΤΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΑΖΥΜΕΣ ΠΙΤΕΣ ΨΗΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΑΥΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ.
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ. ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΜΑΓΙΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ - ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ. ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΟ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΡΙΘΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΟ.
  ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΡΩΜΑΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]