Ψήφισμα του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο των δύο ημερίδων με θέμα :

«Ήπειρος και Υδρογονάνθρακες» που η ίδια διοργάνωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και της πρόσφατης της 12-Ματρη του τρέχοντος έτους 2018
Το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, η ΠΣΕ το αντιμετώπισε πρώτη, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο φορέα και στις 2/12/2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν γνωστά σε όλους τους Ηπειρώτες είναι:

«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».

Η ΠΣΕ μετά την έναρξη των ερευνών διαπιστώνει ότι, καθίσταται αναγκαία η διερεύνηση, το κατά πόσον εφαρμόζονται οι συναφθείσες συμβάσεις μετά του Ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας. Διοργανώνει ειδική ημερίδα στις 12/3/2018 με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα.

Στην ημερίδα αυτή διαπιστώνεται η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της Ηπείρου με κάθε πρόσφορο μέσον και ειδικά η αναγκαιότητα για την έρευνα ύπαρξης και σε ποιες ποσότητες ορυκτού πλούτου της χώρας και εν προκειμένω των υδρογονανθράκων. Να μη προχωρήσει η έρευνα εάν δεν τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες και νόμοι προστασίας του απείρου ομορφιάς ηπειρώτικου τοπίου.

Από τη συζήτηση προέκυψε ακόμη ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη δεν απαντά πλήρως στις ανησυχίες τους φόβους και τις αιτιάσεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας και των Ηπειρωτών γενικότερα, όχι τόσο ως προς την έρευνα όσο ως προς την εξόρυξη,

Προτείνουμε να συσταθεί από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΕΠΙΤΡΟΠΗ παράλληλα με την έρευνα ,από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που θα τροποποιήσει και θα συμπληρώσει την περιβαλλοντολογική μελέτη ,έτσι ώστε να απαντά πλήρως στα ερωτήματα που έθεσε η ΠΣΕ προς τους ομιλητές στις 12 Μαρτίου 2018.

Στο βαθμό που αυτό δεν συμβεί η Πανηπειρωτική μαζί με τις αποδημικές οργανώσεις θα προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της σύμβασης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281

www.panepirotiki.com – email: [email protected]

Αθήνα 21-3-2018

loading...