«Μαύρες» προβλέψεις από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: «Θα έχουμε τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο»

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμάιερ, έκανε «μαύρες» προβλέψεις για την οικονομίας φέτος, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Aναμένουμε το 2020 τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός θα παρουσιάσει σύντομα έναν οδικό χάρτη για το πώς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού μπορούν σταδιακά να χαλαρώσουν για τις επιχειρήσεις. Για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα, όπως η γαστρονομία, προανήγγειλε περαιτέρω βοήθεια.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να υποχωρήσει 6,3% φέτος, σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας. Ο Άλτμάιερ αναμένει την «μεγαλύτερη πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια μια σταδιακή ανάκαμψη. Σε αυτό θα συμβάλλει η ομπρέλα προστασίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Για το 2021 κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης κατά 5,2%. Κατά συνέπεια, το προ της κρίσης του κορωνοϊού επίπεδο της οικονομίας θα επιτευχθεί το 2022».

Εάν το επιτρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για την οικονομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα – επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, εμπορικές εκθέσεις, οι κλάδοι του πολιτισμού και της φιλοξενίας – θα έπρεπε να λάβουν επείγουσα βοήθεια, για παράδειγμα, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ή δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις», τόνισε ο Άλτμάιερ, ο οποίος υποσχέθηκε τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης για την γαστρονομία στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την κανονική λειτουργία του κλάδου.

loading...