Η πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δουλοπρέπεια του Δημάρχου

Απαράδεκτη η αξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, Στρατηγού ε. α. κατά την επίσκεψη σε περιοχές του Δήμου Φοινίκης, ένα απ’ τα πλέον ουσιαστικά κέντρα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ενώ αρνήθηκε να εισέλθει στα Γραφεία του Δήμου για την συνάντηση με τον Δήμαρχο κατά τα όσα η εθιμοτυπία ορίζει, καθώς στον προαύλιο χώρο μαζί με τη σημαία της Αλβανίας είναι αναρτημένες και αυτή της Ελλάδας και της ΕΕ, απαίτησε δια του προσωπικού του Πρωτοκόλλου της Προεδρίας να αφαιρεθεί η Ελληνική σημαία και απ’ το Μνημείο στην κεντρική πλατεία του Αλύκου προκειμένου το επισκεφθεί.

Πρόκειται για το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στα τέσσερα παλικάρια της περιοχής που έπεσαν από σφαίρες των Αλβανών στρατιωτών φύλαξης των συνόρων στην προσπάθεια τους να περάσουν για την Ελλάδα. Η τελική περιποίηση του Ηρώου έχει γίνει υπό την αιγίδα και με πόρους της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν θέλει σχολιασμό η συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και ούτε η σκοπιμότητα. Πρόκειται για βαρύτατη πρόκληση όχι έναντι των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών αλλά των συμβάσεων και πρακτικών που διεθνώς ισχύουν για τις Εθνικές μειονότητες στις οποίες η Αλβανία είναι δεσμευμένη. Αντιβαίνει προφανώς και της λογικής. Η Ελληνική σημαία εάν κάπου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και νόημα είναι ακριβώς στο Ηρώο όσων τόλμησαν θυσιάζοντας τη νιότη τους να περάσουν στην Ελλάδα, την οποία αγάπησαν πέραν των άλλων διότι και την ταύτισαν με την έννοια της ελευθερίας.

Την ίδια ελευθερία και αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο που κατά εκατοντάδες χιλιάδες αναζήτησαν και αλβανοί συμπατριώτες του Προέδρου Μπεγκάϊ και ζουν υπό τέτοιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως σε άθελα του ή και εκούσια συνεργασία και σύμπτωση με σκοτεινά κέντρα που έσβησαν ελληνικές επιγραφές, θέλει να προκαλέσει ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργό.

Και να διευκολύνει προφανώς των «ευεργέτη του» που τον επέλεξε για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα, τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Το ζήτημα όμως είναι και για τα κριτήρια εκτός της δουλοπρέπειας που οδήγησαν στην εντολή του Δημάρχου της περιοχής προς τους υπαλλήλους του ώστε να τραβήξουν τις σημαίες απ’ το Μνημείο στο Αλήκο. Να το αφήσουν στην ουσία άφωνο, απρεπές και ατελή. Τούτο προκαλεί προφανώς πολύ μεγαλύτερη αγανάκτηση απ’ την αξίωση του Προέδρου.

https://tachydromos.org/

loading...