«Βρισκόμαστε σε τροχιά πολέμου με την Τουρκία»! – «Πρέπει να υπάρξει προετοιμασία της κοινής γνώμης και πολεμική προπαρασκευή…»

 

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης μιλά στο militaire.gr για τις τεράστιες αλλαγές που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Μιλά ειδικά για την Ελλάδα και την απόφαση εμπλοκής της. Επισημαίνει ότι θα μπορούσε αυτή η εμπλοκή να έχει γίνει «σε χαμηλότερους τόνους».

«Μπορεί η Ρωσία να μην μας έχει υποστηρίξει όπως θα θέλαμε ,αλλά υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να προβληματιστούμε για τη σχέση μας με τη Μόσχα» . Αναφέρει για παράδειγμα το θέμα των Στενών και του Αιγαίου. «Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι κάτι απλό ,η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου. Η Άγκυρα προσπαθεί να ενώσει το θέμα των Στενών με τη Γαλάζια Πατρίδα κι αυτό ενδιαφέρει και τη Ρωσία».

«Η αναφορά μας απλώς στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να μπορείς να κατοχυρώσεις τα δικαιώματα σου, δεν καταλήγει πουθενά», λέει ο κ.Γκίνης.

Θετικές οι συμφωνίες που έγιναν με Ιταλία και Αίγυπτο παρά τις όποιες ενστάσεις που υπάρχουν ,σύμφωνα με τον κ.Γκίνη. Η πολύχρονη αδράνεια μας, προκάλεσε και το πρόβλημα με τη Λιβύη. «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο συζητείται από το 2013 και υπήρχαν δημοσιεύματα από το 2011. Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να δηλώνει ότι έπεσε από τα σύννεφα το 2019», τονίζει ο κ.Γκίνης.

Τι λέει για την στρατιωτική βοήθεια που στέλνουμε στην Ουκρανία; «Γιατί δεν καλούνται οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτουν πολιτικά κόμματα για τις επιπτώσεις της αποστολής στρατιωτικού υλικού», ρωτά ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ. Δεν πρέπει να «δραματοποιούμε τα γεγονότα» ,λέει επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για το θέμα.

Για το κίνδυνο στρατιωτική κλιμάκωσης από την Τουρκία ο κ.Γκίνης λέει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί είχαν επισημάνει αυτά που τώρα έρχονται. «Βρισκόμαστε σε τροχιά πολέμου με την Τουρκία», λέει, γιατί «η Τουρκία με την Γαλάζια Πατρίδα έχει θέσει στην Ελλάδα ένα ανελαστικό πρόβλημα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Ποια ελληνική κυβέρνηση θα πάει να διαπραγματευτεί το μισό Αιγαίο»;

Η Τούρκια όπως λέει έχει αφήσει πίσω των 25ο μεσημβρινό και έχει αρχίσει να μιλά για τον 23ο μεσημβρινό στο Αιγαίο!

Πρέπει να υπάρξει προετοιμασία της κοινής γνώμης και ζητά «πολεμική προπαρασκευή» για να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το ενδεχόμενο πολέμου.

Απαντά σε όσους υποστηρίζουν μέσω τηλεοράσεων ή άλλων μέσων τη θεωρία του «πρώτου πλήγματος» από την Ελλάδα.

Ο Στρατηγός Γκίνης μιλά για τους εξοπλισμούς και τονίζει ότι προέχει η εξοπλιστική ενίσχυση του ΠΝ και της ΠΑ. Για το Στρατό Ξηράς λέει ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Επίσης χρειάζεται η ενίσχυση της επάνδρωσης και η προσθήκη πολύ συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που έχουν να κάνουν με την αεράμυνα.

Απαντά χωρίς περιστροφές για την υπόθεση του Βόλου και της μεταφοράς των πεζοναυτών που ματαιώθηκε: «Οι πεζοναύτες θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί και όλα τα άλλα που ακούγονται είναι αστειότητες» ,λέει αναφερόμενος στα σχέδια δημιουργίας βάσης για τα αρματαγωγά στον Παγασητικό.

Εκφράζει τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που δημιουργήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του Στρατού Ξηράς. «Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο ,κάνει τεράστιο λάθος», λέει ο κ.Γκίνης

militaire.gr

loading...